Pentru a va orienta catre o anumita specialitate medicala atunci cand aveti probleme, postez caracteristicile fiecarei specialitati
In cazul specialitatii de boli infectioase , materialul este luat de pe siteul Centrului de diagnostic si tratament Victor Babes
Boli infectioase si tropicale este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea bolilor infectioase umane cauzate de bacterii, virusuri, fungi, protozoare sau paraziti .
Dupa wikipedia boala infecțioasă (boală contagioasă, boală comunicabilă, boală transmisibilă, boală infecto-contagioasă, boală molipsitoare), este cauzată de un agent biologic (virus, bacterie, parazit mono sau multicelular, ciupercă, insectă, sau prion – un peptid, o fracțiune de proteină) față de care organismul atacat, în cadrul unui complex de împrejurări, nu este capabil să se apere. Bolile infecțioase afectează omul, animalele, plantele, insectele, chiar și bacteriile (viruși bacterieni). Ele pătrund în corp prin anumite „porți de intrare”, fiind transmise direct, de la persoană la persoană, sau prin vectori .Bolile infectioase sunt considerate ca „boli contagioase” datorita posibilitatii transmiterii lor de la o persoana la alta.
Transmiterea unei boli infectioase se poate face pe diferite cai : prin contact fizic cu o persoana infectata, prin lichide, alimente, secretii corporale, obiecte contaminate, prin inhalare (prin aer) sau prin transmitere de la animale.
Serviciile medicale de boli infectioase si tropicale au rolul de a izola si trata bolile infectioase care au risc de raspandire, pentru a proteja societatea de raspandire a acestora (malarie, tuberculoza, gripa,rubeola, rujeola, dizenterie, etc) in populatie, si de a trata bolile infectioase grave
Pentru a va orienta, redau de le siteul Ministerului Sanatatii tematica de medic specialist de boli infectioase.
Dupa cum vedeti, aceasta specialitate NU se ocupa de boli de ficat, ci de infectii – cum ii spune si numele
Este ciudat ca inca multe persoane cu boli de ficat nu stiu ca trebuie sa mearga la un medic de .. boli de ficat, si se duc la medicul de boli infectioase cand au transaminazele mari su hepatita cronica, uneori trimisi chiar de medicii de familie.
ATENTIONARE
Date stiintifice recente arata ca in cazul infectiei cu virus B exista riscuri chiar in forma de „hepatita oculta cu virus B” este definita prin urmatoarele criterii:
- prezenta ADN VHB in sange in cantitate minima <200ui/l sau
- prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN); acest ADN viral se poate integra in ADN-ul celule ficatului, iar modificarea acestei structuri poate duce la aparitia de celeule hepatice anormale, unele atat de anormale incat nu mai raspund la comenzile organismului si se inmultesc fara control,
- absenta AgHBs
- transaminaze normale
Din schema alturata reiese ca poti avea virus B in ficat, chiar daca ai viremia nedetectabila si ai anticorpi antiHBs si antiHBc. Disparitia infectiei cu virus B dovedita prin analize de sange, nu inseamna si disparitia virusului din ficat, adica lipsa oricarui risc pentru o boala de ficat. Un medic care urmareste doar evolutia infectie cu virus B, poate considera problema rezolvata, tpe cand un medic de boli de ficat,poate evalua riscurile de viitor si poate proceda in consecinta. Orice persoana care a avut o infectie cu virusul hepatitei B, chiar considerat vindecata infectia cu sau fara tratament, trebuie urmarita hepatologic sau gastroenterologic periodic, datorita persistentei posibile a virusului in ficat cu riscurile reaparitiei HEPATITEI CRONICE SAU A CANCERULUI DE FICAT.
Aveti aici sursa informatiei de mai sus
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici sa amanati la nesfarsit lamurirea problemei, cel mai intelept este sa cautati un specialist competent pentru o evaluare corecta a situatiei, amanarea avand deseori consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut prima picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Orice persoana bolnava are probleme medicale … personale, care nu se evalueaza si trateaza .. la gramada, la fel pentru toti, ci conform caracteristicilor organismului sau si a bolii sale.Va spun din experienta mea medicala de aproape 35 de ani ca pentru orice problema medicala exista un specialist potrivit care sa va ajute.
Inapoi la prima pagina cv dr Ditoiu
Daca nu aveti unde sa mergeti si sunteti din zona Bucuresti, va puteti programa pentru consult aici, in limita locurilor disponibile.
HEPATITELE CRONICE B SI C,SUNT BOLI IREVERSIBILE ?
Nu
Multumesc pentru raspuns, dar nu inteleg de ce cei de la boli infectioase nu-ti spun ca trebuie sa mergi la hepatolog…
Eu primesc multi pacienti cu boli de ficat trimisi de la colegii de boli infectioase, nefiind specialitatea lor
Deci sa inteleg ca daca ai hepatita cu icter poate fi hepatita epidemica si deci trebuie sa mergi la izolator la boli infectioase, iar daca ai doar transaminaze mari, poti avea alte forme de hepatita, pe care le trateaza medicul de boli de ficat?
Exact ,ati inteles. Peste 90% din problemele cu ficatul NU tin de specialitatea de boli infectioase ci de hepatologie. Este ca si cand ai crede ca ai probleme cu prostata pentru orice durere de burta in partea de jos..