Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Inceput de ulcer, cancer, gastrita, ciroza

Destul de des auzi ca cineva are „un inceput de..” nu stiu ce boala.

Este ca si cum boala ar avea o anumita dimensiune – lungime sa spunem-, iar omul este la 5-10cm de capatul de inceput.

De fapt, nu exista termenul medical „inceput de pneumonie”, „inceput de ulcer” etc. Ori este ulcer, ori nu este. Se poate spune ca o boala, poate trece in alta, de exemplu din gastrita poti sa dai in ulcer, din steatoza hepatica sau hepatita cronica, poti sa dai in ciroza, dintr-o infectie la un deget, poti da in septicemie, din fumat poti da in cancer de esofag sau plaman.. etc

Si totusi, de ce spun oamenii ca au „inceput de… boala”?

Majoritatea pacientilor de tem de boala, indiferent care este aceasta, iar faptul ca are un „inceput de… ” ii da sentimentul ca de fapt nu are nimic, desi .. un lucru inceput este pe jumatate facut.

Partea neplacuta a acestei abordari a problemei, este ca s-ar putea ca pacientul, crezand ca nu are o boala, sa o trateze cu mai multa indiferenta, decat daca boala ar fi „completa”.

In unele tari, medicul este obligat sa-i comunice pacientului diagnosticul complet, cu posibilele complicatii si cu estimarea riscului de deces (daca este cazul). Iar pacientul poate stabili daca este necesar sa stie si familia lui de aceasta boala.

La noi este cam invers: de obicei spui familiei situatia exacta (iar familia intelege… cam ce vrea, de obicei intelege ca boala NU este prea grava), iar pacientul, este rareori informat complet.

Si adevarul este ca daca pacientul ar sti toata partea neplacuta a bolii lui, ar putea sa se sperie , si sa abandoneze tratamentul. De aceea uneori chiar medicul spune ca bolnavului, sau lasa sa se inteleaga ca are un „inceput de..”

In majoritatea cazurilor, medicul nu are practic cum sa stie ca boala este la inceput. Exista parametrii care pot arata evolutia bolii, dar boala este COMPLETA, nu este doar inceputa. Ea pote fi in stadiul de inceput, ca evolutie, dar este ulcer-ulcer sau cancer-cancer.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica