Cauza si diagnosticul edemelor
Ce regim trebuie sa tii cand ai edeme?
In majoritatea bolilor cu edeme regimul trebuie sa fie fara sare. In imensa majoritate a cazurilor o persoana cu edeme nu trebuie sa se abtina de la consumul de lichide, poate bea apa atat ca ii cere organismul, dupa sete.
Daca ai edeme trebuie sa te tratezi cu diuretice?
De obicei diureticele sunt utile in tratamentul edemelor, dar frecvent trebuiesc asociate si alte medicamente (albumina umana, plasma, uneori este necesara dializa)
Ce cauze pot sa aiba edemele aparute dupa o operatie?
Edemele aparute dupa o interventie chirurgicala poate avea legatura un interventia (sectionarea unor vase de sange sau limfa cu aceasta ocazie, edeme fiind localizate in zona respectiva, infectie locala) sau fara relatie cu operatia – existenta unor boli de inima, ficat sau rinichi, care s-au decompensat cu ocazia interventiei chirurgicale.
De obicei edemele de cauza generala sunt la membrele inferioare daca pacientul sta in picioare sau cu picioarele atarnate, si dispar daca el sta culcat. In pozitie culcat, daca edemele sunt mari, lichidele se pot acumula pe partea pe care se sta culcat, in aceasta zona aparand o tumefiere (umflatura).
M-am umflat, am edeme ce sa fac, cu ce sa ma tratez?
Dupa cum ati vazut exista mai multe cauze si grupe de cauze ele edemelor.
De aceea, tratamentul edemelor nu se face global, la fel pentru toti pacientii (cu diuretice, albumina sau plasma), ci diferentiat, in functie de cauza edemelor si pacient – analizel si bolile asociate. In majoritatea cauzelor, cei cu edeme trebuie sa mannace fara sare.
Cum arata edemele renale?
Edemele renale sunt localizate la membrele inferioare si pleoape (de obicei), si sunt albe, moi, pufoase, nedureroase, cu temperatura locala normala, asociate cu simptome de boala renala (urini tulburi, modificarea cantitatii de urina, etc)
Ce inseamna edeme palpebrale?
Sunt edeme ce apar la pleoape, de obicei au cauza renala
Ce inseamna edemele la picioare?
Sunt edeme ce apar la labele picioarelor, pot sa apara in tromboflebite, insuficienta cardiaca, boli renale sau ciroza.
Ce inseamna edemele gambiere?
Sunt edeme ce apar la gambe, pe fata antero-interna, avand aceleasi cauza ca mai sus
Ce inseamna edemele pe piele?
Probabil va referiti la zone tumefiate in diferite zone ale corpului, de obicei inflamatorii
Ce inseamna edemele declive?
Sunt edemele ce apar in partea cu care stai catre pamant (la membrele inferioare cand stai in picioare, in zona sacrata cand stai culcat pe spate, etc).
Ce inseamna edemele cardiace?
Sunt edemele ce apar in bolile de inima, de obicei apar la membrele inferioare
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Ma confrunt de aproximativ 8 luni cu edeme palpebrale care sunt mai amplificate cand mananc sarat,aparitia acestora a survenit dupa un deces,initial am crezut ca se datoreaza plansului excesiv,apoi m-am speriat si am facut investigatii la Parhon,fara niciun rezultat.Renal conform unui medic din provincie nu asi fi suferinda.Acestea insa persista si sunt rozalii.Va rog sa-mi comunicati care ar fi o potentiala cauzavsi ce alte investigatii asi mai putea face?
Cu stima,
Aurelia D
Raspuns automast. Inainte de apune o intrebare, cautati pe site daca nu cumva nu exista deja postata tema respectiva.
Dacaati fi cautat ati fi gasit raspunsul aici http://www.despreboli.ro/boli-de-inima/2011/edemele-diagnostic-cauze-tratament-regim-alimentar/
Va multumesc pentru promptitudine,am sa ma programez la un consult pentru a incerca sa rezolvam aceasta situatie.
Cu stima,
Aurelia D
Buna seara,
Ati putea sa imi spuneti, va rog frumos, in ce categorie se incadreaza edemele care se formeaza atunci cand apesi cu degetul fata? (de ex, atunci cand ‘chinuiesti” un cos si zona in care ai apasat se umfla si se intareste timp de 20 min, apoi se relaxeaza… sau atunci cand te saruta un baiat nebarbierit si zona obrazului atinsa de „tepi”, la fel – senzatie de umflare, se intareste, roseata..20 min si tenul revine la normal….)
… pot fi incluse aceste simptome in ‘dermatografism’?
Cu multumiri, V.
Da