Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie

Nevralgia intercostala

Intercostal neuralgia (engl)

Ce este nevralgia intercostala?

Durere localizata la nivelul unui nerv intercostal (sub fiecare coasta este un nerv intercostal), asemanatoare cu orice alta nevralgie (nevralgia dentara = durere de dinti, nevralgia sciatica = durere pe nervul sicatic, etc)

Cauze principale ale nevralgiei intercostale:

 • expunere la frig
 • afectiune ale coloanei vertebrale toracala
 • zona zoster – apar mici basicute rosietice de cca 1-2mm longitudinal, in linie de-a lungul unei coaste
 • anevrism de aorta
 • boli pleurale (pleurodinie)
 • isterie
 • fracturi costale
 • boli reumatismale
 • infectii / tumori costale

Simptomul principal consta in durere severa intr-un spatiu dintre coaste, accentuata de apasare, respiratie, tuse, miscarile corpului.

Tratamentul se face cu caldura local, antiinflamatorii, antialgice, si – in cazul rezistentei la tratament- infiltratii locale pe traiectul nervului afectat.

In cazuri exceptionale se poate face rezectia  (taierea) nervului cu durere.

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

3 thoughts on “Nevralgia intercostala

 1. In urma cu cca.doua luni,a inceput sa ma doara sub coaste in partea stinga.Nu am dat prea mare importanta,crezind ca o sa-mi treaca,insa durerea s-a mutat si in partea drepta lateral.M-am prezentat la medicul internist,unde am facut toate analizele,chiar si ecografie.
  Mi s-a spus ca nu am nimic la fiere,nici la ficat,nici la inima.
  Am facut si tomografie,unde mi s-a spus ca am lichid acumulat sub inima,insa medicul cariolog mi-a spus ca nu este vorba de asa ceva.
  Mi s-a dat tratament,insa durerea s-a stabilizat numai in partea stinga.
  Am dureri cind tusesc,stranut,cind ridic o greutate,cind ma asez in pat (cu greu imi gasesc o pozitie in care sa nu am durere).
  Nu stiu ce sa mai fac dupa toate anaizele facute,nu stiu inca motivul dureri.

  1. ce spui tu ca ai,eu am de 12 ani.si in plus,durerea mea nu mai trece orice as lua.am ajuns sa imi fac singura injectii.apoi am ajuns la urgente,mi s-au facut perfuzii,pe moment a fost mai bine,dar dupa cateva ore am luat-o de la capat.cei de la chirurgie ma trimite-au la psihiatrie,imi spuneau ca e durere psihosomatica,iar cei de la psihiatrie ma trimiteau inapoi la chirurgie,spunand ca nu e nicidecum din capul meu,e o durere pur organica.am facut depresii,am fost la un prag de sinucidere,acum sper sa ma operez la coaste,si mai mult de atat,sper ca dr sa taie nervul cu probleme,fiindca am inteles ca e cam ca la loterie,poate sa il nimereasca,sau poate nu.bafta

 2. sunt diagnosticata cu nevralgie intercostala de 3 luni acum fac tratament cu namol cu bai si ultrasunete de 2 zile dar astazi am avut dureri care numai noaptea le am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programari
Adresa clinicii