Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Ceaiuri naturiste pentru ficat

Dr Alecse Valerian Ditoiu, hepatolog Bucuresti

Rolul ficatului in metabolismul plantelor

Cel mai important rol al ficatului este de a face netoxicele substantele din organism (detoxifiere).

Provenienta substantelor toxice care ajung la ficat:

Substantele toxice care trebuie transformate de ficat pot proveni din diverse surse:

 • Metabolismul unor structuri din organism (sange – bilirubina, muschi – creatinina, etc)
 • Alimentele obisnuite sau  … neobisnuite –  datorita modului de preparare, conservare, stocare, recoltare, etc
 • Toxice administrate organismului
 • Medicamente
 • Alcool
 • Droguri
 • Substante toxice de la locul de munca
 • Ceaiurile de plante administrate in diferite scopuri (alimentar, de tratament, etc)

Ceaiuri pentru ficat?

Ceaiurile contin numeroase substante, care solicita intens ficatul pentru scoaterea lor din sange. Pentru un ficat sanatos, aceasta solicitare nu constituie o problema, dar daca ficatul este bolnav, el are nevoie de protectie in primul rand prin odihnirea lui, adica prin nesolicitarea lui!!

De aceea, utilizarea ceaiurilor pentru tratamentul bolilor de ficat poate fi extrem de daunatoare!! Boala, daca este serioasa, poate sa se agraveze, uneori ireversibil!!

Imaginati-va ca aveti pe cineva grav bolnav, ca boala merge din ce in ce mai rau, iar doctorul va spune „am facut tot ce este posibil, i-am dat numai medicamente netoxice, naturale, i-am dat ceai de anghinare, armurariu, iar acum, pentru ca s-a agravat, ne pregatim sa fierbem o potiune puternica de ceai de brusture, si sa-i punem cataplasme puternice cu patlagina concentrata!” Probabil l-ati crede nebun, cu toate ca… majoritatea oamenilor cred ca ceaiurile sunt bune si eficiente in bolile hepatice  fiind „naturale” .

Tot „naturale” sunt si cucuta , matraguna, veninul de viespe sau albine sau vipera sau ciupercile , si sunt cunoscute ca otravuri cu „succes” garantat.

Ceaiurile contin sute de substante, dintre care

 • unele sunt active in ameliorarea unor boli
 • altele (majoritatea) daunatoare, sau cel putin suprasolicitante pentru ficat si rinichi.

In majoritatea cartilor de hepatologie (boli de ficat) si nefrologie (boli de rinichi), exista capitole despre imbolnavirea acestor organe datorita ceaiurilor din plante.

De exemplu asa numitele „ceaiuri pentru ficat” contin frecvent anghinare (Cynara scolymus) , substanta activa izolata fiind cinarina, sau armurariu (Silybum marianum) , substanta activa fiind silimarina, sau brusture (Silybum marianum), care contine ca substante active silimarina, silibinina, silicristina, etc. Aceste substante pot fi folosite ca atare, gasindu-se in unele medicamente, sau ca ceaiuri, tincturi, etc din plantele respective, ocazie cu care in afara de substantele active mentionate se mai inghit si multe altele, in mare parte necunoscute ca structura si efecte asupra organismului.

Daca pacientul are o boala mai putin grava, administrarea de ceaiuri poate da o stare de bine prin principiile active mentionate, cu ameliorarea unor simptome. Dar acesta este un efect adjuvant, nu de rezolvare a bolii.

In cazul bolilor serioase, administrarea de ceaiuri in scop terapeutic si neglijarea tratamentului cu medicamente, poate duce la consecinte extrem de grave!

Acest lucru il stiu foarte bine cei care vand ceaiuri, si de aceea totdeauna recomanda „sa nu se intrerupa tratamentul cu medicamente in timpul tratamentului cu ceaiuri”!! Acest lucru este necinstit, deoarece, daca ar avea incredere absoluta in tratamentul lor, ar trebui sa-l administreze exclusiv, fara asociere cu medicamentele.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

3 comentarii la „Ceaiuri naturiste pentru ficat

 1. O simpla relatare a unui caz medical, ofera 25% din informariile necesare unui diagnostic.
  Pot face zeci de speculatii referitoare la cauzele tormbozei venei porte, dar acestea nu ajuta decat studentilor sau rezidentilor la curs.
  Judecarea …virtuala a unui caz medical pe net, nu ajuta pacientului.
  Nu exista ceva specific Romaniei anilor 70 care sa dea tromboza de vena porta dupa 40 de ani.
  Din cele relatate de dvs reies clar doi factori care pot favoriza tromboza de vena porta: cavernomul portal (care spuneti ca exista) leziunea de 6cm din ficat, dar aceste lucruri au fost sigur cercetate de medicii dvs, si, probabil aveti chiar un diagnostic -cel putin ipotetic- de cauza a trombozei, probabil este scris pe biletul dvs de externare din spital

 2. Nu stiu daca va reamintiti, anul trecu v-am scris in legatura cu o tromboza de vena porta , in care specialistii si-au dat cu parerea ca ar fi cauzata de o ciroza.
  Dumneavoastra erati de aceasi parere. Dupa biospsie sa relevat faptul ca nu este vorba de ciroza, ba chiar nici de fibroza, ci de o simpla steatoza, care dupa parerea specialistului de la Princess Hospital Brisbane, respectiv DR Powel Elisabet care este si o autoritate in hepatologia Australiana, de comun acord cu Congresul Hepatologiilor Australieni, nu a putut fi cauza blocajului venei porte principale si a configurarii malformatiei cavernoase pe ramurile stanga si drepta din ficat.
  As mentiona ca intre timp au descoperit ca am diabet, trombocitopenia, o leziune de 6 cm, pe lobul stang al ficatului, bineinteles obezitate (am urmat o dieta de fructe si legume recomandata de doctor pt ciroza, si am facut rau diabetului)

  Deci as dori sa va adresez aceasi intrebare ca acum un an , daca aveti vreo idee ce altceva ar putea cauza o tromboza la un vas de sange asa important ?
  Sau cautat toate cauzele comune, inclusiv boli de sange si coagulare, paraziti ,
  Poate aveti o idee a ceva specific Romaniei sau perioadei aniilor 70, infectii care erau la comun pe atunci sau ceva asemanator
  Va mutumesc

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica