Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Transplantul de fecale

Stagnarea materiilor fecale in intestin mai mult decat este normal (ca in cazul constipatiei) este neplacuta, dar nu reprezinta o situatie grava; aceasta situatie nu a fost legata de cancerul de colon sau alta boala cat de cat serioasa. Nici o cercetare stiintifica din lume nu a descoperit ca stagnarea prelungita a materiilor fecale in intestin la persoanele sanatoase, ar fi nefasta si ar fi nevoie de evacuarea fortata periodica a materiilor fecale prin diferite metode (clisme, administrare de preparate laxative orale etc) in scop de „curatire”. Totusi, chiar in aceste conditii,   exista acum persoane preocupate intens sa isi curete intestinul, fara sa stie ca astfel elimina si flora intestinala protectoare. Situatia nu este deloc placuta, putand creea probleme de sanatate , unele chiar grave.

De aceea, cred ca este util sa sa mentionez cateva date despre o metoda putin mai veche – dar aplicata si acum in situatiile dificile –  repopularea intestinului cu flora distrusa prin clisma cu materii fecale, numita si bacterioterapie sau transplantul de materii fecale.

Exista unele situatii in care flora intestinala – care protejeaza intestinul- nu isi indeplineste acest rol, avand compozitia modificata.

Acest lucru se poate intampla in urmatoarele cazuri:

 • Rectocolita ulcerohemoragica
 • Consumul excesiv de antibiotice mai ales pe care orala (bucala) – cu aparitia asa-zisei colita de antibiotice
 • Administrare de citostatice
 • Laxative administrate excesiv
 • Inghitirea de germeni microbieni care nu se gasesc in mod normal in intestin (de obicei din apa sau alimente)
 • Boli intestinale care modifica conditiile locale de la acest nivel, noile conditii fiind nefavorabile florei intestinale normale
 • Alimentatie prelungita prin perfuzii, cu lipsa sursei de hrana pentru flora intestinala
 • Scaderea aciditatii sucului gastric, de diferite cauze
 • Regimuri alimentare neobisnuite, care pot favoriza sau inhiba anumite specii de bacterii, ducand la aparitia unor dezechilibre intre ele
 • Modificarea tranzitului intestinal (constipatia sau diareea excesiva), indiferent de cauza
 • Evacuarii intempestive a colonului in ideea „curatirii”
 • Deficite imunitare– in special cele de imunoglobulina A (care este factorul local de aparare a mucoaselor), SIDA, tratament cortizonic, citostatic
 • Interventii chirurgicale pe tubul digestiv, care pot modifica circuitul normal al alimentelor, pot exclude unele segmente de tub digestiv din tranzitul normal, sau prin rezecarea unor segmente de tub digestiv (cum este colecistectomia) pot modifica echilibrul local care este necesar florei intestinale normale
 • Consumul excesiv de alimente conservate chimic
 • Anxietatea (creste ritmul miscarilor intestinale cu tendinta la diaree) sau depresia (scade miscarile intestinale putand duce la constipatie.

In unele din situatiile mentionate,  in lipsa florei intestinale normale are loc colonizarea intestinului cu o bacterie, Clostridium difficile, care inlocuieste flora colonica normala, dand diaree severa, prelungita si practic necontrolabila cu mijloacele medicale si dietetice uzuale. Tratamentul cu antibiotice sau antidiareice nu are nici un efect, si nici medicamentele antidiareice sau probioticele. Teoretic ar fi nevoie ca flora microbiana intestinala a pacientului sa fie identica cu cea a unui om sanatos, iar cel mai logic lucru ar fi sa iei flora intestinala de la o persoana sanatoasa si sa o administrezi unui pacient cu flora distrusa.

Intr-o astfel de situatie, in urma cu mai multi ani (1958) un medic australian a avut aceasta idee, de a administra pacientilor clisme cu materii fecale de la persoana sanatoase (fara paraziti intestinali si cu flora intestinala normala), pentru repopularea intestinului bolnav cu bacterii normale, printre care Lactobacillus acidophilus si Bifidobacterium bifidus.

Metoda a dat rezultate, si este aplicata si astazi cu succes in unele tari, printre care SUA si Canada in tratamentul rectocolitei ulcerohemoragice, a bolii Crohn sau a colitei pseudomembranoase, dar si in colonul iritabil, diareea recurenta sau constipatia cronica.

In Australia se incearca chiar utilizarea acestei metode de transplant de materii fecale in cazul bolilor extra-intestinale, dar in care flora intestinala perturbata ar putea fi implicata: boala Parkinson , diabet sau obezitate.

Protocolul de recoltare, conditionare si administrare a materiilor fecale este relativ bine stabilit.

In primul rand se prefera recoltarea de materii fecale de la persoane din colectivitate (prieteni), dar nu rude cu care pacientul locuieste impreuna (se presupune ca ar putea avea dezechilibre similare ale florei intestinale).

Conditiile donatorului

Persoana donatoare ar trebui sa indeplineasaca unele conditii:Transplantul

 • Sa nu fi facut  nici un tratament antibiotic in precedentele doua luni
 • Sa fie aparent sanatoasa (in special sa nu aiba boli autoimune, sifilis, hepatita virala, tuberculoza, cancer)
 • Sa nu urmeze tratament cucitostatice, imunodepresoare, antibiotice
 • Sa aiba scaun zilnic normal (sunt exclusi cei cu constipatie sau diaree frecventa) , sa nu aiba colon iritabil
 • In ultimele 6 luni sa nu fi fost contact de hepatita, tuberculoza, sifilis,sa nu fi facut tatuaj, acupunctura sau piercing in ultimele 12 luni
 • Sa  faca unele examene  pentru a exclude unele boli care ar putea fi transmise primitorului
  • Examen coproparazitologic
  • Coprocultura
  • AgHBs, Ag VHC, virusurilor hepatitei A (IgManti HAV)  test HIV
  • Test pentru sifilis – VDRL sau TPHA
  • Colonoscopie pentru excluderea cancerului sau polipilor de colon
 • Sa nu consume droguri
 • Sa nu fie homosexual
 • Sa nu fi fost in inchisoare in anul precedent
 • Sa nu fi calatorit in zone cu diaree frecvente in ultimele 6 luni
 • Sa nu aiba o boala inflamatorie intestinala, boli alergice, sindrom abdominal cronic repetitiv, diabet zaharat sau obezitate.

Tehnica de administrare este diferita dupa diferiti autori.

O cantitate de materiile fecale proaspat recoltate ( de maximum 4 ore) omogenizate, mixate cu ser fiziologic steril, pentru a le creste fluditatea, este administrata pacientului. Acesta este  pregatit anterior dupa un procedeu standard.

Administrarea se poate face diferit: prin colonoscop, pe tub naso-jejunal (ocolind stomacul) sau prin clisma obisnuita (care trebuie retinuta  2-6 ore). Astfel administrate, bacteriile intestinale nu sunt distruse in stomac datorita aciditatii.

Unii autori administreaza o singura doza,altii fac 5-15 administrari in zile sucesive. Rezultatele au fost foarte bune, culturile din scaun aratand revenirea la normal a florei microbiene dereglate.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

25 de comentarii la „Transplantul de fecale

 1. Buna ziua,ma numesc Oana si de 1 an si jumatate ma confrunt cu dureri si balonari groaznice de stomac….in aprilie 2020 am fost diagnosticata cu helicobacter pentru care am luat 3 cure de antibiotice si diferiti inhibatori de pompa de protoni,ultima a fost in noiembrie 2020(pe perioada tratamentelor am avut foarte multe zile cu scaune diareeice,ajungeam si la 8-10 scaune pe zi,fara sange),am scazut in greutate d ela 64kg la 55kg.In urma acestor tratamente am ramas cu mari probleme de stomac,dureri,balonari,distensie abdominala puternica(partea superioara),scaunul nu si-a revenit niciodata fiind moale,aspect de burete,zdrentuit,nelegat,1 pe zi dimineata la aproximativ 30 min dupa trezire.Am luat diferite forme de probiotice ai inca iau si acum(enterolactis plus),am urmat de 2 ori tratament cu normix(nu a schimbat cu nimic situatia),am inceput sa fac atacuri de panica de frica durerilor zilnice si am mers si la psihiatru de la care urmez tratament cu mirzaten,in urma numeroaselor analize facute(endoscopie,colonoscopie,cultura scaun pentru diferite bacterii,analize hormonale pt tiroida,intolerante alimentare….etc)singura problema gasita a fost intoleranta la lactoza,motiv pentru care am scos,zic eu toata lactoza din alimentatie.Urmez un regim alimentar sanatos(doar gatit in casa),consum doar apa plata,ma odihnesc suficient si aproximativ la acelesi ore in fiecare seara insa problemele sunt aceleasi.Medicii la care am fost mi-au pus diagnosticul de colon iritabil si mi-au spus sa am rabdare ca o sa treaca insa durerile si balonarile zilnice(eructati la fiecare cateva minute),ma fac sa cer si alte pareri,asadar va intreb si pe dvs ce credeti ca as avea?Sunt din Craiova si pana sa fac o programare la dvs as vrea sa vad daca am.motive sa o fac,adica daca suspectati ca ar putea fi si altceva,nu doar colon iritabil…..daca aveti nevoie va pot pune la diapozitie si analizele facute deja.Mii de multumiri sanatate va doresc!

 2. Buna ziua! Este vorba despre mama care are Limfom non-hodkin si a contactat Clostridium Difficile din spital. A facut 4 sedinte de chimioterapie si dupa ce i s-a administrat Ciproflxacin au inceput problemele. Actualmente este la a 5-a recidiva de enterocolita cu Clostridium Difficile si urmeaza tratamentul cu Vancomicina, schema prelungita de 21 de zile. Intrebarea mea este daca mai efectuati procedura de transplant de materii fecale si daca ar da rezultate tinand cont de imunitatea scazuta a mamei? Suntem din Timis si transportul pana la Bucuresti ar putea fii o problema, mama este destul de slabita. Nu as vrea sa fac o programare la dumneavostra inainte de a stii daca mai efectati procedura. Astept un raspuns sau daca puteti sa ma contactati telefonic: 0726021552 Va multumesc anticipat!

 3. Buna ziua, D-le doctor,
  Am citit ca procedura s-ar aplica si in cazul obezitatii. Ati avut rezultate in aceasta boala? recomandati?
  Mariana, ploiesti

  • Da se poate recomanda, atunci cand au fost incercate metodele clasice – fara operatie- fara eficienta evidenta
   Am avut rezultate, dar este evident ca este absolut necesara colaborarea si vointa pacientului ( ca de altfel in toate situatiile in care este necesara scaderea in greutate)
   Cu stima

 4. Buna seara,

  Mama mea s-a operat in Braila la Spitalul Judetean, la sectia chirurgie unde a facut histeroctomie totala in luna octombrie. In salonul in care a fost internata se afla si o pacienta cu clostridium difficile , dupa externare mama mea a contactat acest virus, si de atunci o macina putin cate putin. A urmat tratament cu vancomicina, a facut 3 recidive, iar acum a urmat schema de tratament cea mai lunga cea de o luna si jumatate.
  In tot acest timp a tinut si regim drastic insa, la finalul acestui tratament a inceput sa aiba din nou scaune moi (2 pe zi ) si dureri groaznice. pentru ca ea are si fisura anala si hemoroizi interni. Durerile atat de mari la scaun si dupa, le are atat din cauza toxinelor eliminate de la clostridium cat si din cauza fisurii.

  Exista vreo metoda prin care sa se poata vindeca la clinica dumneavoastra? Am auzit de metoda de combatere a virusului clostridium prin trasfer de fecale, insa ea nu ar rezista din cauza fisurii anale care este destul de grava.
  Astept un raspuns din partea dumneavoastra.

 5. Buna seara, sotul are diagnosticul de Meningita Tbc si in urma spitalizarii pe termen lung si a antibioterapiei este la a 3-a recidiva de la Clostridium Difficile confirmata de analize chiar astazi. A terminat prima parte a tratamentului Tbc (cele 60 zile) si acum ia antibiotice mai putine dar mai are de luat inca 10 luni. Se poate face transplant de materii fecale in acest caz ( el nu poate renunta la tratamentulbTbc). Este alergic la Metronidazol , da randament tratamentul cu Vancomicina. Multumesc anticipat pentru raspuns si astept cu deosebit interes raspunsul d-voatra

 6. Buna seara Domnule doctor Ditoiu,Sper din toata inima sa puteti citi acest mesaj..si sa am un raspuns…oricum Vreau sa Vin la dumneavoastra la un Consult..desi sunt din judetul Neamt…In anul 2013 Am Fost infectat cu Clostridium Difficile..Dupa un episod Diareic Repetat timp de 2 saptamani Am decis Sa merg La spitalul Arcadia Din iasi.A urmat O colonoscopie…si Nenumarate Analize Pentru Intoleranta la Gluten..helicobacter si alte analize ce le detin…toate in afara de analiza pentru Clostridium difficile. Ma externat si Mi sa spus ca totul e Pe baza de Stress.
  Sincer Eram Socat..Eu era deja dependent de imodium..sau ceai de menta….si dieta..si totusi timp de 2 ani eu am stat asa..si deshidratat..si slabit.Apoi am cautat pe net Cauze…si am gasit clostridium..Am facut analiza si a iesit ca am Bacteria.Am urmat un tratament Cu vancomicina prescris de un medic…de aici din judet Timp de 7 zile,nu am rezistat sa fac 10 zile..Am schema tratamentului.Dupa acest tratament Nu am mai avut diaree,Dar totusi aveam 2,3 scaune dimineata solide..uneori mai putin solide.Inca sunt deshidratat..nu pot manca dulce si nici alte grasimi…deci totusi nu sunt Ok.Ma lupt cu dieta si Am scapat doar de scaune Moi.exista o alta sansa?vin la dumneavoastra?astept un raspuns.va multumesc din inima!

 7. fragmente mucoasa colon cu conon marcat elematos cu arhitectura glandulara pastrata infloltat inflamator limfa plamocitu intestinal mici ulceratii ale epiteliului de suprafata fara aspecte de criptita sau alscese criptice concluzie colita cronica nespecifica am diaree mai tot timpul de vreo 5 ani cind am diaree imi fierbe capul si mi se face rau nici nu traba sa mai am diaree cind imi da semnale ca imi chioraie putin burta mi se face rau am luat saprosan de vre 10 ani luam cin si cind dar acum iau 3 pe zi si numi trece de 10 zile diareea iau salofalc de sase luni dar am mai mincat sfecla cu hrean mai castraveti murati una alta si numai imi revin nicicum ce se poate face ceva cu fecale.

 8. Buna seara,

  Ma numesc Daniel Ailenei, sunt din Botosani si doresc sa ma ajutati, cel putin cu informatii, cu cazul tatalui meu, in varsta de 59 de ani diagnosticat cu „Clostridium dificile”.
  Pe la inceputul lunii Martie a anului curent, tatal meu a fost diagnosticat cu hernie inghinala pe partea stanga. Pe data de 29 Aprilie a fost operat de la Spitalul Judetean din Botosani. Operatia si perioada de spitalizare de dupa operatie totul a decurs normal.
  Pe 5 Mai, in urma unor dureri insuportabile in zona abdominala, a urmat a doua operatie. Acelasi doctor chirurg l-a operat din nou pe tata de aceasta data pentru un hematom perforat pe vezica urinara cu o greutate estimata de 500 grame. Au urmat 2 saptamani de internare destul de grele cu varsaturi, febra, diaree.
  Incepand cu 10 Iunie au mai urmat 2 saptamani de internare, de aceasta data la Spitalul de Boli Infectioase Botosani, perioada in care a fost diagnosticat cu bacteria „Clostridium difficile”, diareea persistand inca de la a doua operatie.
  10 zile a urmat tratament cu „vancomicina” pentru ca dupa 1 saptamana de „normalitate” sa reapara diareea cu mers la toaleta de 10 ori pe zi.
  Va rog sa imi spuneti ce este de facut in cazul tatalui meu pentru a trata aceasta bacterie.
  Multumesc!

 9. Buna ziua!
  Tatal meu este diagnosticat cu aceasta bacterie clostridium difficile si a ajuns pana la 3 a recidiva. Va rog sa ne spuneti daca dvs puteti efectua acest transpland de fecale pentru a se vindeca de aceasta boala. Si care ar fi pasii de urmat in cazul in care se poate efectua aceasta procedura? Va multumesc si astept raspunsul dvs!

  • buna ziua doamna Ciobanu Crina. Si mama mea a contactat aceasta bacterie si este la a doua recidiva. As vrea sa va intreb dumneavoastra ce ati facut mai departe? transplat de fecale? ce rezultat aveti? ma puteti contacta la un numar de telefon? sau macar trimiteti-mi un mesaj si va sun eu. Acesta este numarul meu. 0746.865280 Va multumesc mult

 10. Sotul meu este un astfel de caz, cum am putea contacta doctoral, care poate efectua o astfel de procedura. Sintem profund indatorati daca ne dati o adresa de contact. Multumim. Condela Ionescu

 11. Pingback: Gastroenterologie si hepatologie Bucuresti: boli de ficat, fiere si gastroenterologice » Blog Archive » Diareea: simptome, cauze tratament, regim
 12. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, gastroscopie, colonoscopie, hemoroizi … » Blog Archive » Diareea: cauze, simptome, tratament, regim
 13. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, gastroscopie, colonoscopie, hemoroizi … » Blog Archive » Detoxifierea organismului = curatirea totala !!

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica