Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Dr Ditoiu-activitate medicala

Confuzii de termeni medicali

Frecvent pacientii fac confuzii intre diferiti termeni medicali, cele mai frecvente fiind culese in acest post

Anemie si ameteala

Anemia este definita ca scaderea cantitatii de hemoglobina sub valorile normale, ameteala este o tulburare de echilibru ce poate avea diferite cauze, rar si anemia

Anemie si astenie

Anemia este definita ca scaderea cantitatii de hemoglobina sub valorile normale, iar astenia este oboseala, ce poate fi data de sute de cauze, inclusiv anemia.

Ciroza compensata si decompensata

Ciroza comopensata nu are lichid si analizele sunt apropiate de nomal, ciroza decompensata are lichid, uneori icter si encefalopatie.

Hepatita A, B, C si D

Sunt hepatite date de virusuri diferite (virusul hepatitic A, B, C, sau D); unii pacienti considera ca hepatita A poate evolua catre B , aceasta catre C, etc, lucru incorect.

Hepatita activa si persistenta

Hepatita activa si persistenta sunt denumiri mai vechi, nefolosite in prezent, prima semnificand o boala de ficat evolutiva, iar cealalta o forma mai putin rapid evolutiva.

Hepatita si icter

Hepatita  este o boala a ficatului data de virusuri, toxice sau boli autoimune, iar icterul este culoarea galbena a pielii, ce poate sa apara in hepatite, pietre la fiere, cancer de pancreas, anemii hemolitice, etc

Hepatita si ciroza

Hepatita poate fi acuta (de scurta durata, cu sanse de vindecare) sau cronica (ce poate evolua teoretic catre ciroza). Ciroza este forma finala de evolutie a hepatitei.

Gastrita si duodenita

Gastrita este inflamatia stomacului, duodenita este inflamatia duodenului

Gripa si alte viroze respiratorii?

Gripa este o boala virala, de obicei cu manifestari respiratorii (tuse, dureri musculare, secretie nazala, febra, etc), dar care fata de alte viroze respiratorii apare in epidemii uneori foarte extinse, iar evolutia poate fi grava, mortala la persoane cu aparare deficitara (copii, varstnici, cardiaci, imunodeprimati, etc).

Celelalte viroze respiratorii sunt date de virusuri mai putin agresive, nu se raspandesc asa de repede, si au evolutie mai blanda.

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare telefonica
harta clinica