Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Intestinul lung (dolicocolon): simptome, tratament, regim

Ce este dolicocolonul?

Dolicocolonul este o malformatie a colonului, care poate fi mostenita (din nastere) sau dobandita (aparuta pe parcursul vietii), caracterizata printr-o lungime mai mare a colonului decat in mod normal. Daca doar colonul sigmoid este anormal de lung, malformatia se numeste dolicosigmoid.

De ce apare dolicocolonul?

Cauzele aparitiei dolicocolonului nu sunt cunoscute, se banuieste ca la cei cu constipatie cronica sau care iau anumite medicamente (unele antidepresive), ar putea sa apara aceasta malformatie.

In general malformatia nu este considerata o boala.

Dolicocolon da ceva simptome?durere-de-colon

Majoritatea celor cu dolicocolon nu au nici un simptom, problema fiind o descoperire intamplatoare radiologica sau col0noscopica.

Ocazional pot sa apara balonari sau constipatie, uneori dureri pe traiectul colonului, dar este greu de spus daca aceste simptome sunt date de colonul anormal de lung, sau simptomele sunt generate de alte afectiuni, cu ocazia explorarii cauzei simptomelor descoperindu-se si dolicocolonulCum  se pune diagnosticul de colon lung (dolicocolon)?

Diagnosticul de dolicocolon se poate pune pe baza irigografiei, colonoscopiei clasice sau virtuale, iar uneori se poate suspiciona la explorarea ecografica.

Deseori de face confuzia intre dolicocolon (colon lung) si megacolon (colon mai larg decat in mod normal, avand cauze extrem de variate si functia de evacuare compromisa)

Dolicocolonul poate sa dea complicatii?

De obicei dolicocolonul nu da nici un fel de complicatii.

Desi deseori existenta colonului lung este asociata cu constipatia sau aparitia diverticulilor colonici, relatia dintre aceste fenomene nu este cert stabilita.

Uneori, un segment al colonului lung se poate interpune intre diafragm si ficat (fenomenul numindu-se sindrom Chilaiditi), dar au fost descrise si torsionari de colon (volvulus) cu ocluzie intestinala care au necesitat operatie.

Cum se trateaza colonul lung (dolicocolonul)? Ce regim trebuie sa tii? Poti sa ai o viata normala daca ai colunul mai lung?

Deseori constientizarea faptului cu au un colon mai lung decat normalul, sperie persoana respectiva, care isi pune problema daca simptomele abdominale pe care le are nu sunt date de aceasta malformatie, daca nu pot sa apara complicatii, si ce tratament trebuie sa faca.

Destul de des primesc intrebari de la useri referitor la existenta colonului lung, si acuze la adresa medicilor lor ca nu le-au recomandat tratament. Sunt pacienti care au inteles eronat ca au ceva crescut pe colon, sau au o tumora de colon netratabila.

In imensa majoritate a cazurilor, nu este nevoie de tratament de nici un fel, ci doar regimul obisnuit in cazul constipatiei

In cazuri foarte rare, asociate cu constipatie rebela s-au facut rezectii laparoscopice sau clasice de colon, cu rezultate bune in rezolvarea constipatiei.

Forum colonul lung = dolicocolonul

Daca ai colonul lung este normal sa pierzi urina si fecalele si sa ai diaree cronica?

Nu

Ce faceti daca v-a fost descoperit dolicocolon sau aveti simptome sugestive?

Daca aveti probleme cu colonul sau simptome, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.

Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog  cu experienta pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.

Acest lucru trebuie facut repede, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.

Cat poti sa astepti de cand ai simptome de colon pana ajungi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Desi bolile de colon dau frecvent simptome suparatoare, in principiu nu reprezinta o urgenta medicala. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Care este cel mai bun tratament si regim pentru colon? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in bolile de colon exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Am avut postate pe siteurile mele recomandari extinse de regim alimentar in majoritatea bolilor digestive, dar am vazut la consultatie bolnavi care nu se simteau bine cu aceste regimuri standard, teoretice. Acest lucru se intampla deoarece necunoscand situatia concreta a persoanei respective, risti sa faci recomandari necorespunzatoare.De aceea am renuntat la recomandarile generale pe net, considerand ca medicul care consulta bolnavul trebuie sa faca recomandari personalizate si de tratament dar si de regim alimentar, conform caracteristicilor pacientului pe care il consulta

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

18 comentarii la „Intestinul lung (dolicocolon): simptome, tratament, regim

 1. 3 luni de scaune diareice (apoase), scadere in greutate: aprox. 23-25kg, lipsa apetitului, nu manca absolut nimic, scaune cu sange, la investigatiile medicale de specialitate: Splenomegalie, ascita, colon cu inflamatie severa, duodenita cronica cu prezenta unui granuloma cu celule epitelioide si celule gigante multinucleate, stomac cu adunari limfoide, gastrita, ileita cronica, etc… . Studii de laborator: VSH 78-80, leucocitoza, neutrofile ridicate, etc… . Suspiciune boala crohn : Infirmat, suspiciune TBC intestinal : Infirmat, dupa cateva luni sub supravegherea medicilor, pacientul incepe sa isi revina. Aproape totul revine la normal, pacientul revine cu mai multe acuze, inclusive durere articulara, hipertensiune, constipatie, lipsa apetit, dureri abdominale severe, cefalee, reefectuarea unei colonoscopii arata un megadolicocolon, razele x ne arata colonul situat aproape complet in partea stanga a abdomenului, pacientul sufera balonari severe si prezinta cicatrici postoperatorii (apendicectomie, biopsie ganglioni +abdomen+. Care pote fi cauza? Megadolicocolonul? Credem ca nu, pacientul prezinta recaderi continue cu inflamatia intestinului gros si celelalte mentionate mai sus. Pareri?

  • Dupa cum am mentionat de cateva sute de ori pe site,consultul medical (adica”pareri” despre cazuri medicale), interpretarea explorarilor medicale, recomandarile medicale parerile pe net sunt INTERZISE medicilor in Romania datorita riscului de eroare care apare prin lipsa consultului pacientului. Acestea trebuie sa fie facute de medicul consultant, care coreleaza datele consultului medical cu cele ale explorarilor medicale, ale datelor gasite la controalele medicale pe parcursul urmaririi pacientrului si face apoi recomandarile cuvenite in cunostinta de cauza.
   Date teoretice despre problemele mentionate gasiti pe site, dar ele NU se aplica automat cazului dvs medical.
   Cu stima

 2. Buna ziua …mi sa facut o colonoscopie …pt ca am o diaree de 2 luni ….
  Colonoscopia a iesit bine fara modificări inschimb ..pune ca diagnostic bucla suplimentară pe sigmoid ?????asta nu stiu ce vrea sa zica si daca e ceva care sa ma preocup …
  Va multumesc

 3. Buna ziua.Am o durere subcostala de cativa ani.Am tot fost pe la medici,dar mi-au pus tpt felul de diagnosticuri si am luat fel si fel de tratamente.Ieri m-am simtit rau si am fost la urgente.Dupa o radiografie abdominala medicul mi-a zis ca am colonul foarte sus in torace cauzat probabil de o constipatie.Desi eu merg la baie de 4-5 ori pe zi.Am multe gaze,aproape ca nu pot vorbi de eructatii.Mi-a dat medicul magneziu,ranitidina si maalox.Tind sa cred ca ar fi un soi de obstructie la nivelul colonului sigmoid.Ce fac cu durerea ca ma termina.Ma simt bine cand nu mananc nimic absolut cateva zile,dar evident nu pot sta nemancata.Multumesc

 4. Am o fetita de 5 ani am fost cu ea la un control la dl dr Orlando ,si mia spus ca are colonul mai lung. Unii medici spun că dispare cu creştere, iar alţii spun că trebuie intervenţie chirurgicală. Are scaun odată pe săptămînă, iar când face plângeşi chiar urlă, dar după el nu doare nimic. ca si fecale de obice face gen pietricele si foarte tare ,si cateodata face unul foarte mare chiar imens pt orificiul ei,indiferent de alimentatie ea face la fel,Ce părere aveţi despre boala asta ? Chiar trebuie operat sau există altfel de metode de vindecare?
  Cu stimă:

 5. DOMNULE DOCTOR VA ROG UN SFAT IN LEGATURA CU DOLICOCOLONUL AM VARSTA DE 62 ANI SI DIN 1990 AM DIABET IAR DIN2005 AM TRECUT PE INSULLINA TOT CAM DIN ACEIASI PERIOADA AM PROBLEME CU LIPSA TRANZITULUI INTESTINAL CARE S- A AGRAVAT IN ULTIMII 5ANI AM FACUT 3 COLONOSCOPII SI A REZULTAT DOLICOCOLON SI MEGACOLON AM URMAT TRATAMENT ALOPAT SI NATURIST DAR FARA PREA MULTE REZULTATE IN PREZENT NU AM SCAUN DECAT CU 5_8 PASTILE DE DULCOLAX O DATA LA O SAPTAMANA ALTFEL NU AM TRANZIT CATEVA SAPTAMANI SUNT PERMANENT BALONAT SI AM MANCARIMI DE PIELE DATORITA TOXINELOR NEELIMINATE VA ROG SA-MI PRECIZATI UN TRATAMENT SAU UN MEDIC DIN P NEAMT NEAVAND BANI PENTRU O DEPLASARE LA BUCURESTI VA MULTUMESC DIN INIMA

 6. Domnule Doctor copilul meu are 10 ani si a fost diagnosticat cu dolicocolon in urma irigografiei dupa care mi-a zis sa mai revin la un control.Nu am mai revenit la control tot am sperat ca isi mai revine.El are scaun la 4-5 zile.Ce ma sfatuiti ? Va rog din suflet !!! Astept un Raspuns . Va multumesc .

 7. In urma investigatiei colonoscopice am aflat ca am dolicocolon; nu am recomandari medicale speciale. Am scaune rare, fara sa fiu constipata neaparat. Nu mananc cine stie ce, dar cand mananc mai mult, ma cam balonez. Sunt asa demult si nu am un confotr cu mine insumi din acest motiv. Sa fie cauza dolicocolonul? E vreo problema pe termen lung?
  Multumesc! Cu stima!

 8. copilul meu are 7 ani si înca face pe el.Are pierderi de materii fecale, scaune dese si foarte putin cantitativ(pătează chilotul).Credeți că poate avea colonul prea lung?

 9. am 35 de ani si am dolicocolon dureri amdominale in stanga balonari cand beau apa mananc am niste dureri ingrozitoare ma umflu in burta rau de tot si doare rau am facut colonoscopie am crezut ca mor colonul nu am reusit sal golrsc dupa 3 zile de nemancat baut endofalg si clisme chirurgul imi spune sa ma operez nu stiu ce sa fac

 10. Ma numesc Cristina am 36 ani am fost diagnosticata cu colon iritabil,am faut tratament cu ibutin 3 luni dar simptoamele sunt aceleasi.Vreau sa va mai spun ca am numai 45 kg la 36 de ani ai mei.Ce sfaturi imi puteti da in aceasta privinta.Astept un raspuns de la dumneavoastra

 11. Raspuns automat.
  Pe acest site nu se fac consultatii medicale (riscul de eroare in consultul pe net este peste 50%) ci se posteaza doar informatii medicale.
  Cautati subiectul,de obicei exista pe site, iar daca nu exita pana acum, a fost postat acum in articolul de mai sus.

 12. Raspuns automat.
  Pe acest site nu se fac consultatii medicale (riscul de eroare in consultul pe net este peste 50%) ci se posteaza doar informatii medicale.
  Cautati subiectul,de obicei exista pe site, iar daca nu exita pana acum, a fost postat acum in articolul de mai sus.

 13. La băiatul meu de 5 ani s_a diagnosticat dolicosigmoid. Unii medici spun că dispare cu creştere, iar alţii spun că trebuie intervenţie chirurgicală. Are scaun odată pe săptămînă, iar când face plângeşi chiar urlă, dar după el nu doare nimic. Ce părere aveţi despre boala asta ? Chiar trebuie operat sau există altfel de metode de vindecare?
  Cu stimă:
  o mamă neliniştită

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica