Intercostal neuralgia (engl)

Ce este nevralgia intercostala?

Durere localizata la nivelul unui nerv intercostal (sub fiecare coasta este un nerv intercostal), asemanatoare cu orice alta nevralgie (nevralgia dentara = durere de dinti, nevralgia sciatica = durere pe nervul sicatic, etc)

Cauze principale ale nevralgiei intercostale:

 • expunere la frig
 • afectiune ale coloanei vertebrale toracala
 • zona zoster – apar mici basicute rosietice de cca 1-2mm longitudinal, in linie de-a lungul unei coaste
 • anevrism de aorta
 • boli pleurale (pleurodinie)
 • isterie
 • fracturi costale
 • boli reumatismale
 • infectii / tumori costale

Simptomul principal consta in durere severa intr-un spatiu dintre coaste, accentuata de apasare, respiratie, tuse, miscarile corpului.

Tratamentul se face cu caldura local, antiinflamatorii, antialgice, si – in cazul rezistentei la tratament- infiltratii locale pe traiectul nervului afectat.

In cazuri exceptionale se poate face rezectia  (taierea) nervului cu durere.

Share

About

avatar Medic primar boli interne Medic primar gastroenterologie hepatologie. Competenta in endoscopie digestiva exploratorie si terapeutica Doctor in medicina Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie cu media generala 10. De-a lungul anilor a fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi. Apoi au urmat concursurile: medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In 1991 devine medic specialist boli interne Spitalul Fundeni - asistent universitar prin concurs la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni . In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 este si medicul personalului angajat in Spitalul Fundeni. In prezent este medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara , colonoscopie din 1992 si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania) din 1994. In anul 2001 a promovat prin concurs in functia de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni. In peste 30 de ani de practica medicala a efectuat cca 150. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 20.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice LOC DE MUNCA Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti - sef de lucrari Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Medicina Interna Telefon 021.311.36.70 interior 1293 (ora 8-9 sau, 13-14) CABINET PRIVAT Zona Mihai Bravu / Arena Nationala Programare consult boli interne, ficat si fiere, gastroenterologie LUNI - VINERI ORELE 9-17 TEL: 021.326.7661 sau 0764671233 , sau programaredrditoiu@yahoo.com

3 thoughts on “Nevralgia intercostala

 1. avatar Iorgovan Livia says:

  In urma cu cca.doua luni,a inceput sa ma doara sub coaste in partea stinga.Nu am dat prea mare importanta,crezind ca o sa-mi treaca,insa durerea s-a mutat si in partea drepta lateral.M-am prezentat la medicul internist,unde am facut toate analizele,chiar si ecografie.
  Mi s-a spus ca nu am nimic la fiere,nici la ficat,nici la inima.
  Am facut si tomografie,unde mi s-a spus ca am lichid acumulat sub inima,insa medicul cariolog mi-a spus ca nu este vorba de asa ceva.
  Mi s-a dat tratament,insa durerea s-a stabilizat numai in partea stinga.
  Am dureri cind tusesc,stranut,cind ridic o greutate,cind ma asez in pat (cu greu imi gasesc o pozitie in care sa nu am durere).
  Nu stiu ce sa mai fac dupa toate anaizele facute,nu stiu inca motivul dureri.

  1. avatar agache monica says:

   ce spui tu ca ai,eu am de 12 ani.si in plus,durerea mea nu mai trece orice as lua.am ajuns sa imi fac singura injectii.apoi am ajuns la urgente,mi s-au facut perfuzii,pe moment a fost mai bine,dar dupa cateva ore am luat-o de la capat.cei de la chirurgie ma trimite-au la psihiatrie,imi spuneau ca e durere psihosomatica,iar cei de la psihiatrie ma trimiteau inapoi la chirurgie,spunand ca nu e nicidecum din capul meu,e o durere pur organica.am facut depresii,am fost la un prag de sinucidere,acum sper sa ma operez la coaste,si mai mult de atat,sper ca dr sa taie nervul cu probleme,fiindca am inteles ca e cam ca la loterie,poate sa il nimereasca,sau poate nu.bafta

 2. avatar munteanu gabriela says:

  sunt diagnosticata cu nevralgie intercostala de 3 luni acum fac tratament cu namol cu bai si ultrasunete de 2 zile dar astazi am avut dureri care numai noaptea le am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Indexul subiectelor de pe site