Frecvent pacientii care tin regim si iau tratament pentru ulcer, gastrita, etc, se intreaba – sau ma intreaba- de ce mai au simptome, in special durere.
Cele mai intalnite simptome in ulcer sunt:
- dureri in capul pieptului (epigastru), care apar
- primavara si toamna
- dupa condimente, prajeli, alcool, cafea, dulciuri concentrate, stres, emotii, bauturi gazoase, fructe
- accentuate de mancare in ulcerul gastric
- calmate de mancare in ulcerul duodenal
- arsuri in spatele sternului(pirozis)
- eventual greata, gust acru, varsaturi , etc
Factorul principal in aparitia ulcerului este cresterea aciditatii din stomac, in afara de ulcer aceeasi cauza avandu-o si gastrita sau dispepsia non-ulceroasa (simptome de ulcer cu endoscopie digestive normala)
Cum se trateaza bolile date de hiperaciditate?
- Tratamentul cu medicamente este individualizat (special pentru fiecare bolnav)
- Regimul alimentar trebuie tinut strict pe perioa prescrisa de medic (in general 3-6 saptamani).
Cat timp se tine regimul si tratamentul pentru ulcer sau simptome de ulcer?
Regimul alimentar si tratamentul se tin 3-6 saptamani!!
ATENTIE!!!
- Nu va asteptati sa va treaca simptomele dupa cateva zile de tratament sau regim alimentar!
- Nu va mirati daca simptomele reapar daca ati urmat tratament doar cateva zile
- Daca reincepeti sa NU mai tineti regim alimentar, durerile se vor relua, deci nu reprosati medicului ca au reaparut durerile
- Chiar cu tratament si regim corect (3-6 saptamani), este foarte posibil ca la sezonul urmator (primavara si toamna) simptomele sa reapara.
- Daca nu va tratati este posibil ca boala sa evolueze si chiar sa apara complicatii.
Cauzele persistentei durerilor ulceroase:
- Tratament prea scurt ( luat la nevoie sau cateva zile)
- Regim alimentar incorect
- Nu se reunuta la fumat cafea, cola, condimente
- Regim alimentar prea scurt (cateva zile)
- Medicamente care irita stomacul
- Nu este ulcer ci altceva (ex cancer)
- Aparitia complicatiilor
- Perforatie
- Penetratie
- Hemoragie
- Stenoza pilorica
Nu neglijati simptomele de ulcer, pentru a nu face complicatii.
Diagnosticul SIGUR de ulcer NU SE POATE PUNE DOAR PE BAZA
- Simptomelor
- Consultului medical
- Examenului radiologic (cu bariu)
- Testului pentru Helicobacter Pylori
Diagnosticul cel mai sigur se pune prin endoscopie digestiva superioara.
Se poate prescrie tratament pentru un ulcer presupus, fara sa faci endoscopie sau sa bei bariu?
Da. Daca medicul presupune ca este un ulcer obisnuit, se poate incerca un tratament fara nici o explorare.
- Daca rezultatele tratamentului sunt bune, se poate continua tratamentul cat este nevoie
- Daca rezultatele sunt proaste (simptomele persista sau apar alte simptome), se fac explorari suplimentare (endoscopie digestiva superioara)
Daca aveti probleme ca cele de mai sus , nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina