Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Hranirea artificiala

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastorenterolog Bucuresti

Artificial feeding (engl).

Ce inseamna hranirea artificiala?

Hranirea artificiala este definita ca asigurarea alimentatiei unei persoane prin introducerea alimentelor in tubul digestiv printr-un tub introdus pe gura sau printr-un orificiu facut in abdomen.

Tot hranire artificiala se numeste si hranirea sugarului altfel decat prin supt la san (aceasta fiind denumita hranire naturala). In continuare nu ne vom referi la aceasta problema ci la primul sens al definitiei.

Nu se numeste hranire artificiala administrarea de perfuzii bolnavilor, pentru simplul motiv ca astfel nu poti hrani o persoana, ci poti doar aduce de obicei o cantitate de lichide (apa), si saruri minerale, dar nu si cantitatea necesara de lipide, proteine, glucide, vitamine, etc, pe care o contine alimentatia normala.

Cand este necesara hranirea artificiala?

Hranirea artificiala este indicata in cazul pacientilor care nu se pot alimenta natural din diferite motive:

  1. Pacienti care nu pot inghiti (boli neurologice, coma, tumori sau stenoze esofagiene de alta natura)
  2. Pacienti care nu vor sa inghita (dementa, alte afectiuni,  protest voit)
  3. Pacienti care nu au apetit, iar scaderea in greutate le pune viata in pericol (anorexie mentala sau alte boli)

Cum se face hranirea artificiala?

Hranirea artificiala se poate face prin mai multe metode:

  • prin introducerea unei sonde in stomac pe gura sau nas, pe aceasta facandu-se alimentatia cu cele necesare vietii, medicamente, etc
  • prin introducerea prin operatie sau endoscopie a unui tub in stomac sau intestin (gastrostomie, enterostomie)

Ce efecte secundare poate sa aiba hranirea artificiala?

Complicatiile hranirii artificiale pot fi numeroase:

  1. Rani esofagiene (esofagita)
  2. Ulceratie pe traiectul sondei
  3. Obstructia sondei
  4. Inhalarea continutului alimentar in plamani
  5. Diaree datorita lipsei digestiei bucale sau alimentatiei cu debit mare
  6. Infectii digestive
  7. Scadere in greutate datorita alimentatiei dezechilibrate

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

22 de comentarii la „Hranirea artificiala

  1. Buna ,fetița mea in vârsta de 8 luni a fost diagnosticata la naștere cu o forma ușoară de sindrom “di George “ neavând capacitatea de a înghiții e hrănită prin tub nazogastric ,a început sa mănânce pe gurița piureuri dar foarte puțin ,câteva lingurițe ,dacă ma puteți sfătui va rog ce contraindicații ar avea gastrostoma ?credeti ca poate fi mai comod pentru ea decât tubul nazogastric ?pe lângă ca îl scoate foarte des cred ca și împiedica puțin la înghițit …locuiesc in Uk si nu pot ajunge la dumneavoastră ,un sfat mi-ar prinde tare bine !multumesc

  2. Bună ziua domule doctor, mie mi se pare ca din toate aceste persoane care au cerut un sfat, nu ați răspuns nimic concret pt nimeni, mi se pare ca va bateți un pic joc de noi ăștia care suntem disperati după un răspuns concret, iar el întârziere sa apară pt ca defapt nici un medic nu este bine pregătit pt o astfel de boala, alzhaimer. Și soacra mea are aceasi problema, presupun ca este din cauza acestui furtun, ieri ia ieșit ff multa saliva, tuse,… Etc(cei care trec prin asa ceva știu ce spun) și ea a avut un reflux de când era ea sănătoasă(diagnosticata) , din ziua de paste i s-a băgat acest furtun nazogastric și de ceva zile au început chinurile, noua nu ni s – a zis cum ca ar trebui schimbat acest furtun, presupun ca au sperat ca va muri mai repede și ca nu va mai fii necesar sa schimbam acest furtun, habar nu am, atât s – a insistat sa o interna în spital, încât voiam să-l întreb pe medic dacă are un Azil, asa ca mie mi se pare ca medici se spala pe mâini pasand pacienți de la uni la alți, iar noi aparținători ajungem sa ii îngrijim doar prin schimb de experienta, cu stima, o zi buna

    • Nu ma pricep la Alzheimer, nu este specialitatea mea.
      Pe de alta parte, poate nu ati citit, dar am specificat i ncateva sute de locuri ps site ca nu fac evaluari medicale pe net, fapt interzis prin lege in ROmania.Evaluarea investigatiilor unui bolnav si stabilirea gravitatii bolii, sansei de vindecare, riscului de recidiva sau a tratamentului sau a protocolului de urmarire se fac in functie de antecedentele patolgice, simptome, evolutia bolii, si modificarile gasite la examinarea medicala. Acest lucru il poate face doar un medic care are aceste date, deci a consultat bolnavul, nu se pot da sfaturi imaginare pe net, nestiind de fapt cum arata bolnavul si care este situatia lui medicala concreta, pentru a da sfaturi … concrete.
      Cu stima

  3. Bună seara! Cum putem face sa se închidă mai repede locul rămas în urma scoaterii gastrostoma ? După ce au scos gastrostoma nu au pus fire sa închidă stomacul și tot ce mănâncă sau bea iese pe acolo! Va rog mult un răspuns. Mama nu mai mănâncă și este foarte slabita. Mulțumesc

  4. Buna ziua as dori sa va intreb in legatura cu tatal meu care sufera de Alzheimer si are introdusa sonda peg in stomac,eu i administrez zilnic mancarea prin sonda (Nutricia Flocare 3 tuburi de 500 mg si 800 de mililitri de apa)+medicamentele de 4 luni avand sonda.Intrebarea este pot sa i administrez mancare usoara oral si daca da cat timp sa fac pauza intre administrarea prin sonda si mancare.Va multumesc.

  5. BUNA SEARA! AM UN COPIL IN VARSTA DE 1 AN SI 4 LUNI CARE S-A NASCUT CU PROBLEME NEUROLOGICE.
    IL HRANESC DE 3 LUNI PRIN SONDA NAZOGASTRICA PE CARE O SCHIMB LA 3 ZILE
    VREAU SA STIU DACA SE POATE FACE O OPERATIE DE INTRODUCERE A UNEI SONDE PE CARE SA O SCHIMB DUPA UN TIMP MAI INDELUNGAT SAU SA STEA IN PERMANENTA,DEOARECE ESTE UN CHIN PT EA SCHIMBAREA LA 3 ZILE A SONDEI.
    VA MULTUMESC!

  6. BUNA ZIUA!
    AM UN BAIETEL DE 6 ANI CARE DE 2 ZILE ESTE HRANIT PRIN SONDA PENTRU CA SUFERA DE STENOZA ESOFAG, SA MONTAT UN STEND LA ESOFAG CU DIAMETRU DE 8CM DUPA O DILATATIE DE 12CM. CAND SE ADMINISTREAZA MEDICAMENTATIA SI SUPA COPILUL STRANUTA SI II VINE NAPIO UN LICHID PE LANGA SONDA CA SI CUM IAR GURGE NASUL, ALTA PROBLEMA ESTE CA NU VORBESTE SI NU-SI INGHITE SALIVA REFUZA SI SA INGHITA GURA. CE CREDETI? EXISTA O PROBEMA . IMI FAC ACESTE GRIJI PENTRU CA O INFIRMIERA A TAIAT TUBUL SONDEI SI D-NUL DR. LA LIPIT IN NARA CU SUPER GLU. VA ROG SA-MI RASPUNDETI SUNT DISPERATA

    • Buna ziua. Tata a avut un accident auto, a fost operat la cap, dar inca starea neurologica e alterata. Deschide ochii, nu vorbeste, nu înghite. Pentru că nu înghite doctorul a decis să i se pună sonda nazo-gastrica, pentru hrănire. Menționez că tata prezenta in trecut frecvent reflux gastro-esofagian. Pozitia bună a sondei a fost confirmată prin CT torace.
      Abia la montarea sondei au început problemele noastre grave – pneumonie : la alimentare prin sonda, și o cantitate mica, după câteva minute îl văd pe tata că se strâmbă, că și cum ar avea ceva amar in gura, și apoi tușește violent. In timp ce tușește auzi la el în piept bolborosind, că și cum ar fi înecat. La aspirație lichidul aspirat are culoare alimentației date prin sonda. Doctorul insistă că sonda e montata bine și că nu e de la sonda. Am încercat și cantități mici să-i dăm prin sonda, dar tot la tuse ajungem. Ce ne sfătuiți dl. Doctor?

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica