Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Analize modificate

Exista ideea la unii oameni ca organismul uman este un fel de masina, care se poate deregla (imbolnavi).

Daca o masina este dereglata, se poate regla, deci organismul bolnav se poate regla ca si masina, dar nu prin intoarcerea unui buton, ci prin administrarea unor medicamente sau ceaiuri, bioeneregie, etc

De aceea probabil, primesc zilnic zeci de intrebari de genul:

Ce tratament sa urmez pentru?

  • Scaderea unor analize : ALT, AST, GGT, VSH, fosfataza alcalina, Glicemie, creatinina, uree, bilirubina, viremiei B, viremiei C, (sunt cateva analize spicuite din intrebarile pacientilor)
  • Scaderea unor organe marite: splina marita, ficat marit, rinichi marit, pancreas marit,
  • Cresterea unor analize: fierului, hemoglobinei, calciului din sange, magneziului din sange,
  • Cresterea unor parametrii de functionare a organismului: pulsului, temperaturii, poftei de mancare, somnului, cantitatii de materii fecale (multi, foarte multi oameni cred ca „nu au scaun suficient”, fara sa se intrebe… ce se intmapla cu restul mancarii inghitite, daca nu se elimina prin scaun!!), cantitati ide urina
  • Scaderea unor parametri de functionare a organismului: puls, tensiune arteriala, colesterol, greutate, temperatura, transpiratie, pofta de mancare, marirea abdomenului, etc, etc

Aceste lucruri (si multe altele pe care nu le-am mentionat), NU SE POT REGLA DIN BUTON, SAU DIN ADMINISTRAREA UNOR MEDICAMENTE.

Acestea sunt simptome, ori, orice simptom trebuie tratat cauzal. Atunci cand un caine latra, nu ii dai in cap sa taca, ci vezi de ce latra si inlaturi cauza, sau… scoti cainele din contact cu cauza agitatiei sale.

Atunci cand un copil mic plange, nu il pleznesti sa taca, ci vezi daca nu plange de foame, frig, constipatie, diaree, umezeala, pozitie proasta in patut, si rezolvand cauza, obtii linistirea copilului.

Pentru a modifica un parametru al organismului si a-l aduce la limitele normale, este necesar:

  1. Sa se stabileasca starea parametrului in momentul examinarii.
  2. Sa se decida daca acest parametru functioneaza normal sau nu (sunt modificari previziible si normale ale unor analize, care nu trebuiesc tratate; de exemplu cresterea leucocitelor intr-o infectie este normala, cresterea transaminazelor dupa alcool sau paracetamol, este normala, scaderea leucocitelor intr-o viroza este normala, si nu se trateaza, se trateaza cauza.
  3. Daca organul nu functioneaza normal sa se stabileasca cauza acestei dereglari.
  4. Sa se stabileasca ce tratament este necesar pentru inlaturarea cauzei, aceasta fiind urmata – TEORETIC- de disparitia simptomelor mai rapid sau mai lent

Ce trebuie sa faci cand ai una dintre modificarile mentionate?

In cazul aparitiei unor simptome din cele mentionate, ca sa nu ai suspiciunea ca ai o boala grava si sa lamuresti lucrurile si sa te linistesti, trebuie sa procedezi in felul urmator:

  1. Te prezinti la medic (de familie, boli interne, sau la alt specialist in functie de simpotmele pe care le ai)
  2. Medicul faca o anamneza (istoric) al bolilor anterioare si a celei actuale
  3. Medicul te examineaza
  4. Pe baza datelor obtinute prin anamneza si examenul obiectiv, medicul emite un diagnostic probabil, pe baza caruia iti recomanda unele analize – din cele mentioante mai sus
  5. Pe baza rezultatelor analizelor, medicul pune un diagnostic
  6. Pe baza diagnosticului medicul iti recomanda
  • Regim alimentar
  • Regim de munca si viata
  • Tratament cu medicamente
  • Altfel de tratament (chirurgical, endoscopic, radiologic)
  • Indrumarea catre alt medic, daca lucrurile nu au putut fi lamurite pana atunci

7. Dupa o perioada de regim si tratament, trebuie sa mergi la control la medic, pentru a evalua rezultatele tratamentului si a lua masurile ce se impun:

  • Pastrarea sau modificarea regimului alimentar si de viata
  • Pastrarea sau modificarea tratamentului
  • Intreruperea tratamentului si regimului
  • Indrumarea catre alt specialist, deoarece
  • Diagnosticul nu a fost corect
  • Diagnosticul a fost bun, dar rezultatele tratamentului nu au fost cele corespunzatoare
  • Au aparut complicatii
  • S-a supraadaugat alta afectiune
  • Medicul a rezolvat problema din punctul de vedere al specialitatii sale, dar este nevoie de facut si consult cu alta specialitate (chirurgicala, oncologica, etc)

Este evident ca doar medicul poate decide daca simptomele dvs sunt elemente de boala sau nu.
Pe de alta parte, nu trebuie insistat cu consulturi medicale si explorari la infinit, atunci cand medicii „nu va gasesc boala” si va spun ca simptomele dvs, iritante, permanente si deranjante, sunt „pe sistem nervos” ( o exprimare de altfel.. nefericita, deoarece poate duce la ideea ca de fapt nu esti bolnav ci.. nebun).

A sari peste etapele mentionate, este ca si cum ai face.. ciorba sarind o etapa (de exemplu tocatul cartofilor sau.. fierul ciorbei) si te mai si miri ca nu iese cum trebuie

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

14 comentarii la „Analize modificate

  1. sunt foarte ingrijorata de analizele medicale a sotului meu pe care le-a facut ieri. Cum el este o persoana care greu poate fi determinata sa faca un consult medical (eu am reusit dupa 5 ani sa-l trimit la analize) as dori sa stiu cat este de rea situatia. Precizez faptul ca este hipertensiv (mama sa fiind de asemenea hipertensiva iar tatal sau decedand-desi nu a suferit de inima-de atac de cord), a fumat foarte mult, consuma bauturi alcoolice, desi beat rar l-amm vazut-mai mult in urma unor petreceri, dar este mare amator de preparate si mai ales carne . consuma si multe dulciuri.Analizele sunt urmatoarele: glicemie 161, uree-19,creatinina-0.74, acid uric-6.87, calciu total-9.63, proteine totale-8.25,magnezemie-1.91,colesterol total-220, trigliceride-123, TGO-61,2, TGP 34.9, gama GT 621.68, fosfataza alcalinica-117.81, bilirubina totala-1.05, bilirubina directa 0.35, bilirubina indirecta 0.70, leucocite(WBC)-9.39, hematii(RBC)-5.07, hemoglobina (HGB)-17.1, hematocrit(HCT)-50.5, VEM-99.6, HEM-33.7,CHEM-33.9, Trombocite-112, RDW-CV15.7, RDW-SD-56.3, PDW18.1, MPV-12.8, P-LCR %- 46.0, PCT-0.14, neutrofile-5.72, limfocite-2.18,manocite-0.94,eozinofile0.53, bazofile-0.02,neutrofile%-61.0, limfocite%23.2 , monocite%-10.0,euzinofile%-5.6, bazofile%-0.2, VSH-48, fibrinogen-8, fibrinogen cantitativ – 254ionograma( sodiu-139,potasiu-4.4,clor 99), Proteina C reactiva23.59
    A fost la medic ieri dar cred ca nu a vrut sa spuna realitatea. Mi-a zis doar ca va tine regim si de aceea sunt ingrijorata

  2. buna ziua,mama mea a fost depistata recent cu diagnosticul de insuficienta renala cronica avand creatinina de 9.81,deja i-ai fost instalata fistula si as vrea sa stiu daca exista vre-un tratament sau vre-o sansa sa scape de dializa!as fi recunoscator daca m-ar putea ajuta cineva!ma multumesc anticipat!

  3. mi-am facut analizele:
    =colesterol seric-248 mg/dl;
    =trigliceride-157 mg/dl;
    =gama gt-100 u/l;
    =lipide totale serice -805 mg/dl.
    in rest toate in valori normale, imi puteti spune dac am probleme.

  4. in 2008 luna octombrie cand am ramas insarcinata aveam 48 -50 kg,am scazut in greutate pana la 4 luni de sarcina pana la 42-43 kg pt ca nu ma alimentam corespunzator dupa patru luni pana la opt luni am luat in greutate pana am ajuns la 52 de kg am nascut la 8 luni si o saptamana cu diagnostic copil retard de crestere 3 sapt. cand copilul avea deja 2 luni eu am intrerupt lactatia cu pastile si greutatea mea era 50 kg.de la 2 luni ale copilului si pana la 8 in prezent am slabit 13 kg nejustificat.

  5. Buna seara !
    Mi-am facut analizele si am parametrii ridicati :
    Hemoleucograma
    – MO% este 10,5
    Biochimie serica
    – Colesterol este 293
    – Gamma GT este 107
    In rest sunt valori normale, anul trecut aveam colesterolul 313.
    Va rog respectos sa-mi spuneti de ce sunt suspect, ce pot patii daca merg in ritmul asta si ce ar trebuii sa fac, concret in afara faptului ca ar trebui sa consult un medic !
    Va multumesc anticipat !
    O seara buna

  6. 1Aveti subiectul Helicobacter pe

    2pot scapa definitiv de aceasta bacterie fara a mai lua antibiotice. ma refer la un tratament naturist.
    Nu
    3.aceasta bacterie se poate transmite celorlalti membrii din familie
    Da

  7. Am fost diagnosticata cu ulcer datorat prezentei bacteriei helicobacter pilory.Va rog sa/mi sp[uneti daca pot scapa definitiv de aceasta bacterie fara a mai lua antibiotice. ma refer la un tratament naturist. aceasta bacterie se poate transmite celorlalti membrii din familie SAU NU
    Multumesc

  8. GAMMA =23.83;(13.0-21.0)este crescut
    FIBRINOGEN=115;(180-350)este scazut
    LIMFOCITELe sunt crescute

    ASLO=250; (0-200)este crecut
    HELICOBACTER PYLORI=SLAB POZITIV;(NEGATIV)

    VA MULTUMESC ANTICIPAT! cu placere
    ASTEPT RASPUNSUL SI SFATUL DV. mergeti la medic pentru interpretare dupa CONSULT MEDICAL, care, de fapt este cel mai important lucru

  9. buna,
    doresc sa stiu daca trebuie sa ma ingrijorez la rezultatul urmatoarelor analize depasite:
    TGO(AST)=33;(0-31)
    GAMMA =23.83;(13.0-21.0)
    FIBRINOGEN=115;(180-350)
    LIMFOCITE(%)=41.7;(20-40)
    PLACHETOCRIT=0.298;(0.11-0.28)
    LATIMEA DISTRIBUTIEI TROMBOCITARE=15.3;(15.5-17.1)
    VSH=18;(3-15)
    ASLO=250; (0-200)
    HELICOBACTER PYLORI=SLAB POZITIV;(NEGATIV)
    MENTIONEZ CA CELELALTE ANALIZE SUNT IN LIMITE NORMALE.
    VA MULTUMESC ANTICIPAT! ASTEPT RASPUNSUL SI SFATUL DV.

  10. 50 ani,ing,diabet II/2005,hepatita B/2007,Hernie trans-hiatala+gastrita eritematoasa antrala+HP pozitiv,hernie de disc L4/L5 operata,obezitate morbida;
    Ag HBs pozitiv;virus C= negativ= buzau2007;
    Ac anti Delta= negativ;Ag Hbe=0.21 nonreactive(0-0.999);incarcatura virala=3686ui/ml(15);12569.2 copii/ml(51.15 sensib metodei)2007-IDS BUURESTI);
    BIOPSIA:14 spatiiporte usor largite,cu infiltrat inflamator limfocitar, hepatita de interfata moderata;fibroza portala inegala cu rare septuri,fregvente necroze focale steatoza hepatica macroveziculara grad 1 focala,coloratura Perlis negativa;hepatita cronica virala B cu HAI=9 si stadiul 1 al fibromatozei-2007; tratament= 6 luni lagosa,
    colchicina intermitent luate;este putin este suficient;ce am de facut;cum va gasesc gasesc;ajutati-ma;vreau sa ma primiti ca pacient

  11. Numele meu este Catalina si sunt din Timisoara. In luna februarie a anului 2009 am fost diagnosticata cu hepatita c.
    Am sa trec analizele asa cum mi-au iesit primele si apoi acum si va rog sa-mi spuneti cum considerati cazul meu. Sunt destul de disperata deoarece nu stiu daca e bine sau nu ceea ce mi-a iesit.
    ANALIZE LA DATA DE 05.03.2009:
    AC ANTI HCV 19,2 POZITIV
    AST 32 ( 5-34 U/L )
    ALT 36 ( 10 – 35 U/L )
    GGT 89 ( 12 – 64 U/L )
    SCOR KNODELL N=3, L=1, I=3, F=1, A=7, F=1
    SCOR METAVIR A=2, F=2
    INCARCATURA VIRALA 1993041 UI/ML ( 6.30 LOG UI/ML )
    SENSIBILITATEA METODEI 15 UI/ML ( 1,18 LOG UI/ML )

    ANALIZE LA DATA DE 07.05.2009 ( DUPA 4 INJECTII )
    STGO 61 ( 5-34 )
    STGA 51 ( 5-55 )
    GAMA GT 45 ( 9 – 36 )
    ANTICORPI HCV POZITIV
    REACTIE IMINOLOGICA DE SARCINA NEGATIV
    INCARCATURA VIRALA 377205 UI/ML ( 5, 58 LOG UI/ML )
    SENSIBILITATEA METODEI 15 UI/ML ( 1,18 LOG UI/ML )

    Medicul meu de familie a fost bucuros ca a constatat ca se imbunatateste situatia dar nu a stiut exact sa spuna cum. In urma documentarii facute de mine, am gasit informatii despre pastilele hepatoprotectoare care ajuta in hepatita c. Eu mi-am cumparat urmatoarele : silimarina, farcovir, esentiale, liv 52 si supradyn. de asemenea medicul de familie mi-a recomandat sa iau clarinol si pinoslim deoarece doresc sa slabesc ( in martie am avut 89 de kg si 48% grasime in organism) iar in prezent am 72 kg si 40% grasime in organism. insa la 1,64 m mai e nevoie. sigur ca fac si sport ( tae boo ) si tin regim ( regim pentru protejarea ficatului ).
    Acum doresc sa va intreb, deoarece pe medicul meu specialist nu am sanse sa-l intreb, urmatoarele :
    – dupa analizele de mai sus cum stau? e spre bine?
    – care din hepatoprotectoarele pe care le-am cumparat trebuie sa le iau? trebuie toate sau doar unele?
    – este indicat sa iau clarinol si pinoslim? daca nu imi puteti recomanda ceva indicat pentru cazul meu care sa ma ajute sa suprim pofta de mancare?
    – exista si altceva ce pot face pentru a ma vindeca?
    – pot bea ceaiuri si de care?
    Va multumesc pentru timpul acordat si va asigur ca nu va deranjanm insa nu am la cine sa apelez pentru a afla informatiile acestea. Repet faptul ca medicul specialist la care se afla dosarul meu nu este interesat sa ma monitorizeze, nu-mi da informatii si nici nu mi-a spus ce inseamna analizele acestea. Mai mult, cand am reusit telefonic sa-l contactez si i-am spus ca am tensiunea mica 140 si mi-a ramas semnul pe mana de la injectie si il rog sa-mi spuna ce pot sa fac sa fie mai bine mi-a raspuns, citez:” la altii le pica dintii sau parul sau chiar mor, tu ai tensiune si pete, ce mai vrei? esti un caz fericit.”
    Doresc sa specific faptul ca nu ma intereseaza sa reclam medicul sau sa fac caz de aceasta situatie. MA INTERESEAZA DOR SA MA VINDEC SI SA-MI TRAIESC VIATA CAT MAI SANATOS POSIBIL SI CU MINIM DE INTERACTIUNE CU PERSONALUL MEDICAL.
    Va rog din suflet sa-mi analizati situatia si sa-mi raspundeti la intrebarile adresate deoarece sunteti ultima speranta.
    Va multumesc.
    Cu respect,
    Catalina

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica