Multi oameni acuza oboseala, iar frecvent unele persoane sunt obosite tot timpul. Nu sunt rare situatiile in care o persoana obosita vine la consult gandindu-se ca poate oboseala a aparut din cauza unei boli de ficat.
In medicina exista si un sindrom numit de oboseala cronica.
Ce este oboseala cronica?
Se poate spune despre o persoana ca sufera de sindrom de oboseala cronica (Chronic fatigue syndrome (CFS), atunci cand indeplineste urmatoarele criterii:
- Are oboseala ce tine de mai mult de 6 luni
- Oboseala nu este explicata de efortul fizic excesiv
- Simptomul de oboseala nu dispare dupa odihna
- Nu exista alte boli care se explice oboseala persistenta
Care este cauza sindromului de oboseala cronica?
Cauza oboselii permanente nu este cunoscuta, cel mai frecvent fiind luate in discutie urmatoarele posibilitati:
- Infectii diferite cu virusuri, Chlamidii, (pneunonie infectioasa sau alte infectii ale tractului aerian superior, diaree infectioasa, mononucleoza infectioasa: de altfel in urma cu ceva timp acest sindrom se numea encefalomielita sau sindromul de oboseala post-virala
- Factori psihologici (afectiune „pe sistem nervos”)
- Dereglari ale sistemului imunitar
- Dereglari hormonale
Simptome asociate sindromului oboselii cronice:
- Dureri articulare generalizate
- Somn neodihnitor
- Tulburari de memorie sau concentrare, depresie, irascibilitate, panica
- Tulburari digestive variate – colon iritabil
- Dureri de cap
- Dureri toracice
- Adenopatii cervicale sau axilare
- Dureri de gat frecvente si repetate
- Tuse cronica
- Transpiratii nocturne
- Tulburari de vedere
Simptomele apar la persoane care anterior erau sanatoase si active, se insotesc de oboseala musculara importanta, hipersensibilitate la lumina, zgomote sau mirosuri, scaderea tolerantei la statul in picioare (ortostatism)
Ele sunt mai frecvente la femei decat la barbati, apar la 1-3% dintre persoane, la varsta medie, supraponderale, deprimate
Ce analize trebuie sa faci cand esti obosit permanent?
- Boli endocrine – tiroidiene sau suprarenale
- SIDA
- Boli infectioase virale sau micotice cronice
- Fibromialgia
- Sindrom anxios
Cauzele posibile de oboseala permanenta
Majoritatea persoanelor pe care le vad cu oboseala permanenta, se tem ca au una din urmatorele boli:
- Cancer
- Anemie
- Boli de ficat
- Boli de plaman
- Boli de inima
- Pancreatita
- Infectii diferite ca boala Lyme
Uneori chiar de confirma existnta unei dintre bolile mentionate, dat nu sunt rare situatiile in care oboseala nu este explicata de o boala.
Poti sa obosesti din cauza ficatului?
Ficatul este un fel de .. .carburator, el reprezinta locul principal de stocare a energiei (glicogen), de producere a proteinelor si grasimilor organismului, e aceea, este normal ca o boala a ficatului sa se insoteasca de lipsa de energie.
Deci este explicabil de ce o boala de ficat poate sa se insoteasca de oboseala, dar oboseala din bolile hepatice apare doar in bolile de ficat avansate – ciroza hepatica, sau in hepatita fulminanta, insotita de obicei de icter si transaminaze cu valori de ordinul miilor
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul de mai sus, cel mai bine este sa mergeti la un specialist pentru o evaluare corecta a situatiei, Am vazut situatii in care amanarea luarii de masuri pentru rezolvarea acestei situatii medicale a dus imposibilitatea revenirii la normal a starii de sanatate a ficatului. Daca de obicei mergi la mecanic cand vezi ca a picat putin ulei, inainte sa crape motorul, cred ca este normal sa procedezi la fel cu propriul organism.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Domnule Doctor,
Eu am niste furnicaturi in palme, degete, apoi mai am in picioare, mai ales in unul, furnicaturile merg in jos, inspre laba piciorului. Sunt foarte speriata, nu ma stiu cu boli neurologice, nici cu coloana, am luat minerale 10 zile. Nu stiu ce pot sa am, am citit ca e simptom inclusiv de tumori. Va rog mult un raspuns. Multumesc. Bianca