Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Sfatul medicului: interpretarea analizelor

Un test de laborator (analiza medicala) este o metoda prin care o cantitate de tesut, sange, urina, secretie, lichid cefalorahidian, etc este analizata pentru a se identifica devierile de la normal a anumitor parametri.

Importanta si utilitatea analizelor medicale.

Analizele medicale sunt curent utilizate in practica in toata lumea, in urmatoarele scopuri (dr Ditoiu):

 • Controlul starii de sanatate a unei persoane fara nici un simptom – atunci cand se efectueaza unele analize obisnuite, de obicei putine (hemograma, glicemie, creatinina, VSH, colesterolul, examenul sumar de urina); mentionez ca analizele la o persoana sanatoasa pot fi diferite in functie de numerosi parametri – varsta, sex, rasa,  istoricul medical, statusul hormonal, regimul alimentar si de viata, ce medicamente utilizeaza,etc, etc.
 • Identificarea unor modificarii de analize inaintea aparitiei semnelorde boala ca de exemplu
  • identificarea cresterii unor markeri tumorali inainte de aparitia vizibila a tumorii
  • identificarea cresterii creatininei inaintea aparitiei oricarui simptom de insuficienta renala
  • identificarea cresterii transaminazelor inaintea aparitiei oricarui simptom de boala de ficat
  • identificarea unor markeri de infectie la o persoana fara simptome dar care a venit in contact cu o persoana infectata (de exemplu cu virusurile hepatite, sifilis, HIV, etc)
  • identificarea predispozitiei la diabet la o persoana care are diabetici in familie
 • Cercetarea cauzei de aparitie a unor simptome sau sindroame,corelandu-se simptomele cu modificarile analizelor, ca de exemplu
  • Depistarea prin analize a cauzei unui icter (icter mecanic, icter prin distrugerea celulelor hepatice, icter prin distrugerea globulelor rosii)
  • Depistarea prin analize a cauzei unei anemii (prin pierdere -cand fierul seric este scazur iar reticulocitele crescute, prin distrugerea globulelor rosii – cand fierul seric este crescut iar reticulocitele crescute, sau prin lipsa producerii globulelor rosii – cand reticulocitele sunt scazute iar fierul seric poate fi modificat diferit)
  • Depistarea prin analize a cauzei unei stari febrile (infectii- cand analiza definitorie este hemocultura, urocultura, boala autoimuna – cand testele imunologice sunt modificate, boala reumatismala – cand testele de reumatism sunt modificate, etc)
 • Analizele sunt folosite pentru urmarirea evolutiei unei boli pe parcursul tratamentului pentru a vedea daca acesta este corespuzator (de exemplu transaminazele sunt folosite pentru urmarirea evolutiei unei boli de ficat, markerii tumorali pentru urmarirea evolutiei unei tumori tratate, concentratia virusurilor in sange pentru urmarirea raspunsului la tratament antiviral, etc)
 • Urmarirea efectelor secundare ale unor medicamente –  (de exemplu citostatice, antiiflamatoare, medicamente contra colesterolului care cresc transaminazele)

Interpretarea analizelor medicale

Desi aparent este simpla (verifici daca rezultatul unei analize este diferit fata de valorile normale de pe buletinul de analize), interpretarea analizelor medicale poate sa creeze probleme unei persoane neavizate. Am vazut numeroase persoane care se plimba de lungi perioade de timp la diferiti doctori pentru lamurirea cauzei unei modificari de analize, fara nici un rezultat, doctorii spunandu-le ca . . nu au nici o boala desi o analiza este modificata.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

2 comentarii la „Sfatul medicului: interpretarea analizelor

 1. Buna seara, am si eu o intrebare am avut o perioada foarte grea a vieti mele in urma careia am ramas cu o depresie urata,de acolo si fricile mele.
  Acum o saptamana in interiorul gurii langa maselee de minte mi-au aparut niste puncte rosii in piele mai maricele asa si foarte indepartate ,au trecut si acum vad ca au reaparut ,una pe interiorul obrazului ,si una pe buze ,de la un timp ma simnt si destul de ametita .imi puteti spune va rog cauza acestor puncte rosii-visiniu?sunt simptom al leucemie?

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica