Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

De ce manaci mult?

Ce este bulimia?

Bulimia poate fi definita ca un consum de alimente in cantitate mai mare decat necesarul, permanent sau in episoade, insotite uneori de pierderea controlului asupra greutatii corporale (care poate creste, ajungandu-se la obezitate, dar si scadea pana la casecsie).

De remarcat a majoritatea obezilor nu sunt bulimici (conform definitiei), ci .. consumatori de alimente in cantitati mici sau medii dar.. permanent, asociat cu efort fizic redus, sedentarism.

Care sunt cauzele cresterii  exagerate a poftei de mancare?

Afectiunea este mai frecventa la femei (1-7% dintre femei), in special adolescente, , cauza nu este cunoscuta, factorii psihologici fiind importanti. Frecventa bolii este mai mare in randul celor care tin sa aiba silueta (dansatori, gimnasti, persoane din modeling, actori, etc), dar poate fi un raspuns la stres, depresie.

Care sunt simptomele care trebuie sa va duca la ideea ca aveti bulimie?

De obicei persoanele mananca pe ascuns, si nu recunosc consumul excesiv de alimente (in special dulciuri sau alimente suprasarate). Consumul de alimente poate fi enorm (se cunosc cazuri de ingestie a 20.000 de calorii odata – ratia normala zilnica fiind de cca 2000 de calorii).

Nu totdeauna persoana cu bulimie este grasa, uneori arata .. normal sau este chiar slaba, deoarece relativ frecvent bulimia poate fi insotita de episoade de anorexie nervoasa (cu reducerea spre zero a consumului de alimente).

Persoanele cu bulimie pot fi caracterizate prin urmatoarele trasanturi:

 • Se supraalimenteaza (consuma alimente, in mai multe prize pe zi, in cantitati mari, cel putin de doua ori/saptamana cel putin 3 luni)
 • Isi autoprovoaca varsatura (pentru controlul greutatii corporale) prin diferite metode, deseori lezand faringele prin iritatia cronica
 • Utilizeaza laxative sau diuretice, sau exercitii fizice dure, sau bai frecvente  sau diete stricte – pentru scaderea in greutate
 • Au insatisfactie asupra propriei imagini si greutati corporale (care deseori este normala)
 • Sunt in general depresive

Ce complicatii poate sa dea bulimia?

Complicatiile pot fi date de obezitatea care poate sa apara, dar mai ales de masurile luate de persoana bulimica bbpentru a nu creste in greutate:

 • Pancreatita, esofagita, gastrita, ulcer
 • Afectiuni dentare (prin acidul gastric eliminat prin varsaturi)
 • Leziuni ale faringelui sau esofagului
 • Rupturi gastrice sau esofagiene
 • Paplitatii
 • Tulburari ale electrolitilor ce pot genera probleme cardiace
 • Deshidratare
 • Constipatie
 • Hemoroizi
 • Scaderea libidoului
 • Tendinta la sinucidere
 • Tulburari ale ciclului menstrual

Tratamentul poate fi

.medicamentos (antidepresive),

. consiliere psihologica pentru autorecunoasterea bolii , acceptarea ei si a tratamentului necesar.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica