Sfatul medicului online – interpretarea analizelor medicale si simptomelor pe net

| 18 Comentarii

Eu nu eveluez simptome, analize si cazuri medicale pe net.

In ultima vreme a aparut o moda: oamenii care au o oarecare suferinta (incepand de la simpla ameteala, pana la adenopatii sau.. scaune cu sange), nu mai merg la medic din diferite motive (lipsa de timp, neicredere in medic, evitarea medicului pentru a evita cozile, asteptarea , mizeria din spitale, evitarea cunoasterii unui diagnostic potential grav, etc, etc).

Acum oamenii au la dispozitie internetul, se informeaza temeinic, ajung la o concluzie referitor la simptomele lor, vad ce analize trebuie sa faca, le fac, apoi….

Asa cum un compozitor, dupa ce compune o melodie, are nevoie si de un interpret, si utilizatorii internetului isi cauta … mai multi „interpreti de analize”. Cauta pe cineva (medic sau nu) sa le interpreteze analizele (nu la saxofon, nu la acordeon, nu pe cale bucala ci sa le interpreteze modern, pe net).

Se ivesc numeroase probleme conexe..

Omul cu analizele, ca orice cititor in net, are deja o parere clara despre aceste analize (doar el si le-a prescris dupa studiul intens al netului)

Acum cauta pe cineva care sa ii confirme parerea sincera si bazata pe o bogata experienta in cautarea pe net. Urmeaza gasirea persoanei, „interpretetului” analizelor facute la propria initiativa si, din diferite motive reale sau imaginare, se ajunge la la un medic „virtual”, de pe net.

Cautand interpretul potrivit, ajung de obicei la o ciorba medicala, in care sunt amestecate parerile proprii, cu cele ale familiei, vecinilor, prietenilor si unora dintre medicii care si-au dat cu presupusul. Partea proasta este ca desi unele pareri confirma supozitia initiala a cautatorului pe net, intervin alte pareri care sunt tocmai invers. Aici intervin forumurile medicale. Sunt mii de persoane care vor sa isi vada user-name-ul pe o lista, si si dau cu parerea in orice problema. Sunt site-uri care pe baza numarului de pareri date de cineva, il si premiaza pentru asta (utilizatorul zilei, lunii, anului, mileniului, etc). Unii isi dau cu parerea pe baza experientei personale – „si eu am avut asta si mi-a trecut” , ” ” prietenul meu avea acelasi simptome, s-a dus la.. si…”- sau pe baza experientei de cititor in net – „am citit ca cineva avea tocmai ca si tine greata, si saraca era gravida, vezi sa..”- , sau pur si simplu isi dau cu parerea ca simplu cetatean ; „lasa ca n-o fi tocmai la tine cancer, ca .. nu are cum”.

Primele notiuni din facultatea de medicina sunt:

Nu exista boli ci bolnavi, adica fiecare bolnav are propriile lui simptome si analizele modificate intr-un anumit fel, care face posibila confuzia intre diferite boli cu simptome si analize modificate asemanator

Nu se poate interpreta nici o explorare paraclinica fara sa fi consultat (anamneza si examinare) in prealabil pacientul

– Nu se poate da tratament decat unui pacient de care raspunzi, si pe care il poti urmari in timpul tratamentului.

O „parere” medicala data pe baza cunoasterii unei mici particele din tabloul suferintei unui pacient, nu are nici o valoare practica (nu poate fi baza indicarii unui tratament), ori utilizatorii de net cauta in final un rezultat practic: diagnosticul cert si tratamentul corespunzator.

Pentru a va face o parere despre modalitatea de interpretare a unor simple analize de laborator, atasez alaturat modalitatea de in vestigare a unui pacient cu icter.

http://i0.wp.com/imaging.ubmmedica.com/consultantlive/images/articles/2007/01032007/0703ConYoshidaFig.gif?resize=556%2C522

La un pacient cu  icter, eu sunt intrebat „am icter, ce boala am?”, iar cel care intreaba se mira cum de nu ii spun pe loc diagnosticul…. Situatia oricarui simptom sau sindrom este similara si pentru celelalte boli. Ca sa judeci o situatie medicala, iti trebuiesc elementele cu care sa judeci – simptome, semne, analize, radiografii, urmarirea cazului, etc. Un judecator nu judeca un caz pe baza marturiei unei singure persoane; situatia medicului este similara.

Judecand astfel situatia, cred ca este explicabila lipsa raspunsului la intrebarea „am limfocitele mai mari decat normalul de ce?” sau la intrebari similare.

Calea NORMALA pentru evaluarea gravitatii si cauzei oricarei suferinte, este peste tot in lume inca cea clasica:

 • mergi la medic si in spui ce te doare
 • acesta aprofundeaza anamenza simptomelor suferintei tale si le leaga de bolile sau suferintele anterioare si cele – semnificative- din famile-
 • medicul te examineaza
 • isi formeaza o parere despre diagnosticul provizoriu
 • prescrie unele analize care sa confirme diagnosticul , stadiul bolii ei existenta eventualelor complicatii
 • abia apoi.. „interpreteaza” toate cele mentionate anterior
 • formuleaza un diagnostic, mai mult sau mai putin cert
 • prescrie un tratament care poate confirma – sau nu- supozitia de diagnostic
 • vede evolutia sub tratament
 • reajusteaza pe parcurs atat diagnosticul cat si tratamentulart-31

Nicaieri in lume medicina nu s-a „automatizat” in asa fel incat sa nu te mai pipaie medicul, desi explorarile au luat o mare amploare. Aceasta tehnicizare a medicinii nu este totdeauna in avantajul pacientului, lucru care se poate observa lesne daca va uitati pe forumurile romanilor din srtainatate, care sunt nemultumiti de informatizarea excesiva a medicinii occidentale, si lipsa contactului direct cu medicul.

De altfel legile din Romania interzic evaluarea medicala la distanta (cu meste cea de pe net) – vezi alaturat

Tot studentii la medicina invata ca jumatate din terapie consta in discutia cu medicul („medicul vindeca cu vorba”). Prin vorba se intelege chiar discutia fata in fata, important fiind nu numai limbajul verbal ci si cel non-verbal.

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

18 Comentarii

 1. am polipi pe colon se opereaza?

 2. VA ROG MULT SA IMI SPUNE-TI SI MIE CAT DE MARE ESTE VIREMIA.AM REZULTATUL ANALIZELOR IN FATA DAR NU STIU SA LE CITESC. CE AR TREBUI SA FAC MAI DEPARTE?

  INCARCATURA VIRALA:
  5 209 COPII ADN HVB/ml
  (3,72 log COPII ADN HVB/ml)

  895 UI/ml
  (2,95 log UI/ml)

  SENSIBILITATEA METODEI:
  116 copii ADN HVB/ml
  (2,06 log copii ADN HVB/ml)

  20 UI/ml
  (1,30 log UI/ml)

  VA MULTUMESC ANTICIPAT!
  _________________
  ELIZA TRUPOIU

 3. Buna ziua, numele meu este iuliana tinca si am aflat de curand ca am hepatita b.viremia are valoarea 31ui/ml.imi puteti spune daca trebuie sa iau tratament sau nu.va multumesc.

 4. Am făcut hemograma cu formula leucocitară cu Hb,Ht și indici băiatului meu de 3ani.Toate analizele au ieșit perfecte cu excepția următoarelor:Limfocit 2.49mii/ul;Monocit1.12 mii/ul și Eozinofil 3.61mii/ul.In urma acestor rezultate am făcut și examen coproparazitologic și a ieșit negativ.Vă rog să-mi spuneți ce alte analize ar trebui făcute pentru a vedea de ce eozinofilele sunt așa de mari?Vă mulțumesc anticipat și vă doresc multă sănătate.

 5. ce teste sa mai facem?pentru a detesta boala

 6. ce teste sa mai facem?in afara de acestea

 7. am mai facut si anticorpi HCV cantitativ si este negativ.va multumesc din suflet.

 8. ce teste sa mai facem, am mai facut si anticorpi hcv cantitativ negativ.va multumesc

 9. domnule doctor , va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns Ag HBs negativ,ac hbs si hbe negativ,antic hbc totali pozitiv ce este de facut

 10. domnule doctor , va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns Ag HBsnegativ,

 11. Nu stiu daca am nimerit bine dar voi incerca sa scriu rezultatul RMN-ului , tatalui mei de 43 de ani

  „In observatie pt hernie discola T5 T6 paramediana stanga”
  „Modificari de contur ale platourilor vertebrale adiacente T6 T7 T8 T9 T10” Va spune ceva acest rezultat? acum este internat in spital , refuzand sa fie operat …

 12. buna ziua iubitul meu s-a dus la vizita medicala la spitalul militar deoarece lucreaza in cadrul armatei.acolo toate analizele au iesit normale numai ca undeva medicul i-a scris anticorpi anti HCV prezenti dupa care s-a uitat intr-un registru de medicina si i-a dat verdictul APT.lamuriti-ne si pe noi va rugam,ce semnifica acesti atnticorpi prezenti ??va multumim anticipat.

 13. Nu stiu sa existe in Romania clinica privata de oncologie (costurile sunt mari, iar rezultatele nu sunt totdeauna bune).

 14. Nu stiu sa existe in Romania clinica privata de oncologie (costurile sunt mari, iar rezultatele nu sunt totdeauna bune).

 15. Nu stiu sa existe in Romania clinica privata de oncologie (costurile sunt mari, iar rezultatele nu sunt totdeauna bune).

 16. Nu stiu sa existe in Romania clinica privata de oncologie (costurile sunt mari, iar rezultatele nu sunt totdeauna bune).

 17. Cumnata Rita este bolnava de cancer ovarian ce ete raspandit in tot corpul si ia afectat rinichi momentan. Cumnatu si cumnata au fost de vreo 3 4 ori in cluj napoca la medicu Cojocaru care tot ii amana cu facutul razelor ca sai localizeze cancerul intrun singur loc ca sa poata fi operata. Medicu respectiv o amana si o amana ea are dureri infernale pe zi ce trece ea spune casi vede sfarsitul. As dori cu urgenta sa gasesc un medic care sai faca razele respective ma puteti ajuta va rog din suflet cu un nr de tel pt programare la clinica privata

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.