Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Vaccinarea impotriva cancerului genital la fetite

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent la femelile cu varste intre 30 si 45 de ani,
Papilloma virus fiind considerat responsabil de aparitia acestei boli.

Exista peste 100 de subtipuri de Human Papilloma Virus (HPV), majoritatea fara sa dea vre-o boala la om, dar subtipurile 16 , 18 si 31 si 33 au fost confirmate ca fiind agentii cauzali ai cancerului de col uterin, dand 70% din cancerele de col uterin.

Cum se transmite virusul?

Calea de transmitere este sexuala.
Riscul de transmitere este de 17% in primele 6 luni de relatii sexuala cu un partener. Utilizarea prezervativului scade riscul de transmitere cu 70%.

Pentru ca un partener sa transmita virusul celuilalt, este nevoie de 11 contacte sexuale, in timp ce pentru virusul HIV (care da ISDA) , virusul de transmite o data la 1000 de contacte sexuale. Deci Papilloma virus se ia mult mai usor pe cale sexuala, este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala, fiind prezenta la peste 10% din populatie. Majoritatea femeilor active sexual se infecteaza cu acest virusul de-a lungul vietii. Peste 50% din fete, iau virusul in primele 48 de luni de la inceperea vietii sexuale.

Ce se intampla cu virusul dupa ce a fost luat de o persoana?

90% dintre persoane elimina virusul singure, in primii 3 ani de la infectie

Ceilalti 10% au risc de a face:

  • boli necanceroase (benigne) – vegetatii genitale, papiloame
  • leziuni precanceroase, care se pot depista cu testul Papanicolau
  • cancere de col uterin;
    Desigur infectia cu virusul Papilloma, nu duce automat la aparitia cancerului de col uterin si la moarte. Pot sa apara leziuni precanceroase, care se pot vindeca singure sau cu tratament, sau cancerul poate fi depistat pric controale reperate, si se poate trata rapid si eficient.. Dar in aceste conditii circa 50% dintre femeile diagnosticate cu cancer de col uterin mor in primii 3 ani de la diagnostic!

Exista o metode de determinare a prezentei virusului in organism?

Aceasta metoda exista, HPV DNA test prin Digene’s Hybrid-Capture, dar nu este utila pentru vaccinarea fetitelor, deoarece virusul transmitandu-se doar pe cale sexuala, aceasta categorie de populatie nu are de ce sa fie testata.

Cat de lunga trebuie a fie infectia pentru a exista riscul de cancer?

Virusul poate exista cu mult timp inaintea detectiei, unele persoane dezvoltand un fel de imunitate, care le face sa nu aiba nici un simptom. Nu se cunoaste exact care este perioada de infectie pentru a avea risc de cancerizare.

Exista un tratament impotriva Papilloma virus?

Nu exista tratament, dar in 90% din cazuri virusul dispare fara tratament in primii 3 ani de la infectare. virusul dispare fara tratament..

Vaccinul impotriva Papilloma virus

Vaccinul HPV cuprinde virusurile tip 16 si 18, dar exista si variante ce au si pe cele tip 6 si 11. Vaccinul quadrivalent (cu tipurile 6, 11, 16, si 18) HPV L1 virus-like-particle (VLP) este eficient in prevenirea a 95%-100% din cancerele de col datorate lor, daca vaccinarea este facuta a fete de 16-26 de ani fara sa fie purtatoare a unuia dintre tipurile respectivce de virus, si care nu au avut mai mult de 6 parteneri sexuali. Unul dintre vaccinuri este aprobat in 55 de tari, printre care 25 din Uniunea Europeana,SUA, Mexic Australia. Se prefera vaccinarea la fetele de sub 13 ani, deoarece aceasta este considerata varsta de la care se incepe activitatea sexuala, si pana la care infectiarea este nula.

Exista efecte adverse ale vaccinului?

Efectele secundare de dupa vaccinare sunt asemanatoare cu cele ale altor vaccinuri administrate pe cate intramusculara (vaccinul antihepatitic sau antiherpetic)

Majoritatea efectelor secundare sunt usoare, si apar la 7-14 zile de la vaccinare, putand fi:

  • Rectii locale la locul de injectare
  • Dureri de cap
  • Slabiciune
  • Dureri de muschi de tip gripal
  • Febra
  • Tulburari gastrointestinale

Efectele secundare mai severe sunt :

  • Cresterea tensiunii arteriale
  • Crize de tip astm bronsic
  • Gastroenterite cu diare

S-a intamplat ca o serie de femei vaccinate sa ramana insarcinate la scurt timp dupa aceea, si nu au fost constate malformarii genetice semnificative. la copii nascuti ulterior.

Costurile vaccinarii in SUA sunt de cca 550 dolari pentru toate trei vaccinurile.

De ce sunt discutii referitoare la vaccinarea impotriva cancerului genital la fetite?

1. Datorita perioadei scurte de cand se aplica, nu se stiu efectele secundare pe termen lung, care pot fi prezenta sau nu.

Comparand situatia cu cea a fumatului, lucrurile sunt oarecum ciudate. Orice fumator stie ca prin acest obicei isi creste riscul de a face cancer pulmonar (nu prea exista cancer de plaman la nefumator) si totusi fumeaza. Desi el nu se protejeaza de efectele nocive cunoscute ale fumatului, nu isi vaccineaza copilul pentru a-l proteja de efecte secundare care pot sa nu existe, sunt ipotetice. Lucrurile pot sa fie complicate pentru ucel parinte, daca prin nevaccinare, copilul va face peste o perioada un cancer genital.

2. Nu se stie inca – tot din cauza mentionata- daca efectul de protectie a vaccinului este pe toata viata.

0 comentarii la „Vaccinarea impotriva cancerului genital la fetite

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica