Deseori pacientii cu ascita se sperie la propunerea de a scoate ascita cu acul, deoarece circula vorba ca daca ai scos o data ascita, trebuie sa o scoti permanent cu acul, iar sfarsitul este aproape.
Lucrurile nu stau chiar asa, si voi prezenta pe scurt cazul unui astfel de pacient cu ascita permanenta de o perioada de timp si extrageri repetate cu acul a lichidului de ascita.
In urma cu vre-o 6 luni a venit la consult un pacient de 58 de ani din zona Constanta, cu o burta imensa. Avea ciroza cunoscuta de peste 6 ani, iar de 3 ani avea permanent ascita (ciroza decompensata portal).
De doi ani i se scotea permanent lichid de ascita din 10 in 10 zile, iar lichidul se forma din nou.
De obicei se scoate lichid atat de des in ascita refractara la alt tip de tratament.
Incercand sa vad daca ascita lui este chiar refractara la tratament, am considerat ca mai intai este necesara modificarea schemei de tratament si a regimului alimentar.Initial i-am scos si eu ascita de doua ori (avea foarte multa ascita, nici nu putea respira si nu puitea urina din cauza presiunii ascitei pe rinichi) si simultan i-am modificat tratamentul si regimul alimentar.
La primul control dupa o luna scazuse in greutate cca 5kg, apoi dupa alta luna inca 6kg, si nu l-am mai vazut din luna iunie. Ieri a venit la consult fara ascita de cca doua luni – desi nu i-a mai fost scoasa ascita cu acul de peste 4 luni – iar scaderea totala in greutate in ultimele 6 luni a fost de aproximativ 54kg (atat lichid avea), acum avand vre-o 70kg.
Urma strict tratamentul si regimul alimentar prescrise.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Bună ziua. Soția mea are metastaze, oase , ficat,plămânii ganglioni. Tot porneste de la san. A fost operată acum 7 ani din pacate a recidivat. Acum a facut ascita. Nu a făcut chimioterapie. Vă rog să mă credeți, nu stiu ce sa întreb, sunt disperat.
Mama mea are cancer de pancreas cu metastaze in ficat. De cateva zile a inceput sa de umfle, a crescut in abdomen greutate umflarea picioarelor. Refuza sa mearga la urgente, Luni avem programare la Oncologie in timisoara, ce ne recomandati in sistem de urgenta va rog?
Cu multumiri
Cristina
Datorita riscului de eroare , evaluarea medicale pe net este interzisa prin lege in Romania
Cu stima
Va multumesc foarte mult dle doctor pentru tratamentul aplicat mamei mele, si va rog SA PERMITETI POSTAREA ACESTUI COMENTARIU, stiu ca stergeti de pe site comentariile care va luada si apreciez aceasta atitudine, dar situatia mamei mele a fost realmente disperata si merita spusa ca exemplu pentru altii aflati in aceeasi situatie.
Dupa cum stiti (sau va reamintesc eu, la cati pacienti aveti ..poate mama mea este un caz obisnuit pentru dvs..) mama are ciroza virala cu lichid permanent, care in doua spitale mi s-a spus ca este netratabila, si ca mai are de trait o luna, maximum doua. I se scotea apa cu acul la 4-5 zile, dar urina mai deloc si tot crestea in greutate, ajunsese la 105kg (era si ceva mai grasuta)..
In disperare de cauza am hotarat sa incerc si la dvs. v-am gasit acest site incercand sa inteleg boala mamei.
Ca sa fiu sincera, m-a atras din cv-ul dvs faptul ca plecand de la tara, ati terminat facultatea ca sef de promotie cu zece, ca lucrati la Fundeni, ca sunteti de douazeci de ani secretarul Asociatiei Romanesti pentru studiul ficatului si ca aveti o uriasa experienta medicala.
Am zis sa incerc, oricum nu aveam ce pierde, iar pretul consultatiei nu este cine stie ce, .. il dai pe mancare in primul magazin.
La consultatie nu mi-ati zis ca este simplu, si nici ca rezolvati problema mamei (chiar m-am gandit caam venit degeaba pana la Bucuresti), ci doar ca nu se poate trata un astfel de caz acasa (mama abia mai respira din cauza burtii imense, si nu mai urina deloc, chiar parea pe moarte..)
Ati internat-o si desi era in crestere accelerata in greutate datorita retinerii de apa, dupa doua zile urina 3 litri, iar dupa 7 zile scazuse in greutate 9kg, imens…..
Deoarece se simtea putin mai bine ati externat-o, iar la controlul de dupa o luna, avea 15kg mai putin (fara sa i se scoata apa cu acul.
Acum sunt sase luni de cand am venit primadata la dvs, mama are 76kg, nu mai sta la pat de trei luni, merge, iar la dvs nu am mai fost de doua luni (suntem din Constanta), este alt om, ia tratamentul, tine regimul..
Va multumim mult pentru ajutor, sa va uram sa fiti sanatos ca sa puteti ajuta si alti oameni disperati. De aceea am si postat acest comentariu…
Cu respect Fam Diaconescu
Va multumesc pentru aprecieri.
Sa fiti sanatosi