Ce este dioxina?
Dioxina este de fapt o familie de componenti chimici, in aceasta grupa fiind in prezent incluse peste 400 de tipuri de substante. Dintre acestea, 30 sunt considerate ca avand o toxicitate semnificativa. Dintre toate substantele inglobate in denumirea de “dioxina”, 2,3,7,8-tetrachloro-dibenzo-para-dioxina (TCDD) este considerata cea mai toxica. In general, atunci cand se vorbeste de “dioxina”, de face referire la TCDD.
Sursele de dioxina
Dioxina se poate gasi in mediul inconjurator oriunde, cea mai mare concentratie fiind in sol, si mai putin in aer, apa sau plante. Raspandirea sa larga se datoreaza atat poluarii cronice, cat si stabilitatii sale deosebite in mediu, degradarea sa biologica sau la agentii fizico-chimici (caldura, frig, lunima, etc) find extrem de lenta, stabilitatea sa chimica fiind deosebita.
Sursele de dioxina pot fi naturale (eruptii vulcanice, incendii forestiere) sau pot proveni din activitatea umana : arderi in prezenta clorului, utilizarea clorului pentru albirea hartiei, arderile din incineratoare sau cele casnice, industria productiei de mase plastice tip policlorura de vinil (PVC), ierbicide, pesticide, etc.
Odata ajunsa in organismul animalelor sau al pestilor, se depune in tesutul adipos (pentru care are afinitate deosebita) si in ficat.
La contactul indelungat al animalelor cu dioxina, acumularea sa in testul adipos creste progresiv, cu atat mai mult cu cat eliminarea sa este foarte lenta. De exemplu, eliminarea dioxinei din organism la omul intoxicat cronic este de 7 – 11 ani – aceasta fiind perioada de injumatatire (eliminarea a jumatate din cantitatea de dioxina din corp). Cea mai rapida acumulare de dioxina este la pestii care traiesc in apele poluate cu aceasta substanta.
Se considera ca intoxicatia la om apare in peste 95% din cazuri pe cale alimentara, prin consumul de carne cu dioxina, dar mai ales de grasime animala, dar si oua, lapte sau alte alimente uzuale. S-a constatat o relatie directa intre cantitatea de dioxina din organismul oamenilor dintr-o comunitate, si nivelul de contaminare al alimentelor si mediului in care traiesc. In SUA, se considera ce dioxina se gaseste in concentratiile cele mai mari in carnea de vita, apoi lapte, carnea de pui, porc, peste, oua, inhalare, sol si in cea mai mica concentratie in apa.
La persoanele vegetariene, continutul de dioxina din corp este mult mai mic decat la restul populatiei, dar nici la acestea cantitatea de digoxina din organism nu este zero.
In afara de alimente, contaminarea umana se poate face prin apa, sol, inhalare de praf contaminat, fumul de tigare, sau chiar absorbtie prin piele, iar la sugar prin intermediul laptelui de mama.
Ce efecte poate avea dioxina asupra organismului uman?
Cele mai importante studii asupra efectului dioxinei asupra organismului uman au fost facute pe participantii la razboiul din Vietnam, unde substantele defoliatoare ale copacilor utilizate de armata americana contineau si doxina, si cu ocazia intoxicatiei cu dioxina produsa in urma accidentului chimic al fabricii de la Soveso din Italia in anul 1976.
Trasatura caracteristica a intoxicatiei acute cu dioxina o reprezinta acneea (cloracneea), – care a fost intens mediatizata in perioada alegerii lui Victor Iuscenco ca presedinte al Ucrainei-, si alterarea testelor de explorare hepatice. Eruptia dispare progresiv, pe masura scaderii concentratiei dioxinei in sange.
Intoxicatia cronica obisnuita, poate avea efecte mult mai numeroase decat cea acuta, desi acestea sunt mai putin evidente, cele mai frecvente sisteme afectate fiind cel endocrin si cel reproductiv.
Efectele intoxicatiei cronice cu dioxina asupra organismului uman |
|
Piele |
Hiperpigmentare, cloracnee |
Endocrine |
Diabet zaharat tip II, hipotiroidie |
Reproducere |
Endometrioza, scaderea fertilitatii, avorturi spontane, atrofia testiculelor, hipospermie, scaderea nivelului de testesteron |
Aparat digestiv |
Dureri abdominale, greata, varsaturi, scadere in greutate, modificarea testelor hepatice, afectarea splinei |
Nervoase |
Funicaturi la nivelul membrelor |
Imunologice |
Depresia apararii immune cu cresterea riscului de infectie |
Metabolice |
Cresterea concentratiei lipidelor sanguine, ateroscleroza |
Copii |
Intarziere in crestere, dificultati la invatatura, probleme de adaptare, dezvoltare deficitara a dintilor |
Teratogene |
Diferite malformatii ala nou-nascutilor |
Carcinogene |
Diferite tipuri de cancere – san, uter, testicul, prostata, piele |
Generale |
Atrofierea muschilor, oboseala cronica |
Nu toate aceste efecte secundare sunt la fel de frecvente. Urmarirea de-a lungul anilor a populatiei intoxicate din zona Soveso, a aratat o crestere a numarului de cancere cu cca 10%, dar celelalte efecte posibile nu au fost confirmate in totalitate.
Desi cele mai intes mediatizate date referitoare la dioxina sunt cele legate de contaminarea diferitelor alimente (in special carne), intoxicatia acuta cu dioxina pe aceasta cale este improbabila, datorita dozelor mici de dioxina din carne. Intoxicatia cronica legata exclusiv de consumul de carne contaminata este posibila doar in conditiile in care aprovizionarea cu carne a unei zone este facuta dintr-o singura sursa, iar aceasta sa fie contaminata, situatie neobisnuita intr-o economie de piata largita cum este cea europeana.
Este posibil tratamentul intoxicatiei cu dioxina?
Nu exista un tratament specific pentru intoxicatia cu dioxina, singura metoda eficienta in intoxicatia cronica fiind incetarea expunerii la toxic, printr-un mai eficient control al alimentelor potential contaminate.
Datorita faptului ca eliminarea dioxinei se face prin fecale, accelerarea tranzitului intestinal (cu laxative, colestiramida) , poate creste rata eliminarii cu 50%, accelerand detoxificarea in intoxicatia acuta. Administrarea de izoretinoina, poate ameliora simptomele acneei.
Buna ziua,
Ma intereseaza ce tip de analiza ar trebui sa fac pentru a depista nivelul de dioxine din sange?
Astept cu real interes raspunsul dvs.
Multumesc anticipat!
Nu cunosc subiectul