Ciroza hepatica, boala nevindecabila?

| 8 Comentarii

Desi ciroza hepatica este considerata o boala nevindecabila, tratamentul ei poate prelungi viata pacientului,desigur cu unele restrictii de dieta si alcool.

Am pacienti cu ciroza pe care ii monitorizez si tratez de zeci de ani (si acest lucru este valabil in cazul oricarui gastroenterolog cu experienta) , supravietuirea lor fiind mult peste datele publicate in literatura de specialitate.

Cum se face tratamentul in ciroza hepatica?

Exista mai multe tipuri de tratament in ciroza hepatica, nu toate aceste metode se aplica la toti pacientii, si chiar la acelasi bolnav, tratamentul este diferit in diferite etape ale evolutiei bolii.

Tratamentul cirozei hepatice  se face de obicei cu unele din urmatoarele metode

 • Tratament cu medicamente: propranolol (pentru a impiedica marirea varicelor esofagiene si splinei), diurex (pentru a elimina sau preveni reaparitia ascitei), eventual vitamine sau suplimente nutritive sau protectoare hepatice (eficienta indoielnica), albumina umana  sau plasma  umana (ajuta la eliminarea ascitei), manitol, lactuloza, normix, (previn encefalopatia hepatica) etc etc.
 • Paracenteza (scoaterea ascitei cu acul) – in unele situatii i ncare ascita nu se poate elimina altfel
 • Manevre de endoscopie digestiva efectuate pe varicele esofagiene – ligatura endoscopica sau chirurgicala, sclerozare, etc, pentru a opri sangerarea sau a scaderaz riscul de aparitie a sangerarii variceale
 • TIPS – in cazul sangerarilor repetate care nu pot fi oprite altfel
 • Transplant de ficat – in ultima instanta
 • Regim alimentar- este important consumul de sare, alcool, condimente, carne si proteine de alta natura, dulciuri.

Medicul curant gastroenterolog sau hepatolog poate stabili cu exactitate ce tratament este necesar intr-o anumita perioada de evolutie a bolii; acelasi pacient poate avea nevoie de tratmaent diferit in diferitele momente de evolutie a bolii, de aceea este necesara urmarirea lui de catre medic, pentru a-l putea modifica cand trebuie.

Se poate preveni aparitia cirozei hepatice?

Ciroza se poate preveni prin evitarea cauzelor care o pot produce, dar odata aparuta ciroza, este foarte importanta prevenirea supradaugarii altor factori care pot agrava boala, in special fiind necesara evitarea urmatorilor factori

 • Alcool – consum interzis
 • Virusuri hepatitice – exista pe site norme de prevenire a infecitilor cu virusurile hepatitei
 • Abuzul de medicamente- multi bolnavi cu cu ciroza iau medicamente mult mai multe decat ar fi necesar, unele din proprie initiativa, altele de pe net sau prescrise de medicii curanti.
 • Prevenirea steatohepatitei – grasimea se depune si in ficat situatie numita steatoza hepatica,  ficatul gras = steatoza hepatica – poate duce la inflamatia ficatului = steatohepatita, care poate sa evolueze catre ciroza)

Ciroza hepatica este boala vindecabila? Cat traiesti cand ai ciroza hepatica?

Pentru ca o ciroza hepatica sa evolueze favorabil, pacientul trebuie sa respecte unele reguli:

 • Sa urmeze regimul alimentar corespunzator
 • Sa faca tratament corespunzator bolii sale si stadiului de monent (tratamentul odata prescris trebuie urmarit de gastroenterolog sau hepatolog si modificat cand este cazul, iar acest lucru se poate intampla destul de des, uneori la cateva zile)
 • Sa nu suprasolicite ficatul cu medicamente luate cu gramada, suplimente, „protectoare”  hepatice sau ceaiuri care de obicei ii fac rau.
 • Sa faca controale regulate la medicul gastroenterolog  sau hepatolog care-l are in grija, si este bine ca acesta sa fie un medic cu experienta in ingrijirea  bolnavilor de acest gen, si sa fie  in zona de domiciliu, pentru a avea acees rapid la el
 • Sa constientizeze ca sunt perioade cand este necesar un regim mai sever, si perioade cand acesta poate fi mai liber.

Un bolnav cu ciroza, daca se ingrijeste si urmeaza tratament si regim corespunzator, poate trai in medie 15 ani de la punerea diagnosticului, dar sunt cazuri de supravietuire de peste 25 -30 de ani.

Sansa de supravietuire lunga tine de modul in care se ingrijeste, ia tratament si tine regim.

Ce trebuie sa faca un pacient care are ciroza hepatica, unde trebuie sa mearga?

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Daca nu iti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specailist,este normal sa faci la fel si cu organismul propriu, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb. Dupa aproape 35 de ani de experienta medicala va pot spune ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa va gasiti timp si sa cautati un specialist competent pentru consult.Este adevarat ca in caz de urgenta orice mecanic poate sa se uite la masina defecta, dar uneori este nevoie ca mecanicul chiar sa fie specializat in marca masinii respective.

Inapoi la prima pagina-cv Dr Ditoiu

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

8 Comentarii

 1. Pingback: Hepatita C cu evolutie galopanta |

 2. Pingback: Burta umflata (abdomen marit) – cauzele balonarii |

 3. Pingback: Ascita – lichidul in abdomen (burta) |

 4. Pingback: Splina: localizare, simptome, dimensiuni, boli, splina marita |

 5. Buna seara!
  Matusa mea (60 ani) a fost diagnosticata in urmacu cateva saptamani cu ciroza hepatica (criptogenica) decompensata mixt cl. Child C, hemoragie digestiva superioara, varice esofagiene gr. IV hemoragice-ligaturate, hipersplenism trombopenizant. Intrebarea mea este daca in cazul ei mai intra in discutie transplantul hepatic? Si daca in starea ei ar merita sa fie transportata pana in Bucuresti pt. consult de specialitate? (este din Covasna)Va multumesc!
  Cu stima, David R. medic rezident neurolog

  • TRansplantul hepatic pare sa fie indicat in cazul mentionat de dvs, dar exista scoruri (MEL) care pto sa prevada rata supravetuirii dupa transplant .Rata de supravietuire la trei luni la un scor MELD maimare de 20 face ca peste doua treimi dintre pacientii transplantati sa moara in primele trie luni de la transplant.
   Neavnd date complete, nu pot spune care este situatia in cazul mentionat de dvs, dar aveti pe site un articol care va poate lamuri… oarecum ,dar cred ca va inchipuiti ca nici dvs nu-mi puteti spune ce se va intampla cu o persoana cu AVC in coma, cum va evolua si daca are indicatie neurochirurgicala, bazandu-va doar pe afimatiile mele
   CU stima

   • Buna seara! Sunt constienta ca din cateva diagnostice nu puteti sa alegeti candidatii pt. transplant si managementul de transplant este complicata. Si stiu ca prognosticul post transplant difera de la caz la caz, exact ca si la noi, la neurologie. Doar am vrut sa stiu daca la varsta asta ar intra in discutie transplantul? Va multumesc mult pentru raspuns! Cu stima, David R.

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.