Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Ceaiuri naturiste pentru ficat

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Rolul ficatului in metabolismul plantelor

Cel mai important rol al ficatului este de a face netoxicele substantele din organism (detoxifiere).

Provenienta substantelor toxice care ajung la ficat:

Substantele toxice care trebuie transformate de ficat pot proveni din diverse surse:

 • Metabolismul unor structuri din organism (sange – bilirubina, muschi – creatinina, etc)
 • Alimentele obisnuite sau  … neobisnuite –  datorita modului de preparare, conservare, stocare, recoltare, etc
 • Toxice administrate organismului
 • Medicamente
 • Alcool
 • Droguri
 • Substante toxice de la locul de munca
 • Ceaiurile de plante administrate in diferite scopuri (alimentar, de tratament, etc)

Ceaiuri pentru ficat?

Ceaiurile contin numeroase substante, care solicita intens ficatul pentru scoaterea lor din sange. Pentru un ficat sanatos, aceasta solicitare nu constituie o problema, dar daca ficatul este bolnav, el are nevoie de protectie in primul rand prin odihnirea lui, adica prin nesolicitarea lui!!

De aceea, utilizarea ceaiurilor pentru tratamentul bolilor de ficat poate fi extrem de daunatoare!! Boala, daca este serioasa, poate sa se agraveze, uneori ireversibil!!

Imaginati-va ca aveti pe cineva grav bolnav, ca boala merge din ce in ce mai rau, iar doctorul va spune „am facut tot ce este posibil, i-am dat numai medicamente netoxice, naturale, i-am dat ceai de anghinare, armurariu, iar acum, pentru ca s-a agravat, ne pregatim sa fierbem o potiune puternica de ceai de brusture, si sa-i punem cataplasme puternice cu patlagina concentrata!” Probabil l-ati crede nebun, cu toate ca… majoritatea oamenilor cred ca ceaiurile sunt bune si eficiente in bolile hepatice  fiind „naturale” .

Tot „naturale” sunt si cucuta , matraguna, veninul de viespe sau albine sau vipera sau ciupercile , si sunt cunoscute ca otravuri cu „succes” garantat.

Ceaiurile contin sute de substante, dintre care

 • unele sunt active in ameliorarea unor boli
 • altele (majoritatea) daunatoare, sau cel putin suprasolicitante pentru ficat si rinichi.

In majoritatea cartilor de hepatologie (boli de ficat) si nefrologie (boli de rinichi), exista capitole despre imbolnavirea acestor organe datorita ceaiurilor din plante.

De exemplu asa numitele „ceaiuri pentru ficat” contin frecvent anghinare (Cynara scolymus) , substanta activa izolata fiind cinarina, sau armurariu (Silybum marianum) , substanta activa fiind silimarina, sau brusture (Silybum marianum), care contine ca substante active silimarina, silibinina, silicristina, etc. Aceste substante pot fi folosite ca atare, gasindu-se in unele medicamente, sau ca ceaiuri, tincturi, etc din plantele respective, ocazie cu care in afara de substantele active mentionate se mai inghit si multe altele, in mare parte necunoscute ca structura si efecte asupra organismului.

Daca pacientul are o boala mai putin grava, administrarea de ceaiuri poate da o stare de bine prin principiile active mentionate, cu ameliorarea unor simptome. Dar acesta este un efect adjuvant, nu de rezolvare a bolii.

In cazul bolilor serioase, administrarea de ceaiuri in scop terapeutic si neglijarea tratamentului cu medicamente, poate duce la consecinte extrem de grave!

Acest lucru il stiu foarte bine cei care vand ceaiuri, si de aceea totdeauna recomanda „sa nu se intrerupa tratamentul cu medicamente in timpul tratamentului cu ceaiuri”!! Acest lucru este necinstit, deoarece, daca ar avea incredere absoluta in tratamentul lor, ar trebui sa-l administreze exclusiv, fara asociere cu medicamentele.

Bibliografie

Liver herbal toxicity

Herbal toxicity

3 comentarii la „Ceaiuri naturiste pentru ficat

 1. O simpla relatare a unui caz medical, ofera 25% din informariile necesare unui diagnostic.
  Pot face zeci de speculatii referitoare la cauzele tormbozei venei porte, dar acestea nu ajuta decat studentilor sau rezidentilor la curs.
  Judecarea …virtuala a unui caz medical pe net, nu ajuta pacientului.
  Nu exista ceva specific Romaniei anilor 70 care sa dea tromboza de vena porta dupa 40 de ani.
  Din cele relatate de dvs reies clar doi factori care pot favoriza tromboza de vena porta: cavernomul portal (care spuneti ca exista) leziunea de 6cm din ficat, dar aceste lucruri au fost sigur cercetate de medicii dvs, si, probabil aveti chiar un diagnostic -cel putin ipotetic- de cauza a trombozei, probabil este scris pe biletul dvs de externare din spital

 2. Nu stiu daca va reamintiti, anul trecu v-am scris in legatura cu o tromboza de vena porta , in care specialistii si-au dat cu parerea ca ar fi cauzata de o ciroza.
  Dumneavoastra erati de aceasi parere. Dupa biospsie sa relevat faptul ca nu este vorba de ciroza, ba chiar nici de fibroza, ci de o simpla steatoza, care dupa parerea specialistului de la Princess Hospital Brisbane, respectiv DR Powel Elisabet care este si o autoritate in hepatologia Australiana, de comun acord cu Congresul Hepatologiilor Australieni, nu a putut fi cauza blocajului venei porte principale si a configurarii malformatiei cavernoase pe ramurile stanga si drepta din ficat.
  As mentiona ca intre timp au descoperit ca am diabet, trombocitopenia, o leziune de 6 cm, pe lobul stang al ficatului, bineinteles obezitate (am urmat o dieta de fructe si legume recomandata de doctor pt ciroza, si am facut rau diabetului)

  Deci as dori sa va adresez aceasi intrebare ca acum un an , daca aveti vreo idee ce altceva ar putea cauza o tromboza la un vas de sange asa important ?
  Sau cautat toate cauzele comune, inclusiv boli de sange si coagulare, paraziti ,
  Poate aveti o idee a ceva specific Romaniei sau perioadei aniilor 70, infectii care erau la comun pe atunci sau ceva asemanator
  Va mutumesc

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica