Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Foamea permanenta

Hunger, excessive appetite.

Foamea excesiva si permanenta apare rar, in caz de diabet zaharat, hipertiroidie, hipoglicemie de diferite cauze, depresie, consum de alcool  sau probleme psihice (bulimie)

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog Bucuresti

„Mi-e foame permanent” este o situatie nu tocmai rara.

In aceasta situatie sunt frecvent femei, de obicei tinere, care au o pofta de mancare nestavilita, insotita de obicei si de cresterea in greutate corespunzatoare. Examinarea de catre medic si explorarile efectuate, nu evidentiaza de obicei nici o modificare, sunt in limite normale (dr Ditoiu).

Cauze de foame excesiva:

 1. Diabetul zaharat
 2. Hipoglicemia
 3. Hipertiroidia
 4. Mixedemul
 5. Tiroidita subacuta
 6. Unele tulburari psihiatrice
 7. Mania
 8. Parazitoze digestive – tenia saginata
 9. Boli ale hipotalamusului, unde se afla centrul foamei care poate fi dereglat
 10. Encefalite
 11. Tumori cerebrale sau ale maduvei spinarii
 12. Ateroscoleroza cerebrala
 13. Recuperarea dupa boli
 14. Depresia
 15. Bulimia
 16. Isteria
 17. Unele medicamente – steroizi, antihistaminice
 18. Anxietatea
 19. Sindromul premenstrual
 20. Efortul fixic excesiv
 21. Pubertatea
 22. Consum de marijuana, alcool

Diagnosticul cauzal al  foamei excesive

Pentru a putea despista cauza polifagiei, este importanta anamneze sindromului respectiv, cele mai importante aspecte fiind urmatoarele (dr Ditoiu):

 • Cand a debutat problema
 • Daca foamea este constanta, permanenta sau variabila „cu toane”
 • Cantitatea de mancare consumata zilnic
 • Daca a existat o variatie a cantitatii de mancare consumata zilnic
 • Cat efort fizic face pacientul
 • Daca exista / au existat probleme emotionale
 • Daca exista sentimentul de vinovatie fata de acest obicei
 • Daca exista tendinta de a elimina mancarea consumata exagerat prin varsaturi sau laxative
 • Ce alte boli sau simptome sunt asociate
 • Ce medicamente, ceaiuri, ierburi ia pacienta

In final evaluarea exacta a situatie o face medicul, dar daca investigatiile sunt normale, si nu se descopera nici o boala, pacientul accepta acest rezultat cu greu sau nu – l accepta deloc, considerand ca a ajuns la un medic incompetent, care il considera nebun nu bolnav.

Daca foamea excesiva este data de o probleme psiho-emotionala, nu inseamna ca pacientul este nebun sau anormal, ci doar ca trebuie sa aiba grija de elementele cauzatoare ele simptomelor si sa le inlature.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

Un comentariu la „Foamea permanenta

 1. Buna ziua,

  De cateva luni am o foame permanenta si lipsa de energie, cateodata ma doare si capul, parca nu ma pot tine pe picioare bine. Am observat ca limba este alba (am inceput tratament pt candida). Intrebarea mea este daca infectia cu candida la nivel intestinal imi poate provoca aceasta senzatie de foame.. impreuna cu celelalte mentionate mai sus. Foamea este cea care ma termina psihic si lipsa energiei. Transpir destul de mult, cateodata fara sa fac mare efort (de ex urc cateva trepte)

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica