Virusul hepatitei B in sarcina poate pune probleme deosebite mai ales copilului.
Virusul B se gaseste in sange in cea mai mare concentratie, si in concentratii scazute in secretiile vaginale, saliva, sperma, dar se considera ca cel mai mare risc de transmitere a sa este prin sange.
Virusul B un virus rezistent. Daca se expune la temperatura camerei o picatura de sange cu virus B, acesta poate trai in aceste conditii cca 7 zile.
De la contactul cu virusul pana ce apar simptomele de boala si modificarea analizelor (perioada de incubatie) pot trece 6- 24 de saptamani.
Hepatita acuta cu virus B se caracterizeaza prin urmatoarele simptome:
- scaderea poftei de mancare
- greata, varsaturi
- febra
- dureri abdominale
- icter
- urina colorata spre portocaliu
- scaune mai putin colorate decat normal
Mentionez ca jumatate din pacientii cu hepatita acuta nu au nici un simptome, si deseori nici nu stiu ca au avut hepatita acuta virala, dar pot ramane cu virusul in sange, acesta fiind decoperit ulterior cu ocazia unor analize.
Virusul hepatitei B in sarcina poate afecta copilul
Existenta posibilitatii de a lua virusul B pe cale sexuala este importanta, existand riscul ca cca 25% dintre cei care au contact sexual cu o persoana cu virusul B sa ia virusul de la aceasta.
Desi placenta este un bun filtru pentru virusul B al hepatitei, transmiterea de la mama insarcinata la copil poate sa apara in 10-20% din cazuri, daca nu se ia nici o masura de profilaxie; acest risc de transmitere este mult mai mare, 90%, daca mama are si AgHBe.
Daca o gravida face hepatita acuta virala in timpul sarcinii in primul trimestru, riscul de a transmite virusul copilului este de 10%, in timp ce o mama care face hepatita acuta virala B in trimestrul trei de sarcina are un risc de 80-90% de a transmite acest virus copilului; de aceea, in zonele geografice ru multi infectati cu virus B cum este tara noastra, este bine ca o femeie sa se vaccineze inainte de a ramane insarcinata, pentru propria protectie si protectia copilului.
Persoanele care iau virusul hepatitei B au risc sa nu scape de el; daca virusul a fost luat in primul an de viata, in 90% din cazuri virusul nu dispare din organism, daca virusul a fost luat in perioada 1-5 ani, riscul de a nu scapa de el este de 30%, iar daca virusul este luat dupa aceasta perioada, riscul de a ramane cu virusul este de doar 2-6%. Persoanele care au cronic virusul hepatitei B, au risc sa faca hepatita cronica, ciroza hepatica si cancer de ficat.
Copilul nascut din mama cu virusul hepatitei B nu are defecte congenitale cauzate de acest virus, dar pot avea greutate mai mica la nastere, daca mama a luat virusul in timpul sarcinii, desi copii nu se nasc prematur.
Cum se poate preveni aparitia hepatitei cu virus B la gravida
Cea mai eficienta cale de prevenire este vaccinarea, cu trei doze de vaccin administrate intramuscular (deltoid) in luna 0, 1 si 6. Vaccinarea se poate face si in timpul sarcinii.
Daca o gravida a avut un eveniment prin care ar fi putut sa ia virusul hepatitie B, sunt necesare urmatoarele masuri:
- Administrarea primei doze de vaccin
- Administrarea concomitenta in alt loc din corp a unei doze de imunoglobulina specifica anti-virus B (0.06ml/kg), eventual repetata peste o luna ( daca contactul a fost percutan sau prin leziuni de mucoasa
- Persoanele care au in familie un membru cu virusul hepatitei B, trebuie sa se vaccineze, pentru a elimina orice risc de a lua virusul.
Virusul hepatitei B in sarcina necesita masuri deosebite?
Cel mai bine pentru gravida care are si virusul hepatitei B este sa fie urmarita de un hepatolog sau gastroenterolog competent in urmarirea unei astfel de sitatii.
Medicu hepatolog face de obicei urmatoarele recomandari pentru gravida purtatoare de virus B hepatitic:
- Sa se vaccinze impotriva hepatitei A
- Da evite consum de alcool
- Sa evite medicamentele hepatotoxice ca paracetamolul
- Sa nu foloseasca in comun aparate de ras sau periute de dinti
- Sa informeze obstetricianul ca este purtatoare de virus B
- Sa isi gaseasca un medic hepatolog / gastroenterolog competent care sa o urmareasca pe parcursul sarcinii, apoi de cel putin de doua ori pe an, cu testele de rigoare
- Sa fie sigura ca copilul primeste in primele 12 ore de la nastere imunoglobulinele si vaccinul, apoi urmatoarele doua doze de vaccin
- Sa evite amniocenteza
Nasterea in cazul mamei cu virusul B al hepatitei.
Desi initial s-a crezut ca nasterea prin operatie cezariana scade riscul de a transmite copilului virusul hepatitei B, actualmente se considera ca nasterea naturala are acelasi risc ca si cezariana de a transmite copilului virusul B al hepatitei deci nu este obligatorie cezariana.
Alaptarea in cazul mamelor cu virusul B al hepatitei
Daca copilul a facut imunoglobulina si vaccinul la nastere, poate fi alaptat la san fara riscul de a-i transmite virusul hepatiei B prin lapte
Interpretarea rezultatelor de laborator ale markerilor virali B
Teste | Rezultate | Interpretare |
HBsAg anti-HBc anti-HBs |
negativ negativ negativ |
Persoana poate lua virusul hepatitei B |
HBsAg anti-HBc anti-HBs |
negativ pozitiv pozitiv |
Persoana are imunitate impotriva virusului B obtinuta in urma bolii |
HBsAg anti-HBc anti-HBs |
negativ negativ pozitiv |
Persoana are imunitate obtinuta prin vaccinare |
HBsAg anti-HBc IgM anti-HBc anti-HBs |
pozitiv pozitiv pozitiv negativ |
Persoana are hepatita acuta cu virus B |
HBsAg anti-HBc IgM anti-HBc anti-HBs |
pozitiv pozitiv negativ negativ |
Persoana are infectie cronica cu virusul B al hepatitei |
HBsAg anti-HBc anti-HBs |
negativ pozitiv negativ |
Infectie vindecata sau reactie fals pozitiva pentru antiHBc sau purtator de virus B cu AgHBs in concentratie mica, sau reactie care nu poate detecta concentratiiile mici de AgHBs |
Practic se poate spune pe scurt ca:
- Prezenta AgHBs apare in primele 3-5 saptamani de infectie, iar in cazul vindecarii dispare in 3-4 luni, aparand in loc AcHBs
- AgHBs prezenti in absenta Ac antiHBc IgM, arata o infectie cronica cu virus B
Evolutia hepatitei B in timpul sarcinii
Hepatita cronica cu virus B la femeia care ramane insarcinata nu evolueaza mai rapid sau mai grav in ceasta perioada, comparativ cu evolutia la femeia neinsarcinata.
Acest lucru se intampla desi pe perioada sarcinii femeia cu virus B intrerupe tratamentul antiviral, datorita posibilelor efecte secundare ale medicamentelor asupra copilului.
Alte articole despre hepatita B
Sarcina si alaptarea in hepatita B si C
Cum sa face vaccinarea impotriva virusului B
Imunitatea dupa vaccinarea pentru virusul B
FORUM – hepatita B
Analizele mele nu se regassesc in tabelul de sus, de ce?
Parametrii de explorare fiind numerosi, combinatiile posibile sunt si mai numeroase, de aceea nu sunt trecute toate in tabel, ci doar cateva; pentru elucidarea problemelor medicale personale, specifice, fiecare pacient trebuie sa se sfatuiasca cu medicul curant
Daca ai hepatita cu virus B fiind urmarit la boli infectioase si faci ciroza, ce trebuie sa faci?
In mod normal sub tratament si monitorizare gastroenterologica compententa, cca 80% dintre pacientii cu hepatita cronica B NU ajung la ciroza. Daca din pacat s-a ajuns in aceasta situatie, trebuie sa faceti .. ce trebuie facut de la inceput- sa mergeti la un medic specialist in bolile de ficat, gastroenterolog sau hepatolog, sa vedeti ce se mai poate face.
Ce trebuie facut cand aveti probleme cu virusul hepatitei B?
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Daca nu-ti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specialist,este normal sa facem la fel si cu organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Dupa peste 33 de ani de experienta va pot spune ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa va gasiti timp si sa cautati un specialist competent pentru consult.Este adevarat ca de obicei orice mecanic poate sa se uite la masina defecta, dar deseori este nevoie ca mecanicul chiar sa fie specializat in marca masinii respective.
Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat pentru fiecare bolnav, aveti alaturi un regim pe care l-am recomandat unui pacient, dar care nu are nici o legatura cu articolul de fata
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina