Descrierea de „ulceratii pe colon sau rect” nu reprezinta un diagnostic, ci o constatare facuta cu ocazia unei endoscopii digestive inferioare.
Diagnosticul in acest caz, inseamna si stabilirea NATURII acestor ulceratii, a CAUZEI lor, pentru a putea prescrie un tratament, si a putea sa spui ce se va intampla cu ele.
Daca spui ca o casa are o crapatura (un fel de ulceratie) intr-un perete, ca sa o repari corect si rezistent, trebuie sa spui DE CE a aparut crapatura, care este cauza, si sa inlaturi cauza; simpla tencuire a crapaturii, nu rezolva problema decat pe moment.
Cauza ulceratiilor de pe colon sau rect.
Cauzele ulceratilor pot fi extrem de variate:
- Boala inflamatorie intestinala (rectocolita ulcerohemoragica sau boala Crohn)
- Inflamatii de diferite alte cauze
- Infectii
- Cancer ulcerat
- Adminstrare de medicamente (de exemplu antiinflamatoare sau anticonceptionale))
- Granuloame de corp strain
- Tifos
- Arterita
- Tromboze
- Colita de iradiere
- Colita ischemica
- Boala Behcet
- Lupus eritematos sistemic
- Tumori benigne (rar)
Natura unei ulceratii colonice
Desi deseori aspectul la colonoscopie poate sugera natura unor ulceratii de pe colon sau rect, natura certa se stabileste prin biopsierea lor si examinare la microscop.
In functie de rezultatul biopsiei, natura unei ulceratii pe colon poate fi:
- Maligna (cancer)
- Benigna
Ulceratiile de pe colon sau rect-diagnostic
Suspiciunea existentei unei ulceratii pe colon se poate banui pe banza simptomelor, dar certitudinea de diagnostic o da numai colonoscopia.
Rana pe colon – tratament
Ulceratiile rectale sau colonice se trateaza doar in functie de natura lor:
- Boala inflamatorie intestinala – salazopirina
- Infectii – antibiotice
- Cancer- operatie, etc, etc.
In concluzie, un medic nu va poate spune pe net cum sa va tratati o ulceratie pe colon. Pentru a o trata, este nevoie sa se stie diagnosticul cauzal, sa urmareasca evolutia i ntimp, sa faca biopsii cu examen anatomo – patologic, etc..
Rana pe colon FORUM
Am facut o colonoscopie cine poate sa-mi interpreteze rezultatul pe intelesul meu?
Cred ca medicul care a efectuat investigatia, asa mi se pare normal.
Ce natura poate avea o ingrosare de perete colonic vazuta pe CT?
Poate fi o cauza inflamatorie, tumorala, infectioasa
Am o rana pe rect, pot veni la consult la dvs, sau ce sa fac? Am nevoiie de un gastroenterolog bun sunt din Bucuresti
Daca aveti probleme ca cele de mai sus , nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Rana pe colon poate sa doara, dl doctor?
Si mai am o intrebare: pot avea Boala inflamatorie intestinala daca NU am diaree? Multumesc tare mult. diana gabriela.
Sangerarea rectala poate proveni si de la o tumora benigna?nu doar maligna?
Buna ziua,am fost operata anul trecut de neo colon sigmoid,prin o a 2 a operatie mi s-a pus si plasa, dar durerile abdominale nu m-au lasat.Rezultatul tomografului de ieri este: ingrosarea peretelui colonului descendent cu impastarea grasimii din jur, rect cu peretii ingrosati si mici adenopatii retroperitoneale infracentimetrice.Durerile sunt in zona inghinala si au legatura cu scaunul.Medicul spun ca durerile iradiaza de la coloana,unde am avut 2 operatii de hernie de disc cu o discita urata care nu s-a rezolvat si nu as vrea sa ma operez din nou pe coloana si de fapt durerile sa nu fie tot de acolo.Imi spuneti va rog parerea dvs, vis-a-vis de rezultatul tomografului?Va multumesc.
buna. ma numesc ramona sunt de 27 de ani , sunt din oradea.sunt disperat nu stiu ce boala pot sa am .tot umblu pe la medici gastrointerologi si nu imi gasesc problema. am dereglari de scaun. dureri mari de burta in special cand trebuie sa fac scaun.dureri in epigastru. dureri in flancuri, in fosa iliaca dreapta.paloarea fetii in jurul ochilor.fatigabilitate, ameteli, anemie.pot sa am ceva cancer de colon?
Diacnosticul in urma unei colonescopii este „in regiunea rectala- multiple pigmente eritro maronii post purpurice”
D-l doctor Weisslberg mi-a tradus .Va rog sa-mi traduceti. Multumesc
Buna ziua,
In urma cu un an de zile am fost diagnosticata in urma unei colonoscopii cu rectocolita ulcero hemoragica si am urmat tratament cu salofalk 500. M-am simtit bine pana in urma cu aproximativ o luna de cand am inceput sa am senzatia de a merge la baie insa in loc de scaun sa am flatulente cu mucus si sange. Intrebarea mea pentru dumneavoastra este: am nevoie de inca un consult de specilaitate, eu urmand tratament in momentul acesta sau este normal sa am aceste probleme? Multumesc! O zi buna!
Buna ziua,
Diagnosticul pus in urma unei colonoscopii la clinica Laurus Bacau (Proctomed) este purpura pe rect. Ce inseamna
aceasta „purpura pe rect”?Poate fi cancer?
Multumesc.
buna ziua domnule doctor,am gasit de curand site-ul dumneavoastra si sunt f incantata de ceea ce faceti,multumesc pt informatiile acestea atat de folositoare si pt timpul acordat noua.va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca este cu putinta..bunica mea in varsta de 65 de ani a fost operata in 2007 sau 2008 nu mai retin exact de cancer de colon la iasi,operatia a fost reusita,a urmat si tratamentul de chimioterapie.totul a decurs bine pana acum 2 zile cand a inceput sa aiba anumite simptome cum ar fi diaree cu sange,varsaturi si dureri abdominale ceea ce dupa putina mea informare,si spun asta deoarece nu sunt medic,eu doar am citit numeroase referate medicale,carti si publicatii pe internet de-alungul anilor,constat ca poate fi o recidiva a cancerului.ma sperie gandul acesta pentru ca o iubesc f mult pe bunica intrucat mi-e si mama,as dori sa imi spuneti daca o pot salva din nou,daca este vreo sansa sa-i prelungesc viata,prin orice mod posibil,merg oriunde este nevoie numai sa stiu daca este vreo sansa..va multumesc anticipat.
am o nelamurire azi am fost diagnosticata;am facut colonoscopie iar rezultatul scris este:burelet hemoroidal extern acoperit de mucoasa normala.Burelet hemoroidal intern congestiv fisurat dilatatii varicoase turgescente la nivelul intregului rect.In segmentul 15-30cm de la OA mucoasa prezinta numeroase ulceratii superficiale unele cu tendinta la CONFLUERE altele cu aspect in COCARDA cateva acoperite de crusta hematica. fara alte modificari pana la cec.Va rog sa imi spuneti ce inseamna mai exact acest diagnostic cu mult respect astep raspunsul dumneavoastra.
Buna ziua,
Diagnosticul pus in urma unei colonoscopii in iulie a fost procto-rectita segmentara radica, ulcer rectal acut parasfincterian intern anterior hemoragic, condilomatoza anala incipienta (istoric: cancer de col III A iradiat/citostatice in august 2008, infarct miocardic in ian 2008 cu aplicare stent, diabet non insulino dependent, coxartroza)
Situatia s-a agravat, pacienta in cauza are dureri mari si nu poate avea scaun. Un chirurg a indicat necesitatea unui anus contra naturii, as vrea sa confirmati/infirmati diagnosticul colonoscopiei, sa inteleg in ce consta operatia, care sunt beneficiile/riscurile/alternativele sau ce tratament indicati impotriva durerilor.
Va multumesc anticipat