Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Lipsa poftei de mancare – de ce nu ai pofta de mancare- si hranirea artificiala prin perfuzii

Lipsa poftei de mancare – de ce nu ai pofta de mancare- si hranirea artificiala prin perfuzii

Instinctul de conservare al omului, adica nevoia de supravietuire, il obliga – printre altele- sa-si asigure substantele necesare supravietuirii, adica sa manance.

Teoretic, omul ar trebui sa manance atat cat sa traiasca, desfasurandu-si activitatea zilnica. Aceasta ar insemna sa manance nu foarte mult, daca necesarul de calorii nu este foarte mare, asa cum sa intampla in vremurile noastr, cand mai toti stam pe scaun ore in sir.

Din pacate, majoritatea oamenilor mananca mai mult decat este necesar orgasnismului pentru functionare, iar acest surplus, se depune sub forme de grasime, aparand obezitatea. Tin sa mentionez ca unul dintre cele mai .. perverse complicatii ale obezitatii este steatoza hepatica, situatie care poate evolua chiar catre ciroza hepatica

Sunt situatii in care organismul refuza alimentele, iar individul nu are pofta de mancare (inapetenta= scaderea poftei de mancare, anorexia= disparitia poftei de mancare).

De obicei organismul reactioneaza „inteligent”, conform necesitatilor sale, iar scaderea poftei de mancare (numita si inapetenta) este o reactie a organismului in functie de necesitatile sale.

De ce scade pofta de mancare?

Exista numeroase boli cu scaderea poftei de mancare:

  • Alimentele creeaza numeroase reziduuri, multe dintre ele toxice, aceste toxine fiind inactivate de ficat si eliminate de rinichi. In bolile de ficat si rinichi, organismul incearca sa se protejeze, refuzand alimentatia, si in consecinta unele substante toxice care intra in organism in acest mod.
  • Alta situatie de lipsa a poftei de mancare este data de bolile tubului digestiv (esofagite, gastrite, duodenite, boli intestinale etc), principiul fiind acelasi: de protectia tubului digestiv de iritatia data de alimente.
  • Exista situatii cand unele toxine se elimina prin mucoasa tubului digestiv, deoarece nu mai pot eliminate pe cai normale (urina,fecale, transpiratie, respiratie, etc)  si in aceste situatii aparand lipsa poftei de mancare in scop de protectie a tubului digestiv (de exemplu in uremie).
  • Procesarea alimentelor in organism, presupune un consum de energie destul de ridicat (de aceea de exemplu dupa masa iti este somn, pentru ca sangele este dirijat catre tubul digetiv, pentru procesarea alimentelor inghitite). In situatia in care organismul considera ca trebuie sa-si protejeze rezervele energetice, poate face acest lucru, prin scaderea pe o perioada a poftei de mancare (asa cum se intampla in majoritatea bolilor obisnuite -viroze, stari febrile, etc).
  • Exista medicamente care scad pofta de mancare, unele folosite chiar in acest scop, altele avand ca efect secundar scaderea poftei de mancare
  • Si in sfarsit, exista si situatia cand organismul considera ca are suficiente rezerve energetice pentru supravietuire (care este instinctul principal al organimsului), si nu mai are nevoie de alimentatie suplimentare (ca in cazul indivizilor supraponderali).

In toate aceste situatii, si multe altele, omul nu are pofta de mancare.

In mod logic, in aceste situatii NU trebuie sa iei medicamente pentru ca pofta de mancare sa revina, ci trebuie rezolvata cauza care a dus la disparitia poftei de mancare (tratarea bolii respective). Dupa rezolvarea cauzei, pofta de mancare va reveni de la sine (cum se intampla de exemplu dupa virozele rspiratorii).

Daca lipsa poftei de mancare nu este de durata, ea aduce beneficii organismului, dar daca se prelungeste prin reactia exagerata a organismului de respingere a alimentelor, trebuie combatuta, (daca este posibil), sau supravietuirea organismului trebuie mentinuta prin administrare de substante pe alta cale decat cea digestiva (perfuzii).

Despre hranirea prin perfuzii

Perfuziile contin in mare parte apa (peste 95%), unele zahar (glucoza), sau sare (ser fiziologic);ele sunt rareori necesare – in situatii de urgenta cand poate fi necesara echilibrarea glicemiei sau ionogramei sau cresterea tensiunii arteriale, administrarea lor nu este lipsita de unele efecte secundare, sunt utile atunci cand in solutia de perfuzie se administreaza si altceva – antibiotice, antiaritmice, diuretice, alte medicamente, iar efectul lor de „hranire” a organismului este apropiat de zero datorita continutului caloric scazut.

Oamenii au mare incredere in perfuzii, in primul rand pentru ca le considera foarte utile pentru „hranirea organismului”, apoi pentru ca le cred mai „puternice” ca metoda de tratament. De aceea, pentru a se vindeca repede, si pentru hranirea organismului, cred ca ar fi bine sa faca perfuzii

Ce contin perfuziile?

Medicamentele care se perfuzeaza sunt diluate cu apa, deci practic perfuziile sunt reprezentate de apa (de obicei peste 90%) si altceva.

Cele mai obisnuite perfuzii administrate de medici si intens solicitate de pacienti sunt:

  • Serul fiziologic, care contine apa 99,3% si sare (clorura de sodiu) 0,7%
  • Glucoza, care contine apa 90-95% si „zahar” (glucoza) 5-10%

Poti sa fii bine hranit prin perfuzii?

„Hranirea prin perfuzii” , de obicei cu glucoza (considerata de pacienti „hranire artificiala”) este mai mult o gluma!

Necesitatile zilnice ale unui om in greutate de 70kgi sunt urmatoarele:

  • Glucide 350g
  • Lipide = grasimi 70g
  • Proteine 70g
  • Vitamine si minerale
  • Apa cca 1500ml
  • Calorii rezultate din proteine lipide si glucide cca 1200

Un om care sta la pat are nevoie de cca 1200 de calorii ca sa traiasca, iar un litru de solutie perfuzabila de glucoza 5% are 200 de calorii, deci pentru „hranirea” unui om care sta la pat si nu are febra (care mai consuma si ea calorii), ar fi nevoie de 5 litri de solutie de glucoza 5% !!. Ori, o asemenea cantitate de apa este greu de suportat de un om, care mai este si bolnav, apoi omul are nevoie zilnic nu numai de calorii (glucoza aduce organismului doar calorii), ci si de proteine si lipide, care nu se gasesc in solutiile perfuzabile uzuale . Rezervele de energie ale unui organism uman normal ca greutate, sunt suficiente pentru multe zile de nemancare, fara nici un fel de perfuzie, dar apa este necesara zilnic.

Organismul uman are suficiente rezerve de vitamine pentru mai multe saptamani/luni, deci nu este nevoie de administrarea lor pentru „hranire”, ci doar atunci cand exista o boala data de lipsa unei vitamine (anemie Biermer, lipsa de acid folic sau vitamina D, scorbut, etc).

Administrarea de vitamine pentru „intarirea organismului” este o alta gluma!! Daca un organism este slabit de boala, trebuie tratata cauza slabirii, deci boala, altfel nu se obtine nici o „intarire a organismului” daca boala merge inainte.

In schimb apa este absolut necesara zilnic in cantitate de cel putin 1,5 litri iar daca pacientul nu o poate bea, si nu are edeme, apa trebuie introdusa prin perfuzii.

Efectele secundare ale perfuziilor.

Tratamentul perfuzabil cu glucoza si ser fiziologic (justificat sau nu din punct de vedere medical) poate fi urmat de efecte secundare:

  • Incarcarea exagerata a vaselor de sange cu apa, care la randul ei are efecte secundare
    • Suprasolicitarea inimii – si de obicei sunt cerute perfuzii la bolnavii de inima
    • Trecerea apei in plamani (edem pulmonar)
    • Cresterea tensiunii arteriale
    • Suprasolicitarea rinichilor
  • Trecerea apei sub piele cu aparitia de edeme – si sunt cerute perfuzii la bolnavii cu edeme
  • Diluarea exagerata a sangelui, cu scaderea capacitatii sale de a transporta oxigen la tesuturi, scaderea concentratiei electrolitilor din sange
  • Risc de infectie – septicemie- de la cateterele pe care se administreaza perfuzia
  • Leziuni locale la locul de perfuzie (ruperea venelor, iritatiile venei sau tesutului vecin, hematoame, ulceratii, etc)
  • Scaderea poftei de mancare datorita incarcarii organismului cu glucoza

Ce trebuie sa faci daca nu ai pofta de mancare?

Daca aveti pofta de mancare scazuta de mai mult timp si inexplicabil, cel mai bine este sa mergeti la un specialist de boli interne pentru o evaluare corecta a situatiei. Am vazut situatii in care amanarea luarii de masuri pentru rezolvarea acestei situatii medicale a dus imposibilitatea revenirii la normal a starii de sanatate a ficatului. Daca de obicei mergi la mecanic cand vezi ca a picat putin ulei, inainte sa crape motorul, cred ca este normal sa procedezi la fel co propriul organism.

Inapoi la prima pagina

16 comentarii la „Lipsa poftei de mancare – de ce nu ai pofta de mancare- si hranirea artificiala prin perfuzii

  1. Sotul meu bea in fiecare zi 3-4 beri si uneori si mai multe in ultima perioada nu mai poate manca pur si simplu nu are pofta de mancare iar de lucrat lucreaza de dimineata pana seara nu vrea sa faca analize sau sa mearga la un medic ce as putea sa ii dau pentru ai reveni pofta de mancare ,va rog ajutatima.De bere nu se va lasa pentru ca nu vede nimic grav . .

  2. Buna seara . As vrea daca se poate sa ma ajutati cu o problema de ceva timp nu am pofta de mancare simt ceva pe gat ca si cum mi-ar veni greata iau vitamine multivitamimine si minerale am luat si calciu cu magneziu si tot degeaba si simt o slabeala care imi vine in tot oragnismu si imi revin foarte repede dupa aceea . Am luat un medicament pentru hepatita ca eu am si hepatita b si am luat entecavir (baraclude) si decand am inceput sa il iau am slabeala in organism si nu am pofta de mancare acuma de cateva zile am facut o pauza cu el sa vad daca imi revine pofta de mancare si nu mi-a revenit sa fie de la acest medicament va rog daca se poate dati-mi un raspuns ce trebuie sa fac . Va multumesc cu stima.

  3. Sunt posesor de cancer de prostata cu metastaza la coasta si plamanul stang. PSA-ul a depasit 30 iar medicii imi spun ca nu mai au ce medicamente sa-mi prescrie. Intr-un final medicul oncolog mi-a recomandat tratament cu ESTRACYT 140 mg. pe care dupa 14 zile cu cate 4 cpr./zi in 2 reprize , a trebuit sa-l intrerup deoarece mi-a aparut tromboza la ambele picioare. Dupa inceperea tratamentului cu ESTRACYT mi-a disparut POFTA DE MANCARE astfel ca am pierdut 3-4 kg in greutate. Principala problema actuala este cum as putea sa-mi refac pofta de mancare ? Exista vre-o solutie eficace ? Internarea intr-un spital ar putea fi recomandata ? Va solicit ajutorul dv.pe care i-l astept pe e-mail : andrei_toma30@yahoo.com

  4. Pingback: Gastroenterologie si hepatologie Bucuresti: boli de ficat, fiere si gastroenterologice » Blog Archive » Cancerul hepatic (hepatomul)
  5. am un baietel de 8 ani si nu maninca mai nimic nu stiu ce sa mai fac cu el iam dat tot felul de vitamine si degeaba tot nu mananca i-am facut analize de scaun si la singe si au iesit bune ce ma sfatuiti sa fac ca nu mai stiu va rog frumos datimi un sfat.

  6. Scaderea in greutate paote avea zeci de cauze, ca si lipsa poftei de mancare, iar daca nu se cunosc cauzele, nu se poatep rescrie tratament cauzal.
    Asa ca, ar trebui explorata cauza la dvs, apoi trata aceasta cauza

  7. Buna seara.Am 23 de ani si 44-45 de kg, 164cm.Toata viata am fost slaba,dar am avut si perioade cand luam in greutate, adica am avut si 52 de kg acum un an. In general greutatea mea s-a mentinut la 48-50 de kg in ultimii 4 ani.Problema mea este ca in ultimele 4 am slabit foarte mult, cunosc si cauzele stresul si calatorii obositoare. Mentionez faptul ca sunt casnica si am fost la medic,mi-am facut si analize.Ce am este doar anemie. Am luat si vitamine si fier etc.Problema mea este lipsa continua de pofta de mancare. Simt senzatia de foame uneori,dar mananc foarte putin.
    Sper ca aveti vreun sfat pentru mine.
    Va multumesc.

  8. Buna seara! As vrea sa ma ajutati intr-o problema. Am 22 de ani, 50 de kilograme si 165 inaltime. Nu ma consider grasa, dar as vrea sa ma mentin. Fac sport dar problema e ca am o pofta foarte mare de mancare si mai ales de dulciuri. Sfatuiti-ma ce as putea lua ca sa-mi dispara aceasta pofta de mancare si dulciuri. (nu sunt insarcinata). Beau apa multa, fructe, dar nu in exces…si tot nu imi dispar poftele de dulciuri si alte bunatati. Astept urgent un sfat. Va multumesc mult

  9. Sora mea a fost operata acum 2 ani de cancer la plaman.Dupa refacere cu tratamentul facut a inceput sa revina , celulele canceroase din plaman reducandu-se. La sfarsit August s-a descoperit o metastaza in creier, recomandindu-se iradiere. A facut 10 zile de iradiere si dupa o luna a aparut o oboseala exagerat, ceea ce ni s-a spus. Dar in plus nu mai poate manca, nu are pofta de mancare si orice mancare este un chin.
    Cum ar trebui sa procedam sa puetm sa ii asiguram hrana necesara pentru conditia fizica necesara.
    Multuemsc
    marieta Stoica

  10. mama mea are 70 de ani si o multime de boli:hepatita C,ceva la colon,la rinichi…de ani de zile ia o multime de medicamente si tine regim fara sare.de aproximativ o luna,nu mai poate manca:daca se forteaza,vomita.ia in schimb vitamine prescrise de medic si i s-au pus perfuzii.medicul spune ca ar putea trai multi ani inca,daca ar manca.dar daca nu poate?cauza o stiu,dar bolile raman,nu se vindeca,chiar daca ia zeci de pastile zilnic.nu i se distruge stomacul?multumesc.

  11. Pingback: Cum se trateaza…? : despreboli.ro
  12. Va scriu pt sotul meu care mai niciodata nu are pofta de mancare si de ceva timp nu mai poate sa mance nici fortat ca ii vine sa verse.
    II slab si lucreaza foarte mult si mi frica sa nu cumva sa pateasca ceva.Ma puteti ajuta cu vre-o sugestie sau sfat.
    Va multumesc

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica