Detoxifierea organismului = curatirea totala !!

| 0 Comentarii

Omul cand nu are ce face.. isi creeaza singur probleme.

Am intalnit multe persoane extrem de preocupate de … detoxificarea organismului.

Se pare ca problema este la moda, mai ales datorita reclamei agresive, bazate pe accentuarea eficientei metodelor „naturiste” de detoxifiere.

Ce este detoxificarea?

Definitia (Farlex medical-dictionary) : „The removal of a toxic excess of any agent–eg, a therapeutic agent, drug of abuse or toxic agent–eg, pesticide, heavy metal , by induction of vomiting, administration of activated charcoal, hemodialysis, peritoneal dialysis or use of metabolic interference”.

Adica: „extragerea excesului toxic al oricaruia agent, drog sau abuz toxic – exemplu pesticide, metale grele, prin inducerea varsaturii, administrare de carbune activ, hemodializa, dializa peritoneala sau folosirea interferentelor metabolice..”

Rezulta ca:

 • Persoana care trebuie detoxificata, trebuie sa fie… intoxicata cu ceva
 • Detoxificarea se face prin varsatura daca substanta toxica a fost de curand ingerata), carbune activ, hemodializa, dializa peritoneala sau utilizarea substantelor antagoniste celor cu care este intoxicat.

Toate firmele care vand produse pentru :detoxifierea organismului”, dau date foarte generale referitor la toxicele care ar trebui eliminate, definindu-le astfel:

 • Acumularile de reziduri metabolice
 • Deseuri metabolice toxice
 • Toxine care provin din poluare, fum de ţigară, aditivi alimentari, pesticide, alcool, cofeină, stres.

De fapt nu se spune clar despre ce este vorba, „abureala”.

Am avut o situatie similara la mecanic.
Imi facea zgomot ceva in fatala masina; i-am lasat masina, si a doua zi m-am dus la el sa vad ce este de facut si cat costa;
-„costa 500 lei, si maine ste gata”; zice el
– il intreb „da’ ce are masina ce zdrangane?”;
– zice „nu stiu ca inca nu m-am uitat la ea”;
-„pai – zic eu- cum ai estimat reparatia la 500 de lei daca nu stii ce este defect?”;
– zice el” costa 500 de lei pentru ca schimb totul de pe fata”..
– zic „adica ce schimbi de fapt?”
– zice” tot, o fac ca noua”
Deci nu stia ce are masina, nu stia ce va face..dar stia pretul final..

Mie mi se pare situatia similara cu oferta de detoxifiere, fara sa stii ce substanta sa detoxifiezi.

Scoaterea unei substante toxice din organism se face pe criterii foarte stricte:

 1. Trebuie stiuta natura exacta a substantei; exceptie face situatia in care intoxicatia s-a produs de curand, substanta este inca in stomac, si se poate evacua prin spalatura gastrica, administrare de carbune activ care fixeaza substanta toxica sau varsatura.
 2. Trebuie stiut metabolismul substantei toxice:
 • unde se absoarbe – gura, stomac, intestin?
 • cum se absoarbe – rapid/lent, in solutie apoasa/ lipide, etc
 • cum circula in sange -singura, legata de proteine, de altceva, etc
 • unde se metabolizeaza – de obicei in ficat
 • daca substanta mai este toxica dupa metabolizare – unii metaboliti raman toxici sau devin chiar mai toxici
 • pe unde se elimina toxicul -bila, saliva, transpiratie, secretie intestinala, urina etc
 • timpul de injumatatire (timpul in care concentratia toxicului in sange scade la jumatate)

3. Daca exista un antidot specific = o substanta cu care toxicul se poate cupla tip „cheie-broasca”. si astfel sa fie eliminata amandoua

4. Daca poate fi eliminata prin alte metode: filtrarea sangelui printr- un aparat (hemodializa/ hemofiltrare) sau prin peritoneu (membrana care acopera organele din abdomen)

Ficatul si rinichiul sunt cele mai importante organe cu rol in inactivarea sau eliminarea substantelor toxice din organism. Persistenta substantelor toxice, chiar pe durata scurta de timp, aduce prejudicii grave si evidente organismuli, mergand pana al deces. Substantele toxice se elimina sau inactiveaza rapid, rareori se depun in organism, iar atunci eliminarea lor este extrem de dificila (cum este cazul depunerii de fier sau cupru in ficat)

Recent, in ianuarie 2009, cercetatorii britanici de la Sense About Science, apreciau ca majoritatea produselor cu pretentie de „detoxificare” a organismului sunt ineficiente, si foarte scumpe – pentru o valoare a produsului de o lira, pretul de vanzare este de cca 35 de lire sterline.

Este evident o alta problema a nu introduce substante toxice in organism, printr-un comportament de viata si alimentar echilibrat.

Iar din strabuni se stie ca posturile religioase au un rol medical important: de a proteja organismul de excese, inaintea unor sarbatori in care vor abunda excesele alimentare, deci practic de a-l pregati pentru a suporta excesele viitoare.

Medicina arhaica, folosea acum cateva sute de ani cateva metode de „, bazate pe principiul „raului” introdus in corp care trebuie scos prin:

 • purgatie (provocarea de scaune diareice prin clisma, sare amara, apa sarata, etc)
 • spalatura gastrica
 • „lasarea de sange” (sangerarea bolnavului, sau aplicarea de lipitori)

Datorita ineficientei lor si lipsei de specificitate (SI ACESTE METODE TRATAU „TOATE” BOLILE), au fost abandonate de secole. Purgatia se plica in conditii foarte clare de indicatie medicala, iar purgatie prelungita poate desechilibra gravflora intestinala, fiind ulterior necesar transplantul de materii fecale.

Dar.. naivi inca mai exista si astazi..

Incercati sa cautati pe net asocierea detoxifiere si .. alt cuvant (aliment), si veti vedea ca merge.

Adica te poti „detoxifia” cu (am cautat doar putin pe net, puteti verifica) orice:

 • Pelin
 • Rozmarin
 • Leustean
 • Patrunjel
 • Telina
 • Sfecla rosie
 • Mere
 • Apa fiarta
 • Ulei de masline, ienupar, rapita, canepa, desigur trecute „printre dinti”
 • Argila
 • Namol alb
 • Humus
 • Piper etc ,etc

Si poti „detoxifia” orice organ (cautati pe net detoxifierea oricarui organ si va veti convinge).

Si poate credeti ca nu sunt persoane care urmeaza aceste afaturi, chiar cu bani grei?

Daca aveti simptome digestive nelamurite, probleme cu fierea, ficatul etc,  puteti solicita o programare la consultatie , endoscopie sau colonte cu colonul si aveti nevoie de o evaluaroscopie completand formularul de mai jos

Calendar is loading...

captcha

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

0 Comentarii

 1. intr`adevar tot mai multa lume se modernizeaza prin aceste detoxifieri… organismul rezista la multe si cea mai buna detoxifiere ar trebui sa fie mai degraba un regim de viata sanatos, alimentatie lipsita de excese, sport, motivatie si un regim de somn cat mai potrivit. zic eu… pana una, alta eu nu sunt doctor si nici nu stiu prea multe insa zic din proprie experienta ca ajuta daca te uiti bine ce mananci si cat mananci… valabil si pentru toate actiunile de zi cu zi. multa sanatate.

 2. esti un tip tare! super

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.