Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie

VSH scazut

Desi in majoritatea cazurilor este important o crestere a vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), exista si unele situatii  sau boli in care VSH este scazut sub limita inferioara a normalului:

 • Medicamente care scad VSH:
 • cortizonul
 • chinina
 • sarurile de aur
 • corticotropina
 • ciclofosfamida
 • hidroxiclorochina
 • metotrexat
 • alte antiinflamatorii nesteroidiene
 • sulfasalzina
 • tamoxifen
 • trimetoprim
 • Boli insotite de scaderea VSH:
  • Poliglobulia (cresterea numarului de globule rosii)
  • Macrocitoza (globule rosii mai mari decat in mod normal)
  • Cresterea numarului de leucocite (leucocitoza)
  • Fibrinogenul scazut (ca in ciroza hepatica)
  • Gamaglobuline scazute (hipogamaglobulinemia, agamaglobulinemia)

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

9 thoughts on “VSH scazut

  1. Dupa cum scrie in articolul de mai sus, cele mai importante cauza de VSH scazut sunt
   Medicamente care scad VSH:
   cortizonul
   chinina
   sarurile de aur
   corticotropina
   ciclofosfamida
   hidroxiclorochina
   metotrexat
   alte antiinflamatorii nesteroidiene
   sulfasalzina
   tamoxifen
   trimetoprim
   Boli insotite de scaderea VSH:
   Poliglobulia (cresterea numarului de globule rosii)
   Macrocitoza (globule rosii mai mari decat in mod normal)
   Cresterea numarului de leucocite (leucocitoza)
   Fibrinogenul scazut (ca in ciroza hepatica)
   Gamaglobuline scazute (hipogamaglobulinemia, agamaglobulinemia)
   Probabil in cazul mentionat de dvs este una dintre cauze
   Cu stima

 1. Multumesc pt raspuns..am 24 de ani..am facut niste analize de rutina intrucat sunt racita de ceva timp, medicul care le-a vazut a spus ca nu este nimic anormal..in afara de bronsita nu am avut nimic grav pana acum, tensiunea o am 10/7..in rest nu am avut alte probleme, nu fumez, dintre analizele facute la sange cele pe care le-am scris anterior nu s-au incadrat in limite..am intrat pe net, m-am documentat si ma intrebam daca chiar este totul in regula. Va multumesc!

 2. tocmai am facut niste analize la sange si mi-a iesit Vsh=0.ce inseamna acest lucru? LY% mi-au iesit 14.4 cu toata ca valorile normale erau intre 20-45, alte 3 analize nu au iesit intre limite, dar aproapre de ele, restul se incadrau..este ceva anormal?am fct si o radiografie intrucat sunt racita de ceva timp, iar dr. mi a spus ca au iesit putin alveolele inflamate sau bronhiile, nu mai stiu exact, dar ca totul este bine si la analizele la sange, nu este nimic grav.nu am acordat prea mult importanta, datorita problemei pe care o am cu mama mea – metastaza de adenocarcinom..de cand eram mica aveam bronsita..conteaza ereditatea in acest sens?si bunicul mei, tatal mamei, a avut probleme cu plamani – tbc.va multumesc!

  1. Raspuns automat
   Pe acest site nu se ofera consultatii medicale online
   Pentru a putea evalua evolutia unui caz si al putea da un sfat medical competent, trebuie sa stii direct de la pacient cel putin urmatoarele elemente:

   1. Examinarea cazului de catre medic cu evaluarea lui
   2. Starea generala a pacientului, stadiul de evolutie a bolii de care sufera
   3. Varsta pacientului – se poate opera la orice varsta, dar varstele foarte mici si foarte mari, au riscuri operatorii mai mari
   4. Bolile asociate si gravitatea lor – bolile severe de inima, plaman, ficat, rinichi, diabetul zaharat dezechilibrat, tulburarile de coagulare a sangelui, anemia, infectiile, pot agrava evolutia bolii grave
   5. Analizele de laborator generale – hemograma, coagulare, glicemie, creatinina, ionograma, gazele sanguine –
   6. Electrocardiograma
   7. Analize specifice organului bolnav (ficat – in ciroza-, plaman- in bolile pulmonare, rinichi – in bolile renale ,etc)
   8. Daca suporta sau nu medicamentele necesare tratamentului.
   9. Evolutia anterioara a bolii cu tratament si fara tratament
   10. Daca pacientul atinut sau tine regimul corespunzator

   11. Si , nu in ultimul rand, asa cum nici un meserias nu este fericit daca se baga altul in lucrarea lui, nici un medic nu este fericit daca se baga alt medic peste un pacient de care raspunde el si il trateaza el.

   Pentru ca sfatul medicului sa fie corect, sunt necesare cel putin aceste elemente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programari
Adresa clinicii