Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Cazuri medicale ciudate – reumatism sau cancer

Voi incerca sa prezint – in limita timpului disponibil- diferite cazuri medicale intalnite in practica zilnica de spital sau cabinet.

Inflamatia si durerile articulare pot fi cauzate de boli reumatismale, dar si de altele aparent fara nici o legatura cu articulatiile.

Imi amintesc ca in urma cu am ingrijit un caz medical mai ciudat.

O femeie de vre-o 50 de ani care avea dureri, tumefierea si inrosirea articulatiilor pumnilor si a unora dintre articulatiile degetelor mainilor, temperatura mare si scadere in greutate. Avea si anemie medie, si VSH foarte mare.

Initial s-a crezut ca este o poliartrita reumatoida, dar deoarece cu tratamentul corespunzator durerile si inflamatia articulatiilor persista, a fost trimisa pentru internare.

Exista situatii in care un cancer poate da manifestari articulare, fie prin invazia articulatiilor directa sau prin metastaze, prin iritatia lichidului sinovial articular – atunci cand tumora este in vecinatatea unor articularii, sau prin efect la distanta- asa-numitele sindroame paraneoplazice (Dr Ditoiu).

Cercetand existenta unei asemenea situatii la persoana mentionata, deoarece era fumatoare, i-am facut printre alte analize si explorari si o radiografie pulmonara (nu avea nici un simptom pulmonar, dar aproape exclusiv fumatorii fac  cancer pulmonar). La radiografie am gasit o tumora pulmonara, care la biopsie s-a dovedita fi canceroasa. Pacienta mai facuse radiografie pulmonara si anterior si aceasta era normala; sunt situatii in care sindromul paraneoplazic apare inaintea aparitiei evidente a tumorii care l-a cauzat, si aceasta era situatia la pacienta mea.

Tumora a fost operata, a facut citostatice, evolutia bolii pulmonare este buna, iar durerile si tumefierile articulatiilor au trecut fara alt tratment,dovada ca aparusera din cauza  cancerului pulmonar.

 

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica