Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Cu ce se ocupa specialitatea de boli infectioase si transmisibile? Ce inseamna boli infectioase?

Cu ce se ocupa specialitatea de boli infectioase si transmisibile? Ce inseamna boli infectioase?

Pentru a va orienta catre o anumita specialitate medicala atunci cand aveti probleme, postez caracteristicile fiecarei specialitati

In cazul specialitatii de boli infectioase , materialul este luat de pe siteul Centrului de diagnostic si tratament Victor Babes

Boli infectioase si tropicale este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea bolilor infectioase umane cauzate de bacterii, virusuri, fungi, protozoare sau paraziti .

Dupa wikipedia boala infecțioasă (boală contagioasă, boală comunicabilă, boală transmisibilă, boală infecto-contagioasă, boală molipsitoare), este cauzată de un agent biologic (virus, bacterie, parazit mono sau multicelular, ciupercă, insectă, sau prion – un peptid, o fracțiune de proteină) față de care organismul atacat, în cadrul unui complex de împrejurări, nu este capabil să se apere. Bolile infecțioase afectează omul, animalele, plantele, insectele, chiar și bacteriile (viruși bacterieni). Ele pătrund în corp prin anumite „porți de intrare”, fiind transmise direct, de la persoană la persoană, sau prin vectori .Bolile infectioase sunt considerate ca „boli contagioase” datorita posibilitatii transmiterii lor de la o persoana la alta.

Transmiterea unei boli infectioase se poate face pe diferite cai : prin contact fizic cu o persoana infectata, prin lichide, alimente, secretii corporale, obiecte contaminate, prin inhalare (prin aer) sau prin transmitere de la animale.

Serviciile medicale de boli infectioase si tropicale au rolul de a izola si trata bolile infectioase care au risc de raspandire, pentru a proteja societatea de raspandire a acestora (malarie, tuberculoza, gripa,rubeola, rujeola, dizenterie, etc) in populatie, si de a trata bolile infectioase grave

Pentru a va orienta, redau de le siteul Ministerului Sanatatii tematica de medic specialist de boli infectioase.

 1.
Procesul infectios: interrelatia microb-organism gazda, etapele infectiei, tipurile de infectie.
2.
Apararea antiinfectioasa nespecifica: bariere anatomice, fagocitoza, mecanisme extracelulare,inflamatie.
3.
Imunitatea in infectii. Imunodepresiile.
4.
Imunizarile in infectii.
5.
Diagnosticul infectiilor prin criteriile: epidemiologic, de laborator nespecific, microbiologic,serologic.
6.
Tratamentul infectiilor: nespecific, imunologic, simptomatic, patogenic.
7.
Sindroamele parainfectioase majore: febra, detresa respiratorie acuta a adultului, soculinfectios, insuficienta organica sistemica multipla(MSOF).
8.
Antibiotice si chimioterapice: clasificarea si descrierea principalelor antibiotice sichimioterapice; mecanisme de actiune ale substantelor antimicrobiene; farmacocinetica antibioticelor si chimioterapicelor; rezistenta microbiana la antibiotice.
9.
Antibioticoterapia: reguli de baza in terapia cu antibiotice; metode de control clinic si delaborator in conducerea terapiei antiinfectioase; asocieri de antibiotice; cauze de insucces in
terapia antimicrobiana.
10.
Probleme speciale in antibioticoterapie: indicatiile antibioticelor si chimioterapicelor lagravide; particularitati ale antibioticoterapiei la
sugari si copii; antibioticoterapia in insuficienta renala.
11.
Profilaxia cu antibiotice si chimioterapice.
12.
Reactii adverse la antibiotice si chimoterapice.
13.
Scarlatina si alte infectii streptococice.
14.
Infectia stafilococica.
15.
Rujeola.
16.
Rubeola.
17.
Varicela si herpesul zoster.
18.
Infectiile cu virusuri herpetice.
19.
Gripa si alte viroze respiratorii.
20.
Infectia urliana.
21.
Mononucleoza infectioasa.
22.
Difteria.
23.
Infectia meningococica.
24.
Tusea convulsiva.
25.
Pneumonii infectioase. Supuratii pulmonare. Pleurezii.
26.
Angine si stomatite acute.
27.
Laringita acuta (crupul), epiglotita si traheobronsita acuta.
28.
Meningite acute, subacute si cronice, bacteriene, virale sau cu alte etiologii.
29.
Encefalite acute (infectioase, postinfectioase si postvaccinale). Rabia.
30.
Poliomielita si alte neuroviroze paralitice.
31.
Infectii cu enterovirusuri.
32.
Febra tifoida si paratifoida.
-33.
Dizenteria bacteriana si dizenteria amebiana.
34.
Toxiinfectii alimentare.
35.
Botulismul.
36.
Hepatite acute virale.
37.
Holera.
38.
Boala diareica acuta infectioasa.
39.
Trichineloza.
40.
Antrax.
41.
Tetanos.
42.
Bruceloza.
43.
Infectii cu anaerobi.
44.
Leptospiroze. Boala Lyme. Febra recurenta.
45.
Malaria.
46.
Rickettsioze (tifosul exantematic, febra butonoasa,febra Q).
47.
Septicemia (etiopatogenie, clinica, tratament).
48.
Infectii urinare (etiopatogenie, clinica, tratament, profilaxie).
49.
Infectii nozocomiale (etiologie, clinica, profilaxie).
50.
Infectii biliare (etiologie, clinica, tratament). Diagnosticul diferential al icterelor.
51.
Infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV).
52.
Infectiile la imunodeprimati. Criptococcoza. Pneumocistoza. Candidozele. Criptosporidioza.

 

Dupa cum vedeti, aceasta specialitate NU se ocupa de boli de ficat, ci de infectii – cum ii spune si numele

Scarlatina si alte infectii streptococice,Infectia stafilococica Rujeola,Varicela si herpesul zoster, Gripa si alte viroze respiratorii. Infectia urliana.,Mononucleoza infectioasa,Difteria,Infectia meningococica,Tusea convulsiva,Pneumonii infectioase. Supuratii pulmonare. Pleurezii,Angine si stomatite acute,laringita acuta (crupul), epiglotita si traheobronsita acuta,Meningite acute, subacute si cronice, bacteriene, virale sau cu alte etiologii,encefalite acute (infectioase, postinfectioase si postvaccinale),  Rabia,Poliomielita si alte neuroviroze paralitice,Infectii cu enterovirusuri,Febra tifoida si paratifoida,Dizenteria bacteriana si dizenteria amebiana,toxiinfectii alimentare, Botulismul, Hepatite acute virale, Holera,Boala diareica acuta infectioasa, Trichineloza, antrax.,tetanos,Bruceloza,Infectii cu anaerobi, Leptospiroze. Boala Lyme. Febra recurenta, Malaria,Infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV).Rickettsioze (tifosul exantematic, febra butonoasa,febra Q),Septicemia , Infectiile la imunodeprimati. Criptococcoza. Pneumocistoza. Candidozele. Criptosporidioza.etc etc
Dintre bolile infectioase care ar putea avea legatura cu ficatul se ocupa doar de hepatita acuta virala – care reprezinta cca 5% din toate formele de hepatita existente, si se insoteste de icter si transaminaze crescute de ordinul miilor de unitati.

Este ciudat ca inca multe persoane cu boli de ficat nu stiu ca trebuie sa mearga la un medic de   .. boli de ficat, si se duc la medicul de boli infectioase cand au transaminazele mari su hepatita cronica, uneori trimisi chiar de medicii de familie.

ATENTIONARE

Date stiintifice recente arata ca in cazul infectiei cu virus B exista riscuri chiar in forma de „hepatita oculta cu virus B” este definita prin urmatoarele criterii:

  • prezenta ADN VHB in sange in cantitate minima <200ui/l sau
  • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN); acest ADN viral se poate integra in ADN-ul celule ficatului, iar modificarea acestei structuri poate duce la aparitia de celeule hepatice anormale, unele atat de anormale incat nu mai raspund la comenzile organismului si se inmultesc fara control,
  • absenta AgHBs
  • transaminaze normale

Din schema alturata reiese ca poti avea virus B in ficat, chiar daca ai viremia nedetectabila si ai anticorpi antiHBs si antiHBc. Disparitia infectiei cu virus B dovedita prin analize de sange, nu inseamna si disparitia virusului din ficat, adica lipsa oricarui risc pentru o boala de ficat. Un medic care urmareste doar evolutia infectie cu virus B, poate considera problema rezolvata, tpe cand un medic de boli de ficat,poate evalua riscurile de viitor si poate proceda in consecinta.  Orice persoana care a avut o infectie cu virusul hepatitei B, chiar considerat vindecata infectia cu sau fara tratament, trebuie urmarita hepatologic sau gastroenterologic periodic, datorita persistentei posibile a virusului in ficat cu riscurile reaparitiei HEPATITEI CRONICE SAU A CANCERULUI DE FICAT.

Aveti aici sursa informatiei de mai sus

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici sa amanati la nesfarsit lamurirea problemei, cel mai intelept este sa cautati un specialist competent pentru o evaluare corecta a situatiei, amanarea avand deseori consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut prima picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Orice persoana bolnava  are probleme medicale … personale, care nu se evalueaza si trateaza .. la gramada, la fel pentru toti, ci conform caracteristicilor organismului sau si a bolii sale.Va spun din experienta mea medicala de aproape 35 de ani ca pentru orice problema medicala exista un specialist potrivit care sa va ajute.

Inapoi la prima pagina cv dr Ditoiu

Daca nu aveti unde sa mergeti si sunteti din zona Bucuresti, va puteti programa pentru consult aici, in limita locurilor disponibile.

 

 

6 comentarii la „Cu ce se ocupa specialitatea de boli infectioase si transmisibile? Ce inseamna boli infectioase?

  1. Deci sa inteleg ca daca ai hepatita cu icter poate fi hepatita epidemica si deci trebuie sa mergi la izolator la boli infectioase, iar daca ai doar transaminaze mari, poti avea alte forme de hepatita, pe care le trateaza medicul de boli de ficat?

    • Exact ,ati inteles. Peste 90% din problemele cu ficatul NU tin de specialitatea de boli infectioase ci de hepatologie. Este ca si cand ai crede ca ai probleme cu prostata pentru orice durere de burta in partea de jos..

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica