Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Ce trebuie sa faci cand esti bolnav? Cat de grav este?

Ce trebuie sa faci cand esti bolnav? Cat de grav este?

Deoarece primesc extrem de des solicitarea de a pune sau de a infirma diagnostice si tratamente de la utilizatorii site-ului, precizez de la inceput ca

 • NU se poate pune diagnosticul pe net decat cu un grad de aproximare periculos de mare
 • NU pot fi date indicatii medicale personalizate pe net ci doar generale, care se pot aplica sau nu unei anumite persoane
 • Datorita riscului de eroare, chiar legea interzice in Romania evalarea medicala pe net -art 31 din Codul deontologic medical

Primesc  pe net ntrebari frecvent intrebari de genul

 • am o analiza mare, cat de grav este, pot sa mor?
 • am pe cineva cu ciroza, este grav?
 • am virusul hepatitei b, este grav, ce  sa fac?
 • am hepatita cronica, cat de grav este, ce trebuie sa fac?
 • ma doare burta, este grav, ce sa fac?
 • am constipatie, cat de grav este, ce trebuie sa fac?
 • ma balonez,este grav, ce sa fac?
 • am AgHbs, este grav, voi face ciroza?
 • am VSH crescut, este cancer, este grav, ce sa fac?
 • am un hemangiom in ficat, este grav, ce trebuie sa fac?
 • am un polip in colon, cat de grav este, ce trebuie sa fac?
 • ma doare in dreapta jos, ce este?
 • am un nod in gat, este grav, ce sa fac?
 • ma blonez orice as manca, ce sa fac?
 • cat de grav este daca ai cancer de .. pancreas, ficat, stomac, etc, cat se mai poate trai?
 • cat de grav este daca ai Helicobacter?
 • cat de grav este daca ai ciroza?
 • cat de grav este daca ai hepatita?

Intrebarile sunt luate dintre cele primite de mine pe net.

Din pacate, este IMPOSIBIL sa spui unei persoane cat de grava este situatia sa chiar daca aceata persoana iti ofera pe net si alte date:

 1. Simptomele sale
 2. Documente medicale
 3. Tratamentul anterior si cel actual
 4. Examene CT, RMN
 5. Buletine de biopsie, viremie, etc, etc
 6. Parerea altor medici.

Cum se pune un diagnostic medical corect?

Pentru a evalua CORECT ce defect are o masina, proprietarul trebuie sa spuna specialistului care sunt  simptomele masinii constatate de el, specialistul sa examineze masina, evental sa faca unele teste , apoi sa decida care este piesa defecta si sa o repare sau sa o schimbe.

In situatia unui bolnav  lucruile stau exact la fel.

Pentru a afla cauza unor simptome, si a putea spune daca afectiunea este grava sau nu, trebuie neaparat sa urmezi urmatorul protocol:Dg medical 2

 1. Sa stai de vorba cu pacientul despre simptomele sale – adica sa faci anamneza sa
 2. Sa consulti pacientul, sa vezi ce il doare, unde il doare, unde merge durerea, cand si cum apare sau dispare durerea sau alte simptome
 3. Sa stii toate analizele anterioare si evolutia lor in timp
 4. Sa prescrii analizele, testele pentru diagnosticul simptomelor actuale
 5. Sa pui  un diagnostic corect pe baza celor de mai sus
 6. Sa stii starea organismului, celelalte boli, daca pacientul va suporta sau nu tratamentul, etc
 7. Sa vezi evolutia bolii sub tratament

Teoretic, orice boala poate evolua rapid catre vindecare, sa fie stationara, sau sa evolueze mai mult sau mai putin rapid catre agravare sau chiar moarte.

TEORETIC.

Ori, pentru a aplica teoria la practica, adica la un anumit caz al unui bolnav, trebuie sa stii DIRECT bolnavul.

Daca un meserias, pentru a-ti pune faianta, trebuie sa vada peretele mai inainte, un mecanic sa vada masina, daca pentru a cumpara o pereche de sosete de un leu trebuie sa le vezi mai inainte, este NORMAL ca si un medic sa vada bolnavul, inainte de a putea spune ce boala are si cum va evolua boala, si chiar si atunci , poate spune CU APROXIMATIE acest lucru – si sosetele sau masina vazute inainte de cumparare pot sa aiba vicii ascunse, si sa se rupa sau defecteza  la prima purtare.

Orice bola poate evolua imprevizibil, indiferent de tratament, regim, starea organismului, etc, de aceea nu se poate aprecia gravitatea unei boil, simptome ,analize, etc, dupa trei cuvinte postate pe net.

Oricum Art.31. din codul deontologic medical permite evaluarea medicala pe net  doar daca medicul pacientului este langa pacient– citez mai jos actul respectiv
Actul medical de la distanță
Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau a intervenției medicale în cazul operaților. Excepție fac situațiile de urgență.

Ce trebuie sa faci cand ai probleme de sanatate?

 • Diagnosticul pe net are un grad de eroare ce se apropie de 80%
 • NU pot fi date indicatii medicale personalizate pe net ci doar generale, care se pot aplica sau nu unei anumite persoane, iar aceste indicatii sunt postate in articolele de pe site
 • Daca aveti orice problema de sanatate care vi se pare semnificativa sau prelungita, mergeti sa faceti un consult medical – in final iesiti mai ieftin si ca timp (chiar daca va faceti investigatiile singur, tot trebuie sa ajungeti la un medic sa le interpreteze, iar acesta poate sa decida cun sunt neceare alte investigatii nu cele pe care le aveti), si ca bani.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

4 comentarii la „Ce trebuie sa faci cand esti bolnav? Cat de grav este?

 1. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, endoscopie digestiva superioara, colonoscopie » Blog Archive » Cancerul pulmonar
 2. diagnosticul de inima marita se poate pune 100% sigur numai prin radiografie toracica,sau prin coroborarea mai multor investigatzii?
  intreb deparece prin Rx toracic mi s-a spus c-am inima marita,dar un profesor de cardiologie de la sp.militar buc,m-a pus la un televizor si mi-a masurat dimensiunile interioare ale ventriculelor ,probabil si atriilor,si mi-a spus ca-s normale.
  DECI:poti avea inima marita doar in exterior,dar in interior,atriile,ventriculele sa aiba dimensiuni normale?
  si daca da,care-s consecintele?
  multzumesc!

 3. poti avea inima marita la examinarea radiologica,in exterior,dar dimensiunile interioare ale atriilor si ventriculelor sa fie normale?
  care-s complicatiile,si simptomele aferente acestei situatzii daca ea poate coexista?

 4. am un baietel de 4 ani si in iulie 2010 i sa facut la spital un EKG si miau zis ca are…SUPRASOLICITARE VENTRICULARA STANGA la 2 zile iau repetat EKG-ul si miau zis ca sa facut o greseala..asi vrea sa stiu ce simptome are aceasta bola sa vad daca copilul meu are aceste simptome…sau poate intradevar a fost o greseala…si asi mai vrea sa ma sfatuiti ce sa fac…oare sai fac un ECO-DOPPLER sa fiu sigura ca copilul nu are nimic la inima…VA MULTUMESC!!!

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica