Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Transplantul de celulele stem

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Celula stem se gaseste in organismul uman normal (orice persoana are celule stem) fiind capabila sa se transforme in orice tip de celula; in prezent transaplantul de celule stem este folosit in tratamentul unor boli grave- boli hematologice, boli neurologice, ciroza hepatica, boli cardiace, 

In prezent informatiile despre celulele stem sunt la moda, zilnic se aud stiri din lume referitoare la acest subiect.

Ce sunt celulele stem?

Organismul uman contine peste 220 de tipuri diferite de celule, fiecare cu caracteristici proprii tesutului din care fac parte: tesut muscular, tesut osos, tesut nervos, tesut adipos, tesut conjunctiv, etc. Toate aceste tipuri de celule isi au originea intr-un singur tip de celula, celula stem, care poate sa se transforme in 220 de feluri de celule, sub diferiti stimuli din organism, pe baza informatiilor genetice.

Celula stem, fiind capabila sa se transforme in orice tip de celula, se numeste celula nediferentiata, iar procesul prin care ea da nastere unor celule cu caracteristici specifice unui anumit tesut, se numeste diferentiere celulara.

Principalele caracteristici ale celulelor stem sunt urmatoarele:

  1. Sunt nediferentiate (nu au caracteristicile unui anumit tip de tesut, sunt ca un harddisk formatat, fara nimic pe el)
  2. Sunt capabile de inmultire in laborator pentru o lunga perioada de timp, fara sa se diferentieze (ceeace creeaza avantaje din punct de vedere al cantitatii de celule rezultate in finalul perioadei de utilizare)
  3. In anumite conditii, sub influenta anumitor stimuli, se pot diferentia, pot sa evolueze transformandu-se in un tip de celule pe care le dorim (este ca si cum ai instala pe hard un program de operare si il poti folosi)

Corpul uman se formeaza din contopirea initiala a doua celule, un ovul si un spermatozoid, care apoi evolueaza astfel:

  1. Structura initiala se numeste morula, formata din 4-8 celule omnipotente (totipotente) , numite astfel deoarece oricare dintre celule poate sa evolueze, dand in final nastere unui organism nou, viabil (un fat), care are in structura sa toate tipurile de celule; ca exemplu practic: dintr-un copil nou-nascut poate sa iasa in final orice, un vacar, academician, sau..politician; toti copii nou nascuti au teoretic aceeasi sansa de evolutie.
  2. Prin diviziunile care urmeaza in urmatoarele 3-5 zile de la fecundare, dupa mai multe cicluri de diviziune, celulele embrionului (numit acum blastocist) se matureaza (diferentiaza, specializeaza) catre trei linii principale de celule:
  • celulele din care se va forma invelisul extern al corpului, sistemul nervos, etc (ectoderm)
  • celulele din care sa va forma structura interna a corpului (organele interne = endoderm)
  • celule din care se va forma tot ce este intre cele doua invelisuri mentionate anterior , sistemul nervos, etc (mezoderm)

Aceste trei tipuri de celule se numesc celule pluripotente, ele prin evolutie pot da nastere oricarei celule din organism de pe linia sa, dar nu si la un organism viu functional, ca celulele omnipotente; referindu-ne la exemplul anterior, copilului nou-nascut dupa ce mai creste si ajunge in scoala generala, iti poti da seama ca el nu poate ajunge chiar orice ca adult, dar , in mare poate ajunge sa zicem un om cu facultate, un meserias, sau muncitor necalificat, deci are trei variante principale teoretice; nu poate ajunge muzician, pictor, atlet, etc.

3. Embrionul creste, celule se inmultesc, si se specializeaza in diferite directii: celule ale sangelui, celule ale aparatului digestiv, celule ale sistemului nervos, etc, aceste celule numindu-se celule multipotente, ele gasindu-se si in organismul matur; fiecare celula tanara nu mai poate evolua de aici decat in directia in care a pornit, deci nu se poate transforma in orice; continuand cu exemplul copilului, cesta a evoluat, s-a dezvoltat, a terminat liceul, si poate evolua catre o cariera tehnica, militara, artistica, medicala, etc, dar nu mai pote face sport de performanta, pictura, sau sa fie sapator de santuri, deoarece deja cariera lui este orientata intr-o directie.

4.  Embrionul creste in continuare in uter, celule se inmultesc si se specializeaza si mai strict, fiecare celula tanara putand sa evolueze mai limitat -de exemplu sa se transforme in celule din ficat (sunt mai multe tipuri), celule din maduva osoasa, etc; se numesc celule oligopotente, ele gasindu-se si in organismul matur; continuand exemplul cu copilul, acesta a evoluat, s-a pefectionat, a terminat o facultate cu profil tehnic, deci posibilitatile lui de a profesa sunt limitate doar la domeniul tehnic, nu mai poate face orice meserie, fiecare etapa de evolutie limitandu-i posibilitatile de optiune profesionala.

5. Cand organismul fatului a ajuns la maturitate, aproape de nastere, celulele sunt in numar de 220 de tipuri diferite, fiecare celulala tanara a unui tesut putand sa se transforme doar in celula tesutului din care face parte, deci practic doar sa se maturizeze; aceste celule, finale, stabile ale unui tesut se numesc celule unipotente, deoarece nu pot evolua decat intr-o singura directie; continuand exemplu cu copiulul, a terminat medicina a facut rezidentiatul in chirurgie, deci practic posibilitatea lui de evolutie este numai intr-o singura directie, catre profesia de medic chirurg.

Sigur, va puteti gandi ca medicul chirurg,  poate sa devina .. jurnalist. Acest lucru este o exceptie, iar daca ar fi sa o comparam cu evolutia celulelor din organism, exceptia s-ar numi celula canceroasa, adica situatia cand o celula care initial avea caracteristicele unui tesut, s-a transformat intr- celula fara legatura cu tesutul din care provine, nemaiavand aceste caracteristici, si nemaiputnad sa fie controlata de mecanismele de reglare a tesutului respectiv.

Celula stem este o celula pluripotenta sau multipotenta (conform definitiei de mai sus), adica poate evolua catre orice tip de celula din cele 220 existente in organism, fiecare celula stem avand capacitatea de a se autoreproduce de numeroase ori, aceasa inmultire facandu-se in eprubete cu medii de hranire corespunzatoare pentru celulele respective.

Daca la embrionul in dezvoltare, evolutia celulelor de la celula stem la celule diferentiate este un proces logic, in organismul uman (care are celulele diferentiate la nastere) celule stem de gasesc in toate tesuturile in cantitati mici, cu rolul de a repara eventualele distrugeri ale acestora; in scop de transplant de utilizeaza celule stem adulte recoltate din maduva osoasa formatoare de sange, celulele din sangele din vase, creier, muschii scheletici, vasele de sange, piele.

De unde provin celulele stem?

In functie de provenienta lor, de locul de unde au fost recoltate, celule stem pot fi:

  • A. celule stem embrionare; sunt celule pluripotente , deci prin evolutie pot da nastere oricarui tip de celule; au avantajul ca se pot utiliza teoretic pentru orice fel de tesut, si sunt mai bine tolerate (mai putin violent respinse) de catre organismul primitor; celulele sunt recoltate din embrioni aflati in diferite stadii de evolutie,
    • embrioni ramasi de la  fertilizarea artificiala; sunt pregatiti mai multi embrioni umani, iar dupa implantarea unuia, ceilalti raman, si pot fi folositi pentru recoltare de celule stem
    • embrioni obstinuti prin clonare
    • recoltare din cordonul ombilical.
  • B. celule stem adulte; sunt celule multipotente, deci teoretic pot da nastere numai tipului de celule din testul din care provin ;  ele sunt recoltate din organismele adulte cel mai frecvent din maduva osoasa formatoare de sange, dar si din sangele periferic, tesutul grasos, piele sau muchii scheletici; initial se administreaza un tratament care stimuleaza inmultirea celulelor stem existente, apoi acestea sunt recoltate, purificate, verificate din punct de vedere al viabilitatii, si injectate in organul care este afectat.

Desi la inceput a existat convingerea ca celulele stem adulte se pot transforma doar in celule ale tesutului din care provin – asa cum am mentionat anterior-, in practica s-a demonstrat ca ele pot genera si alte tipuri de tesuturi diferite fata de cel din care provin, proprietate care se numeste transdiferentiere sau plasticitate. De exemplu o celula stem din ficat poate sa se transdiferentieze in celula producatoare de insulina (acest hormon fiind produs de celule din pancreas nu din ficat).

Cele mai cunoscute situatii de transdiferentiere sunt  urmatoarele:

Celulele formatoare de sange din maduva osoasa se pot transdiferentia (transforma) in urmatoarele tipuri de celule

  • celule ale sistemului nervos  (neuroni sau celule de sustinere)- deci pot fi folosite in bolile sistemului nervos
  • celule ale muschilor scheletici (muschii care se prin pe oase)- deci pot fi folosite in bolile musculare
  • celule ale muschiului cardiac -deci pot fi folosite in bolile inimii
  • celule ale ficatului- deci pot fi folosite in bolile hepatice

Celulele “de sustinere” din maduva osoasa, se pot transdiferentia in

  • celule ale muschiului cardiac
  • celule de muschi scheletic

Celulele nervoase se pot transdiferentia in

  • celule de sange
  • celule ale muschilor scheletici

In functie de capacitatile de transdiferentiere enumerate, se poate indica si transplantul celulelor respective

5 comentarii la „Transplantul de celulele stem

  1. va multumesc pentru informatie foarte interesanta si uti
    la;se pot face multe pentru cei care au nevoie^——-
    totul in viata este in strinsa legatura de minus si plus ,cind se pierde echilibrul intervine doctorul;

  2. Nu este un exemplu intocmai potrivit,exemplu unui copil in evolutie…Pe scurt vreau sa va spun ca eu insumi am avut o evolutie foarte controversata.Nascut in familie de tarani care se ocupau cu cresterea oilor si vacilor,asta ma vedeam si eu facand toata viata (nu erau fermieri),si am avut o evolutie scolara foarte deficitara,dar crrescand s-a nascut in mine gandul ca pot si eu sa fac orice facultate pentru ca „asa cum imi spuneam eu” ce au mai mult altii decat mine.Si cu ceva vointa in timp ce pasteam vacile invatam pentru liceu,apoi pentru facultate.Astazi multumesc LUI DUMNEZEU sunt in anul V la fac de medicina in Iasi.Foarte uimitor pentru cei din sat,care de altfel eu care eram printre cei de jos…..m-am ridicat chiar mai presus decat ei.

  3. Buna ziua.Am un baietel de 8 ani,care a fost diagnosticat acum 4 ani cu intarzaiere psihica globala si de limbaj,forma severa,QI<30 si tulburare pervaziva de dezvoltare din spectrul autist,factori de organicitate cerebrala deoarece eu am urmat un tratament cand am fost gravida,am avut pleurezieTBC si copilul era sa moara la nastere si mai tarziu mi s-a spus ca i-a fost afectat centru vorbirii care nu se mai reface.Se poate face bine in urma unei operatii cu celule stem?Daca mai fac un copil si cer recoltare de celule stem imi pot ajuta copilul bolnav?Exista vreo operatie ,in tara sau in strainatate,pentru refacerea centrului vorbirii?Va rog din tot sufletul sa-mi raspundeti.Multumesc.

  4. Buna ziua, stimate Doctor!

    Ca o concluzie la articolul de mai sus, recomandati colectarea celulelor stem la nastere?

    Va multumesc anticipat.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica