Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti
Desi in mod obisnuit se crede ca cine are transaminazele mari are hepatita, lucrurile nu stau deloc asa.
Pentru a exemplifica acest lucru va voi prezenta cazul unui pacient de 43 de ani din Constanta a venit la consult deoarece avea transaminazele mari de o scurta perioada de timp – cateva zile. Mersese deja la boli infectioase si isi facuse markerii virali pentru hepatita si nu avea nici un virus, deci nu era o problema de boli infectioase, facuse o evaluare a fibrozei hepatice , iar ficatul iesise .. sanatos, iar acum venise la mine pentru o biopsie hepatica.
In mod normal atunci cand un pacient are transaminazele mari, ca medic te gandesti care ar fi cauzele, iar cele mai frecvente sunt virusurile hepatitei B sau C, urmate de alcool, substante toxice profesionale, medicamente sau fenomene autoimune hepatice.
Cand pacientul a venit la mine, ALT era cam 200ui fiind crescute de trei saptamani. Deoarece nu avea simptome iar ultima valoare a ALT era ceva mai mica decat cea precedenta, in ideea existentei unei cauze toxice l-am intrebat daca facuse vre-un chef (nu facuse), daca lucrase in mediu toxic (nu lucrase), sau daca luase medicamente (luase pentru o „raceala” un produs cu paracetamol).
Banuind ca paracetamolul poate fi cauza cresterii transaminazelor, am decis sa amanam biopsia, si sa repetam transaminazele peste 3 saptamani.
La acel control transaminazele au fost normale si ele se mentin normale si acum (dupa 3 luni), deci foarte probabil paracetamolul era cauza cresterii lor.
De ce pot sa creasca transaminazele
Cea mai frecventa cauza de crestere a transaminazelor este hepatita, dar in afara hepatitei, exista numeroase alte cauze de crestere a transaminazelor.
Cele mai frecvente cauze de crestere a transaminazelor sunt:
- Hepatita cu acuta sau cronica cu virus A,B,C,D, E,G
- Ficatul gras (steatoza hepatica)
- Infectie cu virus citomegalic
- Hepatita rubeolica
- Ciroza de diferite cauze
- Ciroza virusala
- Ciroza alcoolica
- Ciroza sifilitica
- Ciroza autoimuna
- Ciroza biliara primitiva sau secundara
- Hepatite de alta cauza decat cele mentionate
- hepatita autoimuna
- hepatita bruceloasa
- hepatita amebiana
- hepatita toxoplasmozica
- hepatita din Febra Q
- Schistosomiaza hepatica
- Tratament medicamentos cu
- Antiinflamatoare nesterioidiene
- Amiodarona (Cordarone)
- Lovastatin (Mevacor)
- Niacina
- Cerivastatin (Baicol)
- Acetaminofen / Paracetamol (Tilenol)
- Halotan
- Isoniazida
- Anticonceptionale
- Medicamente ce scad colesterolul
- Alte toxice care pot da hepatita
- Alcool
- Droguri
- Ciuperci
- Aflatoxine
- Traumatisme musculare mari
- Infarct de miocard
- Electrocutare
- Supraincalzirea corpului de diferite cauze (solara, accidentala, profesionale, casnica, etc)
- Scaderea accidentala a temperaturii corpului
- Iradiere severa
- Tratament cu electrosocuri
- Boli infectioase
- Encefalite virale
- Amebiaza
- Mononucleoza infectioasa
- HIV
- Trichineloza
- Febra tifoida
- Leptospiroza
- Miocardita bacteriana sau virala
- Soc toxico-septic
- Tifos
- Bruceloza
- Chist hidatic hepatic
- Boala Kawasaki
- Febra de Lassa
- Leptospiroza
- Malarie
- Colangita
- Colecistita
- Abces hepatic
- Periocolanagita
- Infectii/abcese ale unor organe
- Intracranian
- Cerebral
- Miocardic
- Abdominale
- Pancreatita acuta
- Colangita scleroasa primitiva
- Cancer
- Hepatice
- Gastric
- Limfoame
- Metastaze hepatice
- Rejetul ficatului transplantat
- Rectocolita ulcerohemoragica
- Dermatomiozita
- Polimiozita
- Hemocromatoza
- Porfiria eritropoietica
- Tirozinemia ereditara
- Crioglobulimenia idiopatica sau secundara
- Boala Wilson
- Distrofia musculara
- Necroza hepatica acuta sau subacuta indiferent de cauza
- Boala venoocluziva hepatica
- Infarctul cerebral
- Infarctul pulmonar
- Infarctul renal
- Convulsii epileptice
- Eclamapsia/ preeclampsia
- Hipotiroidia
- Tireotoxicoza
- Coagularea intravasculara diseminata
- Rabdomioliza
- Pelioza hepatica
Cum se pune diagnosticul cauzei cresterii transaminazelor?
Dupa cum am scris mai sus cresterea transaminazelor poate avea foarte multe cauze.
Pentru a face un tratament corect trebuie descoperita cauza si combatuta sau inlaturata.
Pentru descoperirea cauzei sunt necesare analize specifice (pentru cauza virala – markeri virali, pentru cauza autoimuna – markeri imuni, in multe situatii este necesara biopsia hepatica, fibroscan, fibromax etc).
Aceste analize nu trebuie facute .. la gramada de orice persoana cu transaminaze crescute, ele fiind indicate de medicul gastroenterolog in functie de cauza prezumptiva
Ce simptome da cresterea transaminazelor?
In majoritatea cazurilor cresterea transaminazelor nu este insotita de nici un simptom.
In cazurile in care aceasta crestere se insoteste si de insuficienta hepatica – ca in hepatita acuta infectiosa, tozica, autoimuna, etc- poate sa apara icter, mancarimi de piele, oboseala mergand pana la somnolenta sau chiar coma.
Ce trebuie sa faci daca ai transaminazele mari , unde trebuie sa mergi?
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Daca nu iti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specialist,este normal sa faci la fel si cu organismul propriu, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Dupa aproape 35 de ani de experienta medicala va pot spune ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa va gasiti timp si sa cautati un specialist competent pentru consult.Este adevarat ca in caz de urgenta orice mecanic poate sa se uite la masina defecta, dar uneori este nevoie ca mecanicul chiar sa fie specializat in marca masinii respective.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna ziua! Domnul doctor,sotul meu a facut in ianuarie 20202 IMA,are varsta de 51 ani.De la 23 ani a avut probleme cu trigliceridele,colesterolul -valori mari .Mentionez ca nu a luat tratament ptr scaderea valorilor,dar valorile transaminazelor erau in parametrii normali.In februarie valorile colesterolului erau normale dar tgp 60.In martie tgp 95.Am luat legatura cu medicul cardiolg si mi a zis in loc de sortis de 40mg sa ia lipocomb de 10/10.SI a repetat analizele acum in iunie si tgp este 160 si tgp 66,gama gt 167.Mentionez ca a luat si livuron sau liv 52 in toate perioada asta .Ce ma sfatuiti?Multumesc1
TRansaminazele pot creste datorita medicamentelor sau a altor cauze. nu am cum sa imi dau seama care este cauza cresterii in cazul relatat de dvs, si nici nu pot interveni peste medicul curant, nu ar fi corect.
Cu stima
Bună seara,
Vă deranjez cu următoarele probleme. Am apelat la un medic cardiolog pentru că suspectam niște probleme cu inima, care s-au dovedit de fapt alarme false.Când i-am relatat medicului respectiv faptul că am insomnii destul de des în ultima vreme, mi-a recomandat să fac niște analize printre care și cele de fibrinogen, VSH, TGO și TGP.
Fibrinogenul mi-a ieșit ca valoare 294, VSH 15, magneziu sub limita normală (1,75), însă transaminazele au ieșit foarte mari : TGO 302 și TGP 670.Colesterolul 196, LDL 88,1, HDL 79,4, trigliceridele 46.Duc o viață sănătoasă, nu mănănc în exces grăsimi, prăjeli, nu beau alcool decât ocazional însă ca simptome în ultima perioadă am început să am dureri de cap destul de des și pe mine foarte rar mă durea capul…E drept că viața mea e sedentară, dar am greutatea în limite normale pentru înălțimea mea și analizele acestea m-au dat complet peste cap…La ce medic specialist ar trebui să apelez de acum încolo și ce alte analize mă sfătuiți să fac? Vă mulțumesc mult pentru răspunsul dvs. Cu deosebită stimă, I.B.
Imi este imposibil sa pun diagnosticul pe net, fara examinarea bolnavului, lucru de altfel interzis prin lege in Romania – art 31 din Codul deontologic medical- datorita riscului foarte mare de eroare. In mod normal orice bolnav, cu orice problema de sanatate, oriunde in lume, trebuie sa parcurga traseul medic de familie-medic internist-medic specialist.
Cu stima
Buna seara. Am citit articolul dumneavoastra si m-am regasit in el. In umtima perioada am facut tratament prelungit cu antibiotic(augmentin) si paracetamol pentru o sinuzita. Am luat si fluconazol ca sa nu fac candida. Transaminazele au crescut mult: TGO in jur de 80 si TGP 200 cu valori normale pana la 40(synevo). Am fost trimis la gastroenterologie. Am mers cam la zece zile dupa ce am terminat antibioticul. Mi s-au facut analize pentru ficat: fosfataza alcalina 86(normal 46-116), GGT 62(normal 15-85), TGO 40(normal 15-37), TGP 105(normal 16-63). Ag.HBS si Ac.HCV negativi. Concluzia a fost ca tratamentul medicamentos a avut ca efect cresterea transaminazelor. Diagnosticul hepatocitoliza de data recenta. Tratament Lagosa 3 pastile pe zi pentru 3 luni, evotarea medicamentelor si a efortului fizic intens si repetarea analizelor. Doresc sa va intreb, avand in vedere ca urmez tratamentul si nu am mai luat medicamente de nici un fel in afara de Lagosa si in cele zece zile de la terminarea antibioticului pana cand am facut analizele tranzaminazele i cepusera sa scada, cam care ar fi durata de timp in care se vor normaliza din nou. Efortul fizic moderat(eu nu am respectat intru totul recomandarea sa nu depun efort fizic si merg in continare la sala de fitness dar nu chiar asa de des si antrenamentele nu mai asa de intense) ce efecte are asupra scaderii transaminazelor. In trecut am mai avut transaminazele marite fara a avea hepatita de nici un fel si atunci am loat tot lagosa dar nu mi s-a recomandat sa renunt la efortul fizic si dupa un an sau poate mai mult cand am facut analize au iesit in limite normale.
Un caz medical nu evolueaza de obicei ca in carte, de aceea evaluarea posibilitatii de evolutie a unui caz medical nu se face teoretic, dupa cunostintele din carti sau experienta personala, ci evaluandu-l direct si tragand concluziile necesare. Pe site-uri gasiti date teoretice despre problemele dvs de sanatate
Cu stima
Multumesc pentru raspuns. Am intrebat modul in care scad transaminazele pentru ca nu am gasit nicaieri nimic despre acest aspect. Doar intrebari despre tratamente si cauze dar nimic despre dinamica scaderii lor. Ma interesa la nivel teoretic. Sunt constient ca nu se pot pune diagnostice pe internet si nu se pot urmari cazuri medicale decat prin consultatie directa. Din ce am mai citit in diferite articole, transaminazele pot creste si in cateva ore. Dar nu am gasit nimic despre cum scad acestea odata ce s-a gasit si s-a inlaturat cauza cresterii….
TEORETIC transamainazele pot sa scada intr-o zi sau … deloc, am intalnit ambele variante
Cu stima
Buna seara. Am suferit in luna decembrie 2016 de o amigdalita foarte urata. Am facut consult ORL si mi s-au facut analize de sange care au evidentiat ASLO crescut si TGO 74 si TGP 61.Mi s-a prescris tratament antibiotic cu injectii penicilina primele doua zile si apoi augmentin inca cinci zile plus nurofen forte. Dupa terminarea tratamentului starea mea nu se ameliorase foarte mult(doar ca nu mai aveam temperatura) asa ca medicul mi-a mai prescris augmentin pentru inca cinci zile. Dupa aceste cinci zile am repetat analizele de sange la alt laborator unde transaminazele au iesit TGP 211 si TGO 79. Ma gandesc ca sunt valori crescute din cauza medicamentelor pe care le-am luat si din cauza unui supliment nutritiv cu aminoacizi pe care l-am folosit cu circa o luna inainte sa ma imbolnavesc de amigdalita si care mi-a provocat o acnee pe spate care intr-un final a trecut. Ce doresc sa va intreb este la ce interval de timp dupa ce am incheiat tratamentul cu antibiotic ar trebui sa repet analizele de sange ca sa obtin un rezultat care sa fie concludent. Multumesc
Dupa parerea mea nu trebuie sa repetati analizele ci sa mergeti la un gastroenterolog sau hepatolog sa vada care este situatia, asa cum este normal. Cresterea transaminazelor poate avea sute de cauze – aveti subiectul pe site.
Cu stima
Buna ziua D-le doctor medicul meu din oras mi a recomandat un consult la gastroentrologie pentru o forma de hepatita rara am transaminazele 108 si nu scad de 2ani.pot face o programare la dv .sunt din pitesti si vin la un bucuresti pe 04. 10. 2016 pt coloana.
Aveti pe site datele de contact pentru programare
Cu stima
Buna ziua. Mi-am facut analize de sange si mi-au iesit transaminazele foarte mari (got:196 si gpt:434), am refacut analizele la 3 zile si mi s-au marit foarte putin. Am facut analizele pentru hepatita si toate au uesit negative, hemoleucograma a iesit bine, vsh:11. Oare ce am si ce este de facut?
Aveti pe site raspunsul TEORETIC la intrebarile dvs
Cu stima
Bună seara, revin cu o alta întrebare : se poate sa am hepatita autoimuna in condițiile in care azi transaminazele mi-au scazut la valorile got:321 si gpt:75? Sau este doar toxicitate a ficatului datorita steroizilor pe care i-am luat dimp de 2 săptămâni?
TEORETIC orice este posibil, practic, un diagnostic de cauza de hepatita, NU se pune bazandu-ne doar pe cresterea transaminazelor, care poate avea cateva zeci de cauze, mentionate in articolul de mai sus.
Cu stima
Bună seara. După alte investigații s-a constata ca nu am nici un tip de hepatita ci doar toxicitate la ficat, acum după 17 zile mi-am refăcut analiza a transaminazelor și rezultatul este GPT:218 GOT:94. Am început de ieri sa iau Hepaid forte câte 3capsule/zi. Vreau sa știu dacă este normal sa scadă atât de lent aceste valori și dacă sunt riscuri în cea ce privește sănătatea și ce ar trebui fac?
Aveti raspunsul exact la aceasta intrebare in ultimul paragraf al articolului de mai sus
Cu stima