Steatoza hepatica sau ficatul gras este frecvent intalnita astazi, cauza poate fi alcoolica sau non-alcoolica (diabet, obezitate, hipercolesterolmie, medicamente), poate evolua catre hepatica (steatohepatita) iar aceasta catre ciroza hepatica; pacientul cu steatoza hepatica trebuie sa fie monitorizat de un medic hepatolog sau gastroenterolog pentru a preveni evolutia catre ciroza- detalii in articol.
Steatoza hepatica =Liver steatosis (engl)
Se intampla deseori la o ecografie sa i se spuna pacientului ca are ficatul marit sau ficatul gras, lucru care este teoretic echivalent cu steatoza hepatica (incarcarea ficatului cu grasime.
Cauzele steatozei hepatice
Steatoza hepatica are cel mai frecvent urmatoarele cauze:
- Alcoolul
- Obezitatea
- Diabetul zaharat
- Consumul excesiv de alcool (mai mult de doua pahare pe zi )
- Colesterolul crescut
- Prezenta virusului C al hepatitei
- Unele medicamente (in special anticonceptionalele)
- Operatii pe tubul digestiv
Clasificarea steatozei hepatice:
Prin prisma cauzelor steatoza hepatica (steatohepatita) se imparte in:
- Steatozahepatice alcoolica
- Steatozahepatica nonalcoolica
Cum apare ficatul gras
Caloriile provenind din glucidele alimentare sunt arse la nivelul muschilor – daca se face efort muscular-, ficatului si tesutului adipos, insulina fiind un factor important care favorizeaza aceste arderi
In conditiile in care organismul primeste pe termen lung energie mai multa (din alimente sau printr-una din situatiile de mai sus) si nu o foloseste in totalitate (datorita sedentarismului cu slaba utilizare a musculaturii ce arde caloriile), pancreasul nu mai poate secreta suficienta insulina – se epuizeaza-, si glicemia creste – vezi schema; glucoza sanguina nefolosita datorita insuficientei insulinei, se depun in ficat, tesutul adipos si muschi; astfel apare steatoza hepatica si obezitatea
Ficatul gras doare?
In conditiile in care pacientul are doar steatoza hepatica, ficatul gras nu doare, si de aceea deseori noi punem acest diagnostic intamplator cu ocazia unei ecografii, sau il punem cautandu-l la un pacient cu factorii de risc mentionati.
Simptomele steatozei hepatice
Daca pacientul are simptome nu sunt numeroase si nu sunt caracteristice (pot fi prezente si in alte boli nu numai in steatoza):
- Durere abdominala surda
- Oboseala, astenie
- Scaderea apetitului sexual
Semnele ficatului gras nu sunt spectaculoase si pot fi percepute doar de medic – marirea ficatului la percutie si palpare.
Daca boala avanseaza catre ciroza, lucru perfect posibil si intalnit si de noi in practica clinica, apar semnele si simptomele cirozei:
- Greata
- Marire de volum a abdomenului prin gaze sau ascita (lichid)
- Sangerari din gingii sau hemoroizi
- Aparitia de vanatai pe piele
- Icter
Diagnosticul ficatului gras
Medicul hepatolog sau gastroenteorlog pune diagnosticul de ficat gras in mod curent pe baza urmatoarelor elemente:
- Evidentierea cauzei (obezitate, diabet, colesterol crescut, consum de anticonceptionale etc,)
- Ecografie abdominala
- Analize de sange care arata cresterea colesterolului / trigliceridelor sau glicemiei, transaminazelor
- Analize care arata un consum crescut de alcool (macrocitoza, cresterea GGT, cresterea transferinei neglicozilate
- Biopsia hepatica sau steatotest sau fibromax sau NASH test, care arata gradul steatozei, adica cat din ficat este ocupat de grasime
Ficatul gras este periculos, se moare de steatoza hepatica?
Steatoza hepatica nu este o boala simpla, o simpla incarcare a ficatului cu grasime. Asa cum obezitatea nu este doar o problema estetica, si steatoza hepatica poate evolua spre ciroza hepatica, cu risc de a face cancer de ficat, – vezi imaginea. Sunt destul de frecvente situatiile in care o persoana trebuie sa faca transplant hepatic, exclusiv datorita urmarilor steatozei hepatice (ciroza sau cancer de ficat in special) .
Daca steatoza hepatica depistata ecografic s-a ameliorat, nu inseamna ca nu poate sa reapara, deoarece persoana respectiva are o predispozitie la aceasta afectiune.