Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Boala "pe sistem nervos"

Destul de frecvent medicul utilizeaza acest termen pentru a-i explica pacientului in ce categorie se incadreaza afectiunea sa.

Afectiunea “pe sistem nervos” nu inseamna:

  • ca pacientul are o boala psihica, ca este nebun
  • ca pacientul are o boala neurologica
  • ca are o boala nevindecabila, incurabila

Termenul de boala “pe sistem nervos” defineste de obicei o afectiune numita “functionala”, fiind data de tulburarea functiei unui organ.

Caracteristicile bolilor functionale (pe sistem nervos) sunt:

  • Majoritatea analizelor facute pentru diagnostic sunt NORMALE
  • Pacientul are foarte multe simptome, localizate divers (odata il doare aici, alta data in alta parte), aparute in conditii diferite (odata la efort, alta data la suparare, alta data dupa anumite alimente), ameliorate in conditii diverse (odata cu.. distonocalm, alta data cu apa cu zahar, sau ceai de tei, sau altceva).
  • De obicei odata aparute simtomele raman nemodificate mult timp, in ciuda tratamentelor numeroase si consultului la medicii de diferite specialitati
  • Nu sunt grave, nu pun viata in pericol, dar, datorita persistentei lor, chinuiesc bolnavul.
  • Creeaza o profunda stare de nemultumire a pacientului fata de medici si sistemul medical, careuia i se reproseaza lipsa de profesionalism in diagnosticul numeroaselor si persistentelor simptome simptome; pacientul este deseori convins ca desi a fost la zeci de doctori, acestia nu i-au gasit diagnosticul, sau i-au pus “diagnosticul gresit”.
  • Pacientul accepta greu acest diagnostic, deoarece considera ca este etichetat drept „nebun”

Diagnosticul de boala “pe sistem nervos” sau tulburare functionala se pune de obicei prin excluderea altor boli care dau aceleasi simptome, si la care explorarile sunt modificate. In cauzalitatea acestora, cel mai important factor este cel psihic, asociat unor factori din mediul de viata si munca (alimentatie, stres familial sau profesional, program de odihna, etc).

Desi bolnavii cu tulburari functionale sunt mari consumatori de servicii medicale si cer cu insistenta ajutorul medicilor, de obicei medicii nu acorda o atentie prea mare acestor bolnavi. Acesti bolnavi sunt nemultumiti de serviciile medicale deoarece simptomele lor persista, si ajung la concluzia ca au o boala grava, sau ca au ghinionul sa intalneasca numai medici care nu le pot pune diagnosticul.

Cauzele pentru care bolnavii cu tulburari functionale sunt oarecum neglijati de medici sunt numeroase

  • afectiunile nu au gravitate mare, iar medicii au cazuri mult mai grave care le ocupa timpul profesional
  • afectiunile functionale se trateaza relativ greu, cu rezultate favorabile obtinute dupa perioade lungi de timp, si cu cooperarea serioasa a bolnavului (cooperare care de obicei nu este obtinuta usor)
  • bolnavii accepta greu diagnosticul de tulburare functionale, frecvent bolnavii crezand ca orice simptom trebuie sa fie insotit de o modificare de analize, endoscopie, ecografie, CT, etc; ori, in tulburarile “pe sistem nervos”, aceste explorari sunt normale, si nedumeresc bolnavul.

Exemple de tulburari in care factorul psiho-emotional are mare influenta (tulburari functionale sau “pe sistem nervos”):

  • Diskinezia biliara
  • Sindromul nevrotic
  • Diareea si constipatia, balonarea, borborismele abdominale
  • Multe dintre durerile abdominale
  • Usturimile la urinat
  • Colon iritabil
  • Durerile abdominale din timpul menstruatiei
  • Greturile
  • Astenia
  • Ametelile
  • Insomnia
  • Iritabilitatea, nervozitatea
  • Somnolenta
  • Lipsa de pofta de mancare (apetit)
  • Transpiratiile excesive
  • Intepaturile ” in zona inimii
  • Ooboseala la efort
  • Gastrita, duodenita
  • Mancarimile de piele (pruritul)
  • Spasmele musculare – spasmofilia (”lipsa de calciu” ) , ticurile.

Majoritatea dintre simptomele mentionate, pot sa se regaseasca si printre simptomele unor boli, de aceea, cauza lor trebuie explorata de catre medic.

ATENTIONARE

Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

17 comentarii la „Boala "pe sistem nervos"

  1. buna seara domnule doctor as dori sa ma lamuriti si pe mn si eu am 23 de ani am avut niste prb in fam cu mama si viitorul meu sot nu se inteleg si eu sunt prinsa intre ei 2 si m`am tot suparat necajit am pus la suflet sunt si slabuta de fel am si o usoara anemie si am ajuns bolnava cu nervii am socuri dinastea atacuri de panica am impresia si simt ca imi bate inima din piept si tot zic ca mor ca fac infart si ramane fata fara mama ma doare mana stanga imi amorteste simt intepaturi in sanu stang imi amorteste capul in spate si simt in stomac asa furnicaturi fluturi ceva de genul si ma ia tremuratu domnu doctor mi`a dat medazapan sa iau jumate din jumate seara si a zis ca e de la pshic ecaghe mi`am facut la inima si nu am nimik ma gandesc ca e de la nervi imi puteti da un sfat va rog frumos va multumesc ast un raspuns

  2. domnule doctor sufar de aceasta boala de 7 ani nu stiu cum sa scap de senzatiile de kin pe care le am devla ceasta boala care din punctul meu de vedere e grea. sincer nu mai rezist.cu toate medicamentele pe care le-am luat senzatiile sunt neschimbate.ma kinuie si nu mai rezist.in prezent iau medazepam o pastila dimineta si piracetam 2 pastile dupa amiaza (de 400) simt ca nu mai rezist.sunt la capatul rabdarii nu mai rezist va rog sa imi spuneti ce sa fac .va multumesc

  3. Buna ziua.Va rog ajutati-ma in legatura cu tatal meu,care de 4 luni de zile acuza dureri abdominale,de cap.greata,insomnie,stare de depresie.Il iau,pur si simplu niste crize si ni s-a spus ca este vorba de sistemul nervos,ca nervii ar fi,pur si simplu tociti A facut analize,ecografe,iar totuleste foarte bine.Sa fie vorba de tulburare functionala.Specific,tata are 60 de ani.VA ROG AJUTATI-MA!!!!!!1VA MULTUMESC!!!!!!!!

  4. Am facut un soc anafilactic de la o intepatura de albina pe 31 iunie ,La o saptamana am mai stat in spital o saptamana .Nu mi-am revenit nici acum , ma simpt foarte rau , greturi , tremurat , inclestari ale gurii , palpitatii , mi se bat cred ca nervii prin tot corpul , noaptea am cosmarurii , cum ca ma inteapa o albina , ma stringe de gat cu miere , roieste pe mana mea ,etc. ce ma sfatuiti sa fac ma lupt cu mine cat pot , dar simpt ca nu mai rezist .

  5. Buna ziua, am o boala care cred ca se trage datorita nervilor, mi-au aparut niste pete pe tot pieptul am 19 ani, am urmat un tratament imi trecuse la un moment dat, dar la urmatoarea criza de nervi imediat mi-au aparut altele.

  6. Domnule doctor,
    imi puteti lasa un numar de telefon mobil pe care sa va sun si sa stabilesc cu dstra un consult si eventual un tratament,pentru o astfel de durere abdominala pe sistem nervos,la suparare ? va rog mult.Cu respect,Ionel,40 ani.

  7. domnule doctor…eu cred ca sufar cu nervi…deja nu mai suport..sunt in permanenta nervoasa… telefonul suna de ma scoate din dracii… clientele mele sunt niste imbecile si imi scoate si untu’ din mine…incem sa nu mai fiu eficienta la munca…am impresia ca lucrez singura…nimeni nu ma ajuta… sunt cu nervii la pamant… nu ar fi marea mirare dac intro zi as ajunge la nebuni….ma iau durerile de cap si ma doar de curand stomacul si simt nevoia incontinua de a manca…. spuneti-mi ce as putea sa fac? ce este de facut? unde sa ma duc mai intai? la psihiatru? acesta ma va trimite la balamuc… va rog un sfat ceva ca sunt disperata….

  8. va sciu din nou pentru mama mia este cu mine aici in italia si ia a facut toate analizele totul bine numai ca ia are tensiunea foarte mare 22 cu 10 multumesc

  9. nevasta mea a facut toate analizele (in italia) toate analizele au iesit bune numai ca are tensiunea foarte joasa (9cu 5) a facut si electrcardiograma totul bine si este foarte depresa ce trebuie facut. Va multumesc

  10. Buna,muncesc foarte mult si cam odata pe luna fac migrene insotite de greata si varsaturi.Stau foarte incordata la munca, nu reusesc sa ma relaxez.Sunt un fel de crize de fiere, imi trec doar cu algocalmin,scobutil si no-spa.Bila o am lenesa dar m-am saturat de astfel de crize si nu stiu ce sa mai fac. Asa patesc si cand ma enervez.Am fost pe la diferiti doctori si mi-au spus sa evit stresul, iar de munca nu ma pot lasa.Nu stiu ce sa mai fac…..

  11. Din cauza problemelor prin care trecem cu totii, a lipsei unui loc de munca care genereaza toate frustrarile, sotul meu se manifesta astfel: volumul vocii este ridicat, nervozitate, agitatie, insomnie.Credeti ca este grav? Ce ne recomandati?

  12. sunt diagnosticata cu o tulburare functionala si in acelasi timp am si blefarospasm am gasit un medic oftalmolog la cluj care a zis ca el e singurul din romania care a operat de blefarospasm si imi recomandasa ma operez il cheama horge ioan iar med neuro a spus ca nu indica operatia de blefarospasm ce sa incercam cu tratament neuro am luat rubjovit mi la intrerupt si mi a dat haloperidol dedoi ani de zile ma chinui cu aceasta boalama dor fff rau ochi si ma inteapa si nu am gasit inca un tratament am mai fost consultata de 5 oftalmologi si 4 neurologi va rog sa ma ajutati spuneti mi ce sa mai fac nu maiimi ajunge pensia sa mai fac analize am 60 de ani va multumesc

  13. sint despartita si am ramas cu un baietel care acum are 16 ani.de citiva ani buni eu sint plecata iar el sta cu bunica pe zi ce trece el este tot mai nervos mai nelinistit nu ii mai convine nimic va rog daca puteti spuneti-mi ce sa fac .va multumesc ALINA

  14. Spune-ti-mi, va rog , in cazul unor astfel de simptome care persista si sunt insotite de o durere surda si constanta, uneori ” la nervi „, manifestandu-se si o amorteala a capului, gatului, membrelor, ce este de facut? Cum se poate trata? Va multumesc.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica