Este la mare moda curatenia permanenta, completa, totala si definitiva a organelor. Este ca si cum s-ar fi descoperit un burete sau un fel de detergent, acesta absoarbe mizeriile, le elimina (cum??) si… gata, ai organul nou.
Lucrurile nu stau chiar asa.
Ficatul este un organ extrem de complex, rolul ficatului in organismul uman fiind de a face netoxice substantele toxice din organism, apoi le elimina prin bila in intestin.
O substanta toxica ajunsa la ficat este ori metabolizata, ori stocata aici.
Intoxicatia cu alcool (betia) trece rapid, deoarece alcoolul este metabolizat de ficat; nu este stocat in ficat, care se imbacseste cu alcool. Daca ficatul s-ar „imbacsi” cu toxice (grosolon spus) – cum este cazul cirozei hepatice in faza finala, omul moare rapid. Fara un ficat care sa functioneze, nu se traieste decat cateva zile!.
Cum se face curatirea ficatului?
„Curatirea ficatului” nu exista nici cu medicamente, nici cu ceaiuri, nici cu aparate
Exista doar posibilitatea inlocuirii functiei ficatului cu aparate de tip similar cu cele cu care se face dializa renala, sistemul se numeste MARS, iar o sedinta costa cam 1500 euro (se si numeste „dializa hepatica„). Este un fel de „detoxifiere” reala a organismului (nu a ficatului), prin filtrarea sangelui printr-un sistem de membrane si albumina umana care ajuta la indepartarea reziduurilor pe care ficatul bolnav nu le-a putut elimina (Dr Ditoiu). Aveti in figura alaturata un sistem de epurare a substantelor toxice pe care le poate elimina ficatul, ca sa il puteti compara cu … un flacon care se vinde pe net, pentru „curatirea organismului”…
Daca chiar sunteti tentat sa incercati „curatirea ficatului”, si chiar nu stiti cum functioneaza ficatul, inainte de a da banii (evident acesta este scopul principal al celor care promit aceasta manevra), ar trebui sa va puneti cel putin urmatoarele intrebari simple:
- cum au trait oamenii fara sa-si „curete” periodic ficatul?
- pe ce criterii credeti ca cel care vinde „curatitoare ale ficatului” a ajuns la concluzia ca ficatul dvs chiar trebuie curatat?
- cum traiesc oamenii care nu fac curatirea ficatului, de ce nu mor rapid ?
- cum traiesc animalele fara „curatirea ficatului”; ati da animalului dvs un produs de detoxifiere?
- este necesara aceasta curatenie?
- unde stau in ficat mizeriile ce trebuiesc curatate: in celule (acestea ar muri), intre celule (ar trece in sange) , in vase (ar trece in tot organismul), in canalele biliare (ar trece in intestin si s-ar elimina prin fecale), altundeva?
- daca ati taiat vreodata un ficat de porc sau pui, ati vazut undeva mizerii, sau ati vazut o structura omogena, cam de aceeasi culoare, curge din el puroi, praf, microbi, ceva negricios, sau doar sange?
- se poate face „curatirea” fara verificare medicala anterioara, sau.. oricum este necesara, asa ca de ce sa mai verifici? la masina schimbati piesele sau curatati rezervorul in care stagneaza motorina asa … ca ati vazut reclama la piese, sau doar daca trebuie sa le schimbati
- daca chiar se face „curatirea” ficatului (presupunand ca exista posibilitatea acestei curatiri..) ar putea exista unele efecte secundare? Daca degresati excesiv un rulment, motorul unei masini sau o pompa, ele NU VOR FUNCTIONA MAI BINE ci mai prost, pentru ca nici curatirea excesiva nu face bine.
- de ce trebuie facuta numa curatirea ficatului si nu si ..ungerea (gresarea) ficatului ca sa mearga „uns”
- de ce metoda de „curatire” nu este aplicata de medici, ci doar de cei ce vand pe net si sosete sau suc?
- daca cineva v-ar spune sa „curatiti” hardul calculatorului cu o solutie , pentru a-i imbunatati performantele, chiar ati crede?
- cred ca fiecare dintre noi a luat de pe net diverse programe anti…. spam, worm, virus, etc, care s-au dovedit ulterior ca nu numai ca nu faceau ce zieceau dar chiar faceau rau; si erau gratis; probabil v-ati ars cu solutii care curatau haina sau camasa, dar de fapt o patau mai rau;
- credeti exista cineva in lume care vrea sa faca bine omenirii curatindu-i organele, sau vrea sa-si faca bine sie-si vanzand orice?
- daca cineva va cere bani pentru ceva ce nu sunteti sigur ca este util, merita sa dati banii?
Insuficienta hepatica forum
2. Ficatul se regenereaza daca renunti la toxice?
Ficatul se regenereaza oricum, celulele ficatului nu traiesc indefinit, unele mor, iar altele le iau locul. Toxicele fac sa moara mai multe celule hepatice, iar regerarea poate la un moment dat sa nu mai poata ajunge la numarul initial de celule hepatice, in acel moment incepand sa apara simptomele si analizele sa se modifice
Mama mea are un cancer la san face icter si ascita, deci insuficienta hepatica, iar medicul oncolog ii scoate ascita si ii face perfuzii cu vitamine si glucoza, spune ca atat poate fac. Ori, vin si intreb:
– nu este posibil ca mama sa nu fie in insuficienta hepatica ci sa fie vb de orice alta boala de ficat?
– nu este posibil ca, si in caz de insuficienta hepatica, ficatul sa se regenereze? in caz afirmativ, cam in cat timp?
– nu exista niciun tratament in caz de insuficienta hepatica?
– daca intr-adevar este insuficienta hepatica si nu exista niciun tratament, cam care este durata de viata? Dr oncolog mi-a zis ca este doar chestiune de cateva zile sau maxim saptamani, in functie de cat de repede cedeaza ficatul
Teoretic poate fi si altceva decat insuficienta hepatica, dar nu prea cred sa fie altceva. Insuficienta hepatica poate sa apara prin distrugerea celulelor hepatice – si atunci regenerarea poate face ca ficatul saajunga aproape de parametri normali, sau prin inlocuirea tesutului hepatic cu tesut canceros, caz in care nu se mai poate vorbi de regenerare care sa vindece boala. Insuficienta hepatica are un tratament aici. Durata deviata a unui pacient nu poate fi apreciata virtual, aveti datele pe site
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Sunt deacord ca mare parte dintre produsele care apar pe net sau pe la tv sunt comerciale, dar printre astea exista si produse care chiar ajta la detoxifierea organismului. Mie spre exemplu mi-a fost de folos un supliment si cred ca efectul lui nu e de la placebo. Defapt secretul la majoritatea supliemntelor e cura care se tine in timpul tratamentului!
Domnule doctor, ieri am fost la dr. oncolog sub supravegherea caruia este mama mea din anul 2006, cand a debutat cu cancer la sanul stang.
Mentionez ca de anul trecut in Martie si pana cca Iulie 2011 a urmat sedinte de radioterapie pt ameliorarea durerilor, iar din August anul trecut si pana cca in Martie – Aprilie 2012 a urmat iar 8 sedinte de citostatice. Dupa care i s-a prescris Exemestan si Zoldiar – pt dureri.
Totul parea a fi in ordine, mai ales ca dupa ce am terminat cu citostaticele, se mai usurase organismul si mama reusea sa se miste normal si sa-si faca baie singura.
Din pacate dumnealui mi-a dat trimitere,ieri, s-o internez, deoarece mama ar fi intrat in insuficienta hepatica (i s-a ingalbenit usor pielea si de cca 2 sapt s-a umflat atat de tare la burta incat ziceam ca plesneste – lichid, ingrasandu-se de la cca 81 kg la cca 90 kg fff repede, dar fara sa manance).
Nu are pofta de mancare normala, mananca fff putin, nici lichide nu bea mai mult de 1 l/zi.
Are usoara senzatie de voma iar cand isi sufla nasul, in general ii curge si sange.
Tensiunea cica era 11 ieri.
De o saptamana mananca exclusiv fara sare si acidulate, sau orice ar putea sa-i provoace mai multa aciditate sau retentie. Tot de atunci ia si furosemid LPH 40 mg si spironolactona 25 mg (desi pe prospectul acesteia scrie ca este contraindicata in caz de insuficienta hepatica). Saptamana trecuta mersesem la dr oncolog pt ca mama se umflase deja de o saptamana si nu se mai desumfla si i-a recomandat 4 pastile/zi de spirolactona si 1 de furosemid / o zi da, o zi nu.
Ieri, mi-a spus ca nu mai are rost sa ia Exemestanul, dar sa continue sa ia zilnic 2 spironolactona si 1 furosemid.
Tot in cursul zilei de ieri, i-a scos dl dr parte din lichid – 2,3 litri (nu a curs mai mult).
I s-a aplicat si o perfuzie cu vitamine si glucoza in timp ce i-a scos lichid.
In rest, mi-a zis ca nu mai are ce sa-i faca, ca si in spital daca o internez o sa-i faca cam acelasi lucru: niste analize (dar nu a precizat ce fel de analize), ii vor mai administra perfuzii pt hidratare si ii vor mai scoate din lichid.
Ori, vin si intreb:
– nu este posibil ca mama sa nu fie in insuficienta hepatica ci sa fie vb de orice alta boala de ficat?
– nu este posibil ca, si in caz de insuficienta hepatica, ficatul sa se regenereze? in caz afirmativ, cam in cat timp?
– nu exista niciun tratament in caz de insuficienta hepatica?
– daca intr-adevar este insuficienta hepatica si nu exista niciun tratament, cam care este durata de viata? Dr oncolog mi-a zis ca este doar chestiune de cateva zile sau maxim saptamani, in functie de cat de repede cedeaza ficatul.
Daca puteti, in putinul dvs timp disponibil, am rugamintea sa-mi trimiteti un email cu cateva raspunsuri.
Se mai poate face ceva?
Va multumesc.
O zi frumoasa si multa sanatate !
Buna ziua domnul doctor Ditoiu . Sunt din Ploiesti- Prahova si am un baiat in varsta de 18 ani care a fost depistat in urma cu un an cu bilirubina totala 1.62.si mi sa spus ca are sindromul Gilbert si ca sa nu ne facem prea multe griji .Va rog foarte mult sa-mi spuneti si mie ce inseamna sindromul Gilbert si ce avem de facut pt. ca eu nu pot sta linistita mai ales cand il vad palid la fata si ca nu prea are pofta de mancare. Va rog sa ma scuzati si daca imi puteti da un sfat il primesc cu multa bucurie.Va multumesc foarte mult si va doresc numai bine.
excelent articol si de bun simt ! si eu am incercat cu gheara mitei, dar pentru sistemul imunitar, si in perioada in care am luat capsulele am avut permanent o usoara stare de greata … cit de bine mi-a intarit sistemul imunitar, nu stiu … cred insa ca daca avem grija ce si cit mincam, daca ne odihnim suficient si incercam sa ne eliberam de stres, ficatul nostru va fi cu siguranta mai sanatos. si bine-nteles fara alcool si tutun 🙂
Nu exista detoxifiere, ci doar reclame, unele pentru a castiga bani din vanzarea diferitelor produse, altele ca si fie…
Daca ficatul s-ar detoxifia, conditiile in care un transplant costa – in Europa- cca 150.000 euro, n-ar fi mai simplu sa cureti ficatul decat sa faci transplant?
Daca ficatul s-ar putea curata,n-r trebui facuta asta in hepatita cronica, sa nu mai ajungi la ciroza?
Nici motorul masinii nu se curata! O Toyota pe motorina, merge 1.000.000km, fara sa se curete motorul, desi acolo se produc arderi, intra motorina mai mult sau mai putin pura, si ulei la fel.
Dvs probabil ati facut un efect secundar, care ar trebui evaluat serios de un internist sau alergolog, daca simptomele se prelungesc.
Cred ca v-ar ajuta un consult la un medic internist bun.
Puteti apela la dr Motoi de la Fundeni aici http://medicinternist.ro/index.php/programari-consultatii-boli-interne/
Cu stima
nu stiu daca ghiara mitei curata ficatul dar stiu ca dupa un flacon , din august am ramas cu o mincarime si apoi explozie cutanata care se manifesta zilnic spre seara mai ales, deci dupa metabolizarea hranei(dermatita,alergie etc: opinii diverse-:tratament antihistaminic,regim de crutare) ;atingerea pielii cu haine mai grosiere sau pur si simplu fenomenul creat deseneaza harti rosii pe tegumentul meu.Am deja luni bune si sunt derutata ca sa nu spun altfel;nu stiu spre ce medici sa ma indrept si ce mai este de facut,;inteleg ca am facut o eroare in detoxifiere…dar nu am solutii???