Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti
Datorita aglomerarii medicilor, nu prea mai exista timp pentru a da explicatiile necesare pacientului referitor la medicatie si regimul alimentar necesar.
De aceea, pacientul cauta aceste explicatii prin forumurile sau site-urile medicale.
Incerc sa raspund la unele intrebari legate de tratament si dieta:
Cat timp sa iau tratament pentru o boala?
Durata tratamentului depinde de boala, uneori este mai scurta, alteori mai lunga, sau chiar toata viata. De retinut ca disparitia simptomelor nu coincide de obicei cu vindecarea bolii, iar tratamentul trebuie urmat si dupa diparitia simptomelor; exista si situatia inversa, ca unele dintre simptome sa persiste dupa terminarea corecta a tratamentului
Cat timp sa tin regim alimentar pentru o boala?
Regimul alimentar trebuie tinut de obicei pentru a grabi vindecarea bolii, si rareori pentru ca medicamentele luate presupun anumite restrictii alimentare. Ca si in cazul tratamentului, regimul alimentar se tine uneori perioade scurte (in diareea acuta de exemplu), medii (in ulcer sau gastrita) sau toata viata (in ciroza, hipertensiune arteriala sau insuficienta renala cronica)
Mi s-a recomandat tratament si regim. Chiar trebuie sa le iau?
Daca medicul considera ca este nevoie de tratament si regim, trebuie sa le luati.
Mi s-a recomandat un regim, iar eu suport unele mancaruri care mi-au fost interzise; chiar trebuie sa nu le mananc?
Regimul recomandat de medic unei persoane este teoretic, fiind util majoritatii pacientilor; sunt si situatii cand un aliment care ar trebui sa ii faca rau unui pacient, sa nu aiba nici un efect nefavorabil; in aceste conditii pacientul il poate consuma cu avizul medicului.
ACEST ASPECT NU SE REFERA LA ALCOOL SI SARE, CARE, CHIAR DACA NU PAR SA FACA RAU, CHIAR TREBUIESC INLATURATE DACA ACESTA ESTE SFATUL MEDICULUI.
Poate o boala se se vindece doar cu regim?
Da, o boala se poate vindeca doar cu regim; sute de ani nu au existat medicamente, si bolile se vindecau convenabil doar prin regim.
O BOALA SE POATE VINDECA DOAR CU REGIM.
Dar, ATENTIE: medicul stabileste daca boala se poate vindeca doar cu regim!!! Daca dvs luati aceasta hotarare… este posibil ca boala sa evolueze.
Sunt frecvente situatiile in care boala NU SE VINDECA DOAR CU REGIM.
Daca simptomele persista, pot continua tratamentul?
Daca medicul v-a prescris medicamente pentru o perioada limitata de timp, iar simptomele persista dupa terminarea tratamentului, este recomandabil sa mergeti la control la medic, NU sa continuati tratamentul mai mult timp; este posibil ca persistenta simptomelor sa fie data de o aparitie a unei complicatii, iar continuarea tratamentului poate sa nu amelioreze situatia ci dimpotriva.
Daca simptomele au reaparut, pot relua acelasi tratament ca mai inainte?
Daca ati avut un tratament pentru o anumita boala cu anumite simptome, iar peste o perioada, reapar simptomele, va puteti gandi ca este vorba de reaparitia bolii si sunteti tentat sa repetati tratamentul; lucrurile pot sta asa, dar exista si situatia ca simptomele, chiar daca par ca reprezinta elementele bolii deja stiute, sa fie de fapt elementele altei boli; de aceea, cel ma bine este sa va sfatuiti cu medicul care va stie deja situatia de sanatate. O masina poate avea defecte diferite.
Daca simptomele s-au agravat, pot sa cresc dozele de medicamente?
Agravarea unor simptome sub tratament, de obicei reprezinta semnele unei evolutii nefavorabile a bolii sau aparitiei unor complicatii; de obicei acestea NU se rezolva prin cresterea dozelor de medicamente, ci prin schimbarea tratamentului adaugarea altor medicamente, asocierea regimului, etc; si in aceasta situatie, cel mai intelept lucru este sa va sfatuiti cu medicul care va stie afectiunea.
9. Am simptome de ulcer, este grav?
Gravitatea unei boli se stabileste pe baza consultului medicului si investigatiilor, AMBELE fiind OBLIGATORII.
10. Daca am avut cancer, fara metastaze, si m-am operat, mai am vre-un risc de aparitie a cancerului?
Risc exista cca 5 ani de la tratarea cu susces a cancerului, perioada in care se face control.
11. Am ulcer gastric si medicul mi-a prescris doar regim; este suficient?
Tratamentul unei boli se stabileste pe baza examinarii medicale si explorarilor aferente.
Nu va cunosc caracteristicile si nici explorarile. De aceea, va pot raspunde doar TEORETIC, si posibil fara aplicatie la cazul dvs. Sigur ca se poate face mai mult pentru ulcer, dar probabil in acest stadiul de boala regimul este necesar si suficient.
12. Am transaminaze crescute si medicul mi-a spus ca e posibil sa nu am hepatita; atunci de ce sunt crescute?
Sunt sute de cauze de crestere a transaminazelor, una dintre cauze fiind hepatita dar sunt si zeci de alte cauze; cautati date suplimentare pe siteurile mele
Ce faceti daca v-a fost descoperita o boala digestiva? Cand trebuie sa mergi la medic ?
Daca aveti probleme cu stomacul, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.
Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog cu experienta pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.
Acest lucru trebuie facut repede, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.
Cat poti sa astepti de cand ai simptome pana ajungi la medic?
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.
Desi dau simptome supratoare deseori, bolile digestive in principiu nu reprezinta o urgenta medicala. Riscul cel mai mare este ca boala care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Care este cel mai bun tratament si regim pentru o boala digestiva? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare
Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in bolile digestive exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament sau regim alimentar corecte sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).Alaturat aveti un exemplu de regim personalizat pe care il eliberez eu pacientilor pe care ii consult
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent de facultate ca sef de promotie cu media generala zewce, in prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medicii rezidenti si specialisti..
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez maxima!
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.
Puteti solicita programarea si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web