Despre halena

| 8 Comentarii

Halitosis (engl)

Halena sau halitoza este definita ca miros urat al gurii, al aerului expirat pe gura in timpul vorbirii; acest miros poate avea un impact social neplacut, fiind imediat perceput de cei din jur, si deseori neperceptibil de cel care il are.

Partea cea mai proasta este ca prin neperceperea propriului miros al cavitatii bucale, persoanele respective se comporta normal, si rareori cineva le atrage atentia asupra mirosului cavitatii bucale, in schimb inceraca sa scurteze cat mai mult contactul cu persoana respectiva(Dr Ditoiu).

Gura urat mirositoare, cauze:

Principalele cauze ale respiratiei urat mirositoare  sunt urmatoarele:

  1. Cauze bucale
    • Gingivale – inflamatii , supuratii, eroziuni
    • Dentare – proasta igiena dentara, retentie de resturi alimentare in carii, fermentarea unor supuratii sau sangerari dentare
    • Uscaciunea mucoasei bucale prin efort fizic excesiv, deshidratare, sete, respiratie predominat bucala, dar si diabet zaharat, dezechilibre hidrice si electrolitice, unele boli care dau uscaciunea mucoasei bucale (sindromul Sjogren)
    • Proteze dentare cu retentie de alimente in proteza sau sub proteza
    • Limba incarcata
  2. Cauze nazale– rinite cronice atrofica cu ozena, rinita purulenta, sinuzite cronice, retentie de corpi straini
  3. Cauze amigdaliene – amigdalite cronice, cripte amigdaliene care retin resturi alimentare
  4. Stomacul – constituie rareori o sursa a mirosului neplacut al gurii, datorita lipsei sale de comunicare cu cavitatea bucala prin existenta unui muschi (sfincterul esofagian inferior) la gura de intrare in stomac; totusi proasta functionare a acestui sfincter poate permite refluxul continutului gastric in esofag sau gura cu aparitia halenei, acelasi lucru intamplandu-se atunci cand scade aciditatea gastrica permitand inmultirea microbilor in stomac.
  5. Modificari hormonale – sarcina sau tulburarile ciclului menstrual se pot asocia cu miros urat al respiratiei
  6. Piercingul buzelor sau limbii
  7. Alimente puternic mirositoare – varza, usturoi, ceapa, praz, alcool, branzeturi fermentate, peste etc pot da miros neplacut al respiratiei pe o durata de pana la 72 de ore.
  8. Alimentatia incorecta din punct de vedere al prepararii sau consistentei alimentelor, poate produce helana; cele mai bune curatitoare ale cavitatii bucale sunt alimentele mai solide care necesita sa fie mestecate (painea veche de o zi, carnea fripta, fructele mai tari – merele in special), iar cele mai favorabile halenei sunt alimentele lipicioase si seimsolide (prajituri, checuri, rahat, sosuri semisolide, ciocolata, jeleuri, gemuri, etc); de mentionat ca unele sucuri dulci si lipicioase favorizeaza halena, iar apa nu (Dr Ditoiu).
  9. Fumatul cronic
  10. Alte situatii cu halena:
    1. Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
    2. Suplimente vitaminice in exces
    3. Unele medicamente inclusiv xcele care scad aciditatea gastrica, insulina, triamteren
    4. Obstructii intestinale
    5. Cancerul gastric
    6. Fistula intestinala
  11. Boli generale care pot da halena
    1. Ciroza hepatica in stadiul avansat poate da un miros specific (de mere putrede) – foetor hepatic
    2. Uremia, poate da respiratiei miros de urina
    3. Boli pulmonare (abcese, tuberculoza, supuratii, cancere)
    4. Diabetul zaharat dezechilibrat- poate da respiratiei miros de acetona
    5. Alte dezechilibre metabolice
    6. Cancer esofagian

Halena, diagnostic:

Diagnosticul pozitiv de halena se poate pune prin

  • Mirosul respiratiei perceput de catre altcinevaMasurarea mirosului gurii
  • Testul linsului pumnului: se linge spatele palmei, si apoi, dupa uscarea salivei – cca doua minute- se miroase zona
  • Masurarea cantitatii de hidrogen sulfurat din respiratie cu un aparat numit halimetru
  • Cromatografia gazoasa (masurarea gazelor din aerul expirat pe gura)
  • BANA test – determinarea in saliva a enzimelor generate de bacteriile care fac fermentarea alimentelor restante in gura
  • Testul beta-galactozidazei – determinarea unor enzime din cavitatea bucala

Halitofobia = teama unei persoane ca propria gura miroase urat, de obicei fara legatura cu realitatea; persoanele respective cer opinia altora- medic sau nu- dar deseori o refuza, daca nu este similara propriei opinii gresite, deci daca nu confirma existenta halenei (Dr Ditoiu).

Din cauza acestei pareri gresite, unele persoane ajung la un comportament bizar:

  • sa-si reduca contactele cu alti oameni
  • sa vorbeasca cu mana la gura sau de la o departare ciudat de mare de interlocutor
  • sa aiba o igiena excesiva a cavitatii bucale
  • sa mestece tot timpul guma frumos mirositoare.

Pentru diagnosticul cauzal al halenei este deseori nevoie de:

  1. Examinare de medicina interna / de familie
  2. Examen stomatologic
  3. Examen ORL
  4. Endoscopie digestiva superioara
  5. Radiografie de sinusuri sau plamani
  6. Alte explorari, daca se ia in calcul existenta unori boli ce pot da halena respectiva

Halena, tratament:

Tratamentul se poate face astfel (Dr Ditoiu):

  1. Tratarea cauzei – cand se depisteaza –
  2. Igiena bucala , dentara si nazala corecta; periajul dintilor de doua ori/zi folosirea atei dentare, gargara cu apa dupa masa, sau utilizarea de solutii preparate in casa (fiertura de patrunjel cu cuisoare, cu care se spala gura)
  3. Consumarea unei cantitati suficiente de apa plata, pentru a avea mucoasa bucala umeda
  4. Evitarea fumatului, sau spalarea cavitatii bucale dupa fumat
  5. Evitarea consumului de alimente urat mirositoare
  6. Utilizarea unor solutii de gura pentru curatire si odorizare
  7. Utilizarea de diferite gume/ bomboane de mestecat fara zahar cu miros placut si puternic

Halena regim alimentar.

Dupa cum se poate deduce din cele scrise anterior, exista alimente care favorizeaza aparitia halenei si altele care ajuta la rezolvarea problemei.

De aceee se recomanda evitarea urmatoarelor alimente:

  • Bauturi dulci
  • Rahat
  • Chec, cozonac
  • Painea proaspata, calda in special cea alba
  • Sosuri cu consistenta mai crescuta
  • Dulciurile cu zahararuri rafinate
  • Ciocolata
  • Jeleurile
  • Gemul si dulceata
  • Prajiturile
  • Nuga, halvita
  • Alimentele procesate
  • Usturoiul, ceapa
  • Fumatul
  • Alcoolul
  • Cafeaua

Exista si alimente care curata bine cavitatea bucala si dantura, favorizand inlaturarea mirosului neplacut al gurii:

  • Apa plata in cantitate mare (min 2l/zi)
  • Ceaiul verde
  • Painea mai tare, veche de o zi
  • Carnea fripta
  • Fructele mai tari – merele, nucile in special
  • Legumele si salatele
  • Morcovi, telina, avocado, strugurii – practic orice fruct bogat în fibre vegetale ajuta la combaterea halenei
  • Fructele de padure, citricele, pepenii şi altele bogate in vitamina C creează un mediu bucalostil pentru dezvoltarea bacteriilor.
  • Fasolea este bogata în proteine care ajută tratarea respiratie urat mirositoare.
  • Unele condimente ca semintele de anason, cuisoare, fenicul, patrunjelul, coriandrul, menta, tarhonul, eucaliptul, rozmarinul pot fi utile

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

8 Comentarii

  1. Aceasta problema începe sa-mi afecteze relațiile cu cei din jur din ce in ce mai mult. As vrea sa pot face examenul cu halimetrul, cromatografie gazoasa, bana test, gastroendoscopie si colonoscopie cu anestezie generală. Unde pot face toate acestea in conditii optime? Va multumesc si așteptarea un răspuns cu nerăbdare.

  2. buna ziua as vrea sa va intre dn doctor unde gasesc un cabinet pt a-mi face analizele pt halena un halimetru ori o cromografie gazoasa ori un test bana Dv la cabinet faceti aceste teste Un salut

  3. buna ziua!pentru a cere sfatul si analizele pr care treb sa le fac in legatura cu o problema halena unde trebuie sa fac programare ?direct pentru endoscopie digestiva sau exista si un medic generalist sau intern care te indruma ce analize trebuie sa fac. ast raspuns

  4. am probleme cu halena de mult timp dar in ultimul timp mi sau agravat atit de tare incit am inceput sa i deranjez pe cei din jurpina la distante destul de mari de linga mineCe pot avea am facut o endoscopie si am hernie de hiato gastrita si helicobacer pilorryCCe acest necazpot face sa scap de acest necaz

  5. buna ziua,

    domnule doctor, imi puteti spune va rog care ar fi cauza limbii incarcate, am de un an de zile aceasta problema, am tratat o candidoza, acum nu iese nimic la exudat, dar limba este in continuare incarcata si omuletul inflamat, de asemenea in cursul zile am o mancarime si senzatie de arsura. ce investigatii pot sa mai fac? multumesc

  6. am citit atatea pareri despre aceasta „halena”eu nu ma confrunt cu aceasta problema de cativa ani,am incercat toto felul de metode ,mai putin la doctor,nu este asa de usorsa vorbesti despre aceasta problema ,acum m-am decis sa merg la doctor,recomandati-mi un doctor la care as putea merge,si sa ma inteleaga ,un tratament care sa dea rezultate.astept raspunsul dvs pe e-mail

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.