Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie

Sfatul medicului: interpretarea analizelor

Un test de laborator (analiza medicala) este o metoda prin care o cantitate de tesut, sange, urina, secretie, lichid cefalorahidian, etc este analizata pentru a se identifica devierile de la normal a anumitor parametri.

Importanta si utilitatea analizelor medicale.

Analizele medicale sunt curent utilizate in practica in toata lumea, in urmatoarele scopuri (dr Ditoiu):

 • Controlul starii de sanatate a unei persoane fara nici un simptom – atunci cand se efectueaza unele analize obisnuite, de obicei putine (hemograma, glicemie, creatinina, VSH, colesterolul, examenul sumar de urina); mentionez ca analizele la o persoana sanatoasa pot fi diferite in functie de numerosi parametri – varsta, sex, rasa,  istoricul medical, statusul hormonal, regimul alimentar si de viata, ce medicamente utilizeaza,etc, etc.
 • Identificarea unor modificarii de analize inaintea aparitiei semnelorde boala ca de exemplu
  • identificarea cresterii unor markeri tumorali inainte de aparitia vizibila a tumorii
  • identificarea cresterii creatininei inaintea aparitiei oricarui simptom de insuficienta renala
  • identificarea cresterii transaminazelor inaintea aparitiei oricarui simptom de boala de ficat
  • identificarea unor markeri de infectie la o persoana fara simptome dar care a venit in contact cu o persoana infectata (de exemplu cu virusurile hepatite, sifilis, HIV, etc)
  • identificarea predispozitiei la diabet la o persoana care are diabetici in familie
 • Cercetarea cauzei de aparitie a unor simptome sau sindroame,corelandu-se simptomele cu modificarile analizelor, ca de exemplu
  • Depistarea prin analize a cauzei unui icter (icter mecanic, icter prin distrugerea celulelor hepatice, icter prin distrugerea globulelor rosii)
  • Depistarea prin analize a cauzei unei anemii (prin pierdere -cand fierul seric este scazur iar reticulocitele crescute, prin distrugerea globulelor rosii – cand fierul seric este crescut iar reticulocitele crescute, sau prin lipsa producerii globulelor rosii – cand reticulocitele sunt scazute iar fierul seric poate fi modificat diferit)
  • Depistarea prin analize a cauzei unei stari febrile (infectii- cand analiza definitorie este hemocultura, urocultura, boala autoimuna – cand testele imunologice sunt modificate, boala reumatismala – cand testele de reumatism sunt modificate, etc)
 • Analizele sunt folosite pentru urmarirea evolutiei unei boli pe parcursul tratamentului pentru a vedea daca acesta este corespuzator (de exemplu transaminazele sunt folosite pentru urmarirea evolutiei unei boli de ficat, markerii tumorali pentru urmarirea evolutiei unei tumori tratate, concentratia virusurilor in sange pentru urmarirea raspunsului la tratament antiviral, etc)
 • Urmarirea efectelor secundare ale unor medicamente –  (de exemplu citostatice, antiiflamatoare, medicamente contra colesterolului care cresc transaminazele)

Interpretarea analizelor medicale

Desi aparent este simpla (verifici daca rezultatul unei analize este diferit fata de valorile normale de pe buletinul de analize), interpretarea analizelor medicale poate sa creeze probleme unei persoane neavizate. Am vazut numeroase persoane care se plimba de lungi perioade de timp la diferiti doctori pentru lamurirea cauzei unei modificari de analize, fara nici un rezultat, doctorii spunandu-le ca . . nu au nici o boala desi o analiza este modificata.

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

2 thoughts on “Sfatul medicului: interpretarea analizelor

 1. Buna seara, am si eu o intrebare am avut o perioada foarte grea a vieti mele in urma careia am ramas cu o depresie urata,de acolo si fricile mele.
  Acum o saptamana in interiorul gurii langa maselee de minte mi-au aparut niste puncte rosii in piele mai maricele asa si foarte indepartate ,au trecut si acum vad ca au reaparut ,una pe interiorul obrazului ,si una pe buze ,de la un timp ma simnt si destul de ametita .imi puteti spune va rog cauza acestor puncte rosii-visiniu?sunt simptom al leucemie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programari
Adresa clinicii