Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Ficatul marit  (hepatomegalia) cauze, diagnostic

Ficatul marit (hepatomegalia) cauze, diagnostic

Hepatomegaly, liver enlargement (engl)

Prin „ficat marit” (hepatomegalie) se intelege cresterea ficatului peste dimensiunile considerate normale, indiferent de cauza. Daca un medic va spune ca aveti „ficat marit” fara alta explicatie, nu inseamna neaparat ca aveti o boala grava.

De ce poti sa ai ficatul marit?

Cauzele cele mai frecvente de „ficat marit” sunt:

  • Incarcarea ficatului cu grasime (steatoza hepatica, ficatul gras) de cauza alcoolica sau non-alcoolica (diabet, obezitate) alte substante sau sange (ca in insuficienta cardiaca, pericardita)
  • Hepatita cronica sau ciroza hepatica

ATENTIE: de obicei bolnavul cu hepatita cronica sau ciroza hepatica are ficatul de marime normala, iar in unele ciroze (alcoolice) ficatul poate fi chiar mic!!! Este mai grav sa ai ficatul mic decat mare, deoarece frecvent miscorarea ficatului de datoreaza fibrozei, care este nefunctionala si nevindecabila!

  • Hepatita acuta (virala sau alcoolica, toxica)
  • Tumori hepatice sau metastazele in ficat ale unor tumori din alta parte
  • Hemangioamehepatice mari
  • Infectii si inflamatii ale ficatului sau cailor biliare (mononucleoza, tbc miliara, histoplasmoza, sarcoidoza, malaria, sifilis, leptospiroza)
  • Icter mecanic

Situatii mai rare de hepatomegalie (ficat marit):

  • Tromboza unor vene suprahepatice = sindromul Budd Chiari
  • Tromboza de vena porta
  • Tuberculoza hepatica
  • Ficatul polichistic
  • Boli metabolice (hemocromatoza, glicogenoze, boala Wilson, amiloidoza, boala Gaucher, boala von Gierke , boala Niemann-Pick , boala Weber-Christian , galactosemia,etc)
  • Unele boli de sange (metaplazia mieloida cu mieloscleroza, limfoame, leucemie)

Prin urmare, simpla notiune de „ficat marit” nu pune diagnosticul de boala, fiind absolut necesara si precizarea cauzei care a dus la modificarea mentionata, deoarece fara precizarea cauzei de hepatomegalie, nu este posibil tratamentul acesteia.

Nu se poate prescrie tratament pentru „ficat marit”, desi veti gasi zeci de site-uri cu diferite metode de „tratament”, care nu au nici o eficienta reala, deoarece nu trateaza nimic..

Daca nu stii cauza unei modificari aparute in organism, nu o poti inlatura prin tratament.

Cum se pune diagnosticul de hepatomegalie – ficat marit

In general ficatul marit este usor de diagnosticat prin:

  • Examinare de catre medic (internist sau gastroenterolog, sau hepatolog)
  • Ecografie abdominala
  • Examen computer tomografic (uneori, cand ecografia este neconcludenta)

Cum se afla  cauza ficatului marit

Pentru a afla de ce este marit ficatul recomandam unele dintre urmatoarele explorari:

  1. Teste de explorare a functiei ficatului (AST, ALT, bilirubina, fosfataza alcalina, protrombina, albuminemia, colesterol, trigliceride, GGT, etc) -in caz de hepatita, colestaza, etc
  2. Analize specifice anumitor boli care dau ficatul marit ( sideremie, cupremie, cuprurie, ceruloplasmina, medulograma, etc)- daca se suspicioneaza hemocromatoza, boala Wilson, o boala hematologica.
  3. Markeri virali hepatitici – daca se suspicioneaza
  4. Markeri tumorali -daca se suspicioneaza un cancer de ficat
  5. Endoscopie digestiva superioara (daca se suspicioneaza o ciroza hepatica)
  6. In ultima instanta – biopsie hepatica

Este grav sa ai ficatul marit?

Dupa cum am scris mai sus, exista diferite cauze de ficat marit. In functie de cauza care a dus la marirea ficatului, situatia paoate fi fara nici o gravitate sau foarte grava.

FORUM ficat marit:

NOTA: Raspunsurile sunt sumare si nu sunt personalizate (nu se refera la cazul dvs)  deoarece acest site nu este destinat diagnosticului si evaluarii medicale a cazurilor pe net, ci doar furnizarii de informatii medicale

Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informariile  postate deja pe site.

Daca doriti o evaluare virtuala a starii dvs de sanatate, simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net.

Evaluarea reala si personalizata  a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic; pentru aceasta  serviciul nostru de programari pentru consult la clinica va sta la dispozitie aici

1. Care este regimul alimentar pentru un ficat marit?

Regimul alimentar este in functie de cauza ficatului marit, dar in principiu este fara alcool, condimente, prajeli, rantasuri, afumaturi, grasime animala, dulciuri concentrate, si fara sare daca hepatomegalia este data de o boala de inima.

2. Cum se trateaza ficatul marit?

Nu exista un tratament global, si nu se trateaza ficatul marit, se face tratamentul cauzei care a dus la marirea ficatului (vezi mai sus cauzele).

3. Ficatul marit poate reveni la normal?

Poate reveni la normal in majoritatea cazurilor, cu tratament si regim alimentar, depinde de cauza care a dus la marirea ficatului.

4. Exista ficat marit fara sa fie bolnav?

Marimea ficatului este in mod normal direct proportionala cu marimea corpului pacientului; o persoana de 2m si 100 kg, are un ficat mai mare in mod normal decat alta de 1,60m si 60kg. In afara de aceasta situatie, poate exista ficat marit din cauze mai putin grave (steatoza hepatica de exemplu, sau insuficienta cardiaca sau hemangiom hepatic, sau chiste hepatice), dar orice hepatomegalie se asociaza de obicei cu o oarecare imbolnavire a ficatului.

5. Care sunt dimensiunile normale ale ficatului?

In general se considera ca dimensiunile normale ale ficatului masurate pe linia medio-axilara sunt intre 13cm si 15,5cm.

6. Mi s-a spus ca am ficatul marit; care sa fie cauza?

Cauzele sunt scrise mai sus, iar eu nu pot ghici cauza in cazul dvs; poate fi oricare.

Datorita complexitatii cauzelor care pot da hepatomegalie, nu va recomand sa incercati sa gasiti singuri, prin explorari cauza sa, deoarece pierdeti mult timp, si s-ar putea ca acest timp sa fie pretios pentru tratamentul cauzal al acestei situatii.

Timp se pierde si prin tratamentul aiurea al „ficatului marit” cu diferite metode – protectoare hepatice, ceaiuri, medicatie naturista, bioenergie, etc.

Cel mai intelept lucru este sa mergeti la medic; am intalnit numeroase cazuri cu diagnostic tardiv, datorita incercarilor pacientului de a pune diagnosticul singur, sau tratamentelor „de intarire”, ” de crestere a imunitatii”, „de scadere a marimii ficatului”, etc.

7. Ce regim trebuie tinut daca ai ficatul marit?

Asa cum nu exista un tratament global, nu exista nici regim pentru „ficatul marit” , se face tratamentul cauzei si regim tot conform cauzei care a dus la marirea ficatului (vezi mai sus cauzele).

8. Am dureri mari in dreapta sub coaste, iar la CT mi-a iesit doar steatoza hepatica; de la credeti ca sunt durerile, ce pot sa fac?

Durerile pot avea zeci de cauze vedeti-le aici http://www.despreboli.ro/probleme-abdominale/2008/11/capsula-de-slabit/ . Imi este imposibil sa va spun cauza durerii dvs, steatoza hepatica nu doare. Explorarile pot fi extrem de numeroase, ele sunt scrise la link-ul indicat, dar un medic va poate evalua mult mai bine explorarea care trebuie dupa ce va vede. Explorarile prescrise pe net sunt toeretice, si le aveti deja la link.

9.Ficatul este marit la cei cu fierea scoasa?

De obicei nu; exista posibilitatea ca cei cu fierea scoasa sa fi avut pietre, pietrele apar de obicei la obezi, la care si ficatul poate fi marit prin incarcare cu grasime.

10. Helicobacter poate mari ficatul?

Nu

11,.Mi s-a dat antibiotic pentru Helicobacter, sa-l continui?

Nu vi se pare normal sa il intrebati pe cel care v-a prescris tratamenttul, daca sa il continuati sau nu?

12. Ce evolueaza forte rapid sa se simta la palpare hemangiomiul sau tumora de ficat?

Hemangiomul este o tumora de ficat.

13. Se poate pune diagnosticul de hepatita cronica la ecografie?

Nu

14. Ficatul marit de poate trata cu medicamente? Cu ce medicamente?

Masina defecta se repara descoperind defectul si inlaturandu-l.

Ficatul marit de trateaza, descoperind cauza maririri ficatului si tratandu-o, cu medicamente, regim, citostatice, chirurgical, etc.

15. In cat timp se vindeca ficatul marit?

In cat timp se repara o masina? Depinde de defect, existenta pieselor, a mesterului etc.

Ficatul marit se vindeca in functie de cauza, boli asociate, tipul de tratament, varsta pacientului, etc, etc, in perioade diferite de timp (saptamani – luni), iar uneori nu se vindeca ci evolueaza.

16. Steatoza hepatica da ficatul marit si dureros?

Steatoza da ficat marit dar nu si dureros.

18. In cat timp trece steatoza hepatica daca tii regim?

Daca steatoza este data de regim defectuos, regimul normal poate duce la regresia steatozei dupa mai multe luni; frecvent steatoza hepatica nu este in legatura cu alimentatia – vedeti subiectul pe site.

19. Exista o relatie alcool, ficat si marirea abdomenului?

Burta se poate mari din cauza alcoolului prin

  • obezitate (alcoolul da numeroase calorii)
  • din cauza balonarii (alcoolul poate da pancreatita cronica cu digestie insuficienta si balonare
  • marirea ficatului prin steatoza alcoolica
  • ciroza cu lichid
  • cancer de ficat- alcoolul stimuleaza aparitia cancerului de ficat.

20.Daca ai ficatul marit poate sa nu iti mai vina ciclu menenstrual?

Teoretic nu exista legatura directa intre ficat marit si ciclul menstrual (decat eventual daca ficatul este marit printr-o tumora genitala cu metastaze in ficat)

21. Daca nu tratezi ficatul cit de periculos e??

In functie de cauza care a dus la marirea ficatului, lipsa tratamentului poate da neplaceri grave (de exemplu in cancerul de ficat), sau neplaceri minore (de exemplu in hepatita cronica)

22.De aprox. 2 luni ma lupt si cu un stafilococ auriu prezent in ureche, care cedeaza la antibioticul din antibiograma pentru ca mai apoi sa revine in forta sensibil la alt antibiotic (pana acum am luat augmentin, gentamicina, cefort si zinnat). Este posibila o oarecare legatura intre marirea ficatului si splinei cu aceasta infectie? Am uitat sa mentionez ca am facut si analizele la ficat, TGO, TGP, bilirubina si electroforeza – toate sunt in limitele normale!

Exista situatii de infectii care se asociaza cu ficat si splina marita, dar nu mi se pare a fi cazul dvs

Ficatul marit e poate opera ca sa il aduci la dimensiuni normale?

In functie de cauza, ficatul marit se poate opera sau nu

Ce trebuie sa faci cand ai ficatul marit?

Am vazut numerosi pacienti disperati din cauza unor probleme hepatice nelamurite in ciuda consultatiilor medicale facute in diferite locuri, uneori la specialisti fara nici o legatura cu hepatologia sau gastroenteroogia, disperarea lor fiind de obicei fara motiv.

In principiu daca ai probleme de sanatate cu sau fara simptome, normal ar fi sa stii care este cauza si gravitatea lor.Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. In principiu, majoritatea bolilor digestive nu reprezinta o urgenta medicala, problema poate fi ca aceleasi simptome dau si numeroase boli  – de fiere, ficat, stomac sau colon, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala la un gastroenterolog cu experienta care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat marit?

In privinta tratamentelor medicale sau regimului alimentar indicatiile  generale ca cele de pe site, sunt … generale, nu se aplica automat tuturor pacientilor cu aceea boala. Daca diagnosticul este corect,  in fiecare boala exista mai multe scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat pentru fiecare bolnav, aveti alaturi un regim pe care l-am recomandat unui pacient, dar care nu are nici o legatura cu articolul de fata

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

 

92 de comentarii la „Ficatul marit (hepatomegalia) cauze, diagnostic

  1. As avea si eu o intrebare… Daca ficatul este marit la 20 cm este de operatie? Am un prieten care doctorul a zis k trebuie operat… Eu l am sfatuit sa mai ceara si o alta parere inainte de a trece direct la bisturiu… Poate se poate face cv a prin tratamente… Va multumesc

  2. Buna ziua,cu tot respectul d-na,d-le doctor,nepotul meu de 3 luni,deci un bebelus a primit diagnosticul de hepatocitoza,dar examenele medicale sunt cam la jumatate ca sa zic asa caci spitalul din Falticeni,nu are bani ptr. RMN SI ALTE INVESTIGATII MAI COMPLEXE…vrem sa facem investigatii in continuare…dar dorim sa stim cum se poate sa existe un astfel de diagnostic la un copil de 3 luni?…a primit ca si tratament pe moment Liv.52…multumesc!

  3. domnule doctor, cu tot respectul, ce puteti sa-mi spuneti despre aceste analize la ficat:
    LSH AP 65 MM
    LDH 162 MM la limita sup a normalui
    colecist – marit de volum, cantitate mica de gludge biliar,
    TGO – 25,5
    TGP – 41,0
    Trigliceride serice 328,1
    Siderimie 178,1
    acid uric 8.6
    fibrinogenemie 488

    multumesc anticipat

  4. lob drept147 ,lob sting 73 lob caudat 34/54 contur usor ne regulat ,virus c ,medicul zice ca ficatul este bine nu mia recomandat nici un tratament ,desi ma sint groaznic uneori …….splina L 35 …..ce parere aveti medicul glumeste cu mine cu toate ca este la Victor Babes…va multumesc

  5. Buna seara am facut analizele de singe si mi-a iesit TGO-167,8 si TGP-214,1.Spuneti-mi va rog frumos ce regim pot sa tin ,am 47 de ani 1.82 si greutate 100kg. multumesc mult

  6. Am fost diagnosticat cu steatoza hepatica gra 2 in urma cu doi ani iar de curand am efectuat din nou o ecografie de unde a reiesit o steatoza de grad 1 / 1 si jumate ! Mentionez ca nu consum de mai bine de 10 ani alcool cafea rar de tot spre deloc ( am si o dischinezie biliara fara calculi ) nu fumez dar, sunt gurmand si am un regim alimentar haotic cateodata ! Analizele de sange au iesit foarte bine . De curand am renuntat si la apa minerala , bere fara alcool , tocaturi , afumaturi si incet urmeaza si carnea de porc ! Stiu ca pare aiurea sa spun toate astea dar va rog frumos sa-mi dati cateva sfaturi si o parere personala despre cele spuse de mine ! Mentionez ca am inaltime 1,79 si 93 de kg iar in ultima vreme sunt cam sedentar . Va multumesc anticipat ! Cu respect Dan Brezeanu.

  7. Buna seara.
    Am fost diagnosticata acum 6 ani cu virus b inactiv.Acum o saptamana mi-am facut analizele din cauza starii prelungite de rau (dureri groaznice de stomac,voma,diaree,greata,ameteli,frisoane),stare care persista si in prezent.La analizele facute antigenul HBs este 1010 iar echografia arata ca dimensiunile ficatului sunt:LS-100 mm si LD-54 mm.Ce analize trebuie sa mai fac?Mentionez ca am abdomenul marit (nu consum alcool).Am 38 ani.Multumesc.

  8. Buna seara,
    As dori si eu un raspuns daca se poate in legatura cu rezultatul unor analize.
    LHD 14 cm,usor rotunjit
    LHS 6.3 cm ,unghiuri ascutite
    FOSFATAZA ,315 unitati alcaline
    Este vorba de virusul hepatic B(ciroza)?

    • Citare de pe site
      Cum se afla cauza ficatului marit

      Pentru a afla de ce este marit ficatul recomandam unele dintre urmatoarele explorari:

      Teste de explorare a functiei ficatului (AST, ALT, bilirubina, fosfataza alcalina, protrombina, albuminemia, colesterol, trigliceride, GGT, etc) -in caz de hepatita, colestaza, etc
      Analize specifice anumitor boli care dau ficatul marit ( sideremie, cupremie, cuprurie, ceruloplasmina, medulograma, etc)- daca se suspicioneaza hemocromatoza, boala Wilson, o boala hematologica.
      Markeri virali hepatitici – daca se suspicioneaza
      Markeri tumorali -daca se suspicioneaza un cancer de ficat
      Endoscopie digestiva superioara (daca se suspicioneaza o ciroza hepatica)
      In ultima instanta – biopsie hepatica

  9. am facut de curind un ecograf la care s-au vazut urmatoarele: ficat marit, diam. ls=8,5 cm,omogen, cu ecogenitate marita difuz. pancreas exonat de meteorism. splina de 12 cm. va rog sa-mi spuneti daca e ceva grav sau as putea sama tratez si cu ce.

  10. in urma unei ecografii mi s-a spus ca am ficatul si splina marite si anume: ficat lob drept, diam. prerenal 151mmm, lob stang, diam. anteropost. 74mm, contur neted, normoecogen. Splina discret neomogena, contur regulat ax lung 161mm. Ax spleno-portal 13,8mm. Pancreas, colecist, coledoc toate in limite normale. Mentionez ca de aprox. 2 luni ma lupt si cu un stafilococ auriu prezent in ureche, care cedeaza la antibioticul din antibiograma pentru ca mai apoi sa revine in forta sensibil la alt antibiotic(pana acum am luat augmentin, gentamicina, cefort si zinnat). Este posibila o oarecare legatura intre marirea ficatului si splinei cu aceasta infectie? Am uitat sa mentionez ca am facut si analizele la ficat, TGO, TGP, bilirubina si electroforeza – toate sunt in limitele normale! Va multumesc si as dori din tot sufletul un raspuns!

  11. buna ziua d-lui dr. as vrea si eu sa stiu , am dacut ecografie abdominala si mi s-a spus ca am ficat diametre trnsversal crescut.Ecostructura omogena,Colecist hipoton, cu pereti ingrosati,septat infundibulo-corporeal,fara calculi.CPB ne
    dilatata .Vena portala normala
    Splina omogena,diametre normale,5/9cm. Vena splenica normala.Aorta normala.Pancreas omogen,bine delimitat
    Pliurile mucoasei antrale gastrice edematice.Rinichi drept contine in calicele inferiot un calcul de 0,4 cm. V-as ruga parerea dvs.multumesc mult si astept un raspuns

  12. In urma rezultatelor analizelor s-ar parea ca exista o Ciroza biliara primitiva.Ce terapie indicati?Putem face o programare dupa data de 10 iulie 2012?Va multumesc anticipat.

  13. Avind o stare de somnolenta am solicitat medicului sa-mi prescrie ceva analize,uitati rezultatul= albumina=47.29,alfa 1=2.92,alfa.2,14.24,beta =14.71,gamma=20.85,raportul A/G=0.90,proteine totale (metoda biuret)=6.70,gama glutamil transferaza(metoda szasz -tris =27,va rog o concluzie ,va multumesc mult (stare de oboseala si somnolenta se mentine )

  14. buna ziua am si eu o intrebare de cateva saptamani fac antrenament ptr o proba sportiva, saptamana trecuta m-am obosit mai tare si a inceput sa ma doara in partea dreapta aproape de coaste ,as vrea sa stiu este ficatul sau vre-un muschi si cum pot sa remediez situatia ca maine si toata saptamana am antrenament si saptamana viitoare am examen si nu pot sa fac foarte bine ca ma doare ,multumesc mult

    • Raspuns automat. Inainte de pune o intrebare cautati daca exista subiectul ce va intereseaza – in cazul de fata durerea in dreapta – sau cautati pe site cu searsch. Raspunsul la intrebarea dvs este posta de mult pe site, cautati-l

  15. Buna ziua! DL.doctor ,mama mea are 63 ani,a fost operata de colecist de o saptamana,ni sa spus ca avut cangrena de colecist si o piatra de 2 cm pe canal,sa simntit bine,dar de 2 zile are diaree(desi mananca regim),iar scaunul are culoare galben-albui.VA ROG SA-MI SPUNETI CE-I DE FACUT? Sa merg din nou la chirurgul care a operato?mii de multumiri

  16. Am 15 ani si am facut de curand o ecografie. Splina: la limita superioada a normalului(120/66), uter 70/33mm, edometru 7mm, ovar drept (29mm)-contine cateva chisturi de 5mm iar ovarul stang(34mm), contine 1 chist de 32mm. Este normal?

  17. Buna ziua,
    Sunt suspectata ca am Sindromul budd-chiari si SMPC. Am 29 de ani si as dori sa va intreb mai multe despre evolutia posibila a acestui diagnostic. Se banuieste ca ar fi fost declansat(sau accentuat) de faptul ca am luat timp de un an anticonceptionale. Inca sunt in investigatii dar pe mine gandul la ce este mai rau ma „omoara”. Stiu ca poate nu ar trebui sa gandesc asa dar… imi este imposibil.

  18. buna seara,eu am facut un ecograf si mi s a spus k am un inceput de steatoza,dar nu pot sa imi dau seama cauza???nu beau,fumez sau sa maninc gras.poate fi si psistem nervos adica prin stress???am 22 de ani si am mai urmat un tratament anul trecut si un regim,iar regimul il mai tin si acum iar de ceaiuri nici nu mai spun ca nu e zi in care sa nu beau.mi s a spus anul trecut dupa 6luni de tratament k e ok dar de ce a revenit???multumesc!

  19. buna ziua. am 23 d ani si anul trecut mi-am facut un bariu la stomac si mi sa spus ca am ficatul marit. de vreo 2 luni ma doare ingrozitor si am tot timpul un gust foarte amar in gura. oare care sa fie cauza???

  20. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, endoscopie digestiva superioara, colonoscopie » Blog Archive » Biopsia hepatica (biopsierea ficatului)
  21. Buna d-le doctor,ma bucur ca exista oameni ca d-voastra,recunostinta maxima.
    Am 30 de ani 80 de kg 1,83 adevarul este ca le cam trag la masea, nu am avut niciodata probleme sau dureri atat doar ca am observat ca imi creste burta si e cam tare, repet nu ma doare nimic doar ca e inestetic.
    Acum am lasat-o moale dar va rog sa-mi spuneti daca este legatura intre marirea abdomenului si ficat si alcool.
    Va multumesc anticipat si va rog sa nu fiti prea drastic, as muri fara alcool, ce sa fac!? e ereditar, tata a baut mult.
    O zi buna

  22. buna seara,
    fetita mea a fost diagnosticata in anul 2008 cu teratocarcinom asociat cu germinom hipofizar. S-a facut operatiam urmata de radioterapie si chimioterapie, Imediat, dupa operatie au crescur transaminazele. Au fost eliminate toate tipurile de hepatita,citomegalovirus – negativ, s-a facut o tomografie hepatica cu rezultatul _ hepatita cronica medicamentoasa. In ianuarie 2011 a facut operatia de implant cohlear ( a surzit la chimioterapie), urmata de un tratament cu augumentin. De 1,5 ani a tinut regim alimentar strict si ca tratament pt, ficat succesiv, cate 10 zile sargenor. esentialle, lagosa, pt. colesterol a luat lypantil. Cu toate acestea GPT – 274 si Got 190.
    Poate fii aceasta crestere determinata de minirin ( 2 tab. 60 microgr./zi ) sau prednison (2,5 mg/zi )? Mentionez ca imediat dupa operatie, cand s-a facut dozarea hormonala , fetita a facut Cushing de aport probabil) In prezent are 10 ani. Ne-ati fii de ajutor daca ne-ati indruma si spre un centru medical specializat. Suntem din Cluj si nu am putut rezolva aceasta pb. de sanatate dupa 3 ani.

  23. am fost la medic in luna iunie si mi-au gasit ficatul marit cu 2 cm.si cu grasime .mi-a recomandat sa nu mai beau si sa ti-n regim.nu mai beau nimic si ti-n regim.cat timp trebuie sa tin acest regim.si daca ti-n acest regim credeti ca o sa fie bine.si ma doare cateoadata in partea dreapta sub coaste.va multumesc.

  24. alanina aminotransferasa154 aspartato aminotransferasa51 fosfatasaalcalina136 gammaglutamiltransferasa185 sant tot eu va rog frumos sa mi raspundeti va multumesc

  25. am o fetita de 5 ani si 8 luni. a facut temperatura 2 zile fara sa o doara nimic. I-am dat Cexyl si Ibalgin. A treia zi a vomitat si am mers la doctor cu ea. Doctorul a zis ca are ficatul marit , iar la analize au iesit transaminazele 370 si 150. Le-am repetat dupa 3 zile si au iesit 35 si 91. Nu mi s-a spus sa fac nimic, doar sa-i dau Liv 52 sirop. Ce parere aveti? Ce ar trebui sa fac? Va multumesc!

  26. Va rog sa ma ajutati sa inteleg mai bine situatoia mamei mele. Mama (50deani) are cancer mamar , a fost operat la creier (metastaza) in februarie. Dupa primul tratament cu citostatice i sa marit ficatul si a inceput sa creasca ALT/AST si GGT. Au diagnosticat ca are hepatita B. De o luna de zile sta in spital si primeste tratament cu Aspatofort si Arginan. Cand a fost internat valorile la GGT a fost de 750 iar la ALT 550. Acum dupa o luna de tratament GGT 140 iar ALT 240. Problema este ca Alt in ultima saptamana n-a scazut si nu stim motivul .Dna Doctor a zis ca trebuie sa dea medicamente pentru 2 saptamani ca tratamentul asta nu mai este bun pentru ea.
    Vreau sa va intreb daca poate sa scade cu medicamente ALT , GGT, AST? Se poate insanatosi din asta? Daca da ce credeti cat timp trebuie?
    VA MULTUMESC

  27. m-i s-a spus ca am ficatu marit si sunt suspect de hepatita cronica in urma unei ecografii abdominale eu nu consum alcool sunt sofer,poate fii sedentarismu lipsa de miscare?am 1.80 inaltime si 125 kg astept un raspuns va rog .multumesc

  28. Buna ziua! Am facut analize ale sangelui si mi-au fost gasite valori ale TGP, TGO-ului f. mari.
    TGO – 97
    TGP – 259
    COLESTEROL – 259
    TRIGLICERIDE – 150
    Am inaltime de 1,72m si greutate 80kg.
    Mentionez ca nu fumez, nu consum alcool si nu mananc carne de porc de 1,1/2 ani.
    Va rog sa-mi raspundeti ce am de facut pentru a reveni la valori cat de cat normale ale ficatului. Va multumesc!

  29. am si eu o problme care ma macina de ceva timp si nu stiu de unde sa incep si ce sa fac poate puteti sa ma ajutati

    am facut pe data de 18.03.2011 analizele de baza si mi-au iesit unlele rezultate marite

    Leucocite 12.70
    Neutrofile 8.67
    Limfocite 3.21

    mentionez ca doctorita de familie mi-a zis ca nu este foarte grav si ca sa repet analizele peste 3 luni,ce parere aveti ?
    mentionez ca a pus rezultatele analizelor pe seama unei acces la masea netratat cu 5 zile inainte.
    ——————————————————
    pe data de 12.04.2011 am facut o ecografie in care mi-a iesit ficatu cu dimensiuni marite

    eu am 32 ani,170 inaltime,66Kg

    ficatu mi-a iesit LS-5.8cm,LC-1.5cm,LD-16,4cm,contur net,structura omogena

    am dureri in dreptul ficatului nu foarte mari dar ma doare

    ce trebuie sa fac ? ce analize sa fac ? de unde sa incep ?

  30. Salut! Am 37 de ani si am o durere in partea dreapta sub costa cam de 10 zile. 29.03.2011 am facut ecografia si mi-a gasit ficatul marit 14,5 (am vazut marimea unui ficat normal, dar m-am c-am sperit), mentionez: am 1,74m si 100kg. Imi puteti da un sfat ? Este grav ? Inca un lucru: am insomnii de mai bine de o luna de zile, lucrez ca sofer. Va multumesc mult !

  31. Buna ziua. Am nevoie de o informatie. Am 1,92 m si si 108 kg. In urma unui ecograf a rezultat ca am ‘ficatul marit’ respectiv LHD=170 mm si LHS= 88 mm. Am inteles ca un raport corect ar fi de 1/3 LHS/LHD. La mine raportul este de 1/2. Domnule/ Doamna doctor, imi puteti indica un interval al valorilor normale pt inaltimea/greutatea mea al LHD si LHS? Va multumesc

  32. Buna ziua,
    actualmente locuiesc in Franta si de mai bine de un an am o durere subcostala dreapta.
    toate investigatiile facute nu au decelat nimic deosebit.
    in sfarsit ultima tomografie (scanner) a pus in evidenta o hepatosplenomegalie omogena izolata. M-ati putea ajuta cu o explicatie, va rog, intrucat eu din pacate nu vorbesc franceza, doar engleza si nu reusesc sa ma inteleg prea bine cu medicii de aici.
    Nu va solicit o consultatie ci doar explicarea termenului daca se poate.
    Cu stima

  33. Buna ziua!bebelus de 9 luni jumatate, 9.400 kg si 73cm, i-am facut in ianuarie eco LS=42mm(mi s-a spus marit);LD=90mm-normal; in februarie am repetat analizele la un alt doctor:LS=54mm-normal;LD=99mm-normal.Nu mai inteleg nimic!ar trebui sa existe o proportie?!in opinia dumneavoastra sunt in regula valorile?Multumesc frumos!

  34. Buna ziua!
    Am si eu o intrebare, am urmatoarele simtope: dorm foarte mult, mai mult de 12 ore pe zi,ceea ce nu mi se pare normal si dupa ce ma trezesc tot somn imi este, daca ma lovesc si mi se face rana de exemplu mi se vindeca foarte greu tesutu, si mi se intampla sa ma balonez, si sa nu pot respira cum trebuie, este posibil sa fie ceva de la ficat ?

  35. subscriu, am facut ecografia abdominala prin care am constatat ca ficatul este marit, insa nu am primit tratament pana nu am recoltat sange pentru virusii hepatici, abia dupa ce rezultatele au fost negative am fost ,,isarcinat” cu tratamentul aferent!

  36. Buna ziua,

    Am o problema cu ficatul. Intr-o duminica ma mers la o petrecere unde am exagerat cu mancarea grasa si alcoolul. Luni si marti nu am avut nimic in schimb miercuri dupa ce am mancat ( ora 12) am inceput sa am niste dureri exact sub stern iar seara s-au intensificat si am ajuns la spital. Acolo mi s-au facut analize la sange si mi-au gasit transaminazele marite, leucocitele marite, bilirubina normala.

    E posibil sa fie transaminazele marite de la petrecerea de duminica?
    In legatura cu durerea de sub stern mi s-a spus ca am inceput de ulcer dar de ficat nu prea a stiut ce sa-mi zica medicul internist.

  37. Buna ziua am 34 ani am steatoza hepatica GR 3 de 10 ani si o tratez cu med URSOFALK si ESENTIALE F N, nu am ciroza si tot am TGP sta la 100 ce pot face am 100 KG sint disperat.

  38. buna seara!de vreo 3 saptamani am o mica umflatura in partea dreapta chiar unde se termina coastele.nu este foarte vizibila.in ultimele 2 zile ma trezesc dimineata cu o amareala in gura care ma tine toata ziua.ant barbat 32 ani,178cm,105 kg.mentionez ca de 2 ani nu mai practic culturismul.am practicat culturismul de la data de 17 ani.acum 3 ani am reusit sa slabesc foarte mult si am ajuns la greutatea de 69 kg si ma simteam excelent dar odata cu trecerea timpului si acumularea kg ma simt fara tragere de inima in tot ceea ce fac.la aplecari si ridicari bruste simt o mica durere in locul mentionat.astept un raspuns din partea d-vostra si va multumesc

  39. Buna ziua. Am o intrebare. Un hemangiom poate evolua foarte rapid, in 3 luni sa ajunga la o dimensiune care poate fi simtita imediat la palpare si care chiar sa se vada ca o umflatura la suprafata? Sau doar o tumoare are evolutie atat de rapida?
    Multumesc.

  40. Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat. Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la universitatea de medicina Carol Davila BucuresTi si in privat), si din motive tehnice, NU OFER CONSULTATII PE NET. Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site.
    Multumesc pentru intelegere

  41. Buna seara.
    Am cautat pe google ca tot omul „dieta ficat marit” si am ajuns la site-ul acesta. Am citit cu atentie articolul precum si raspunsurile dumneavoastra si am inteles ca nu merge dupa ureche. Prietenul meu acuza dureri in partea stanga desi i s-a gasit ficat marit nu altceva. I s-a spus ca probabil radiaza de la coloana. Exista vreo complicatie cu ficatul care sa dea dureri in stanga? Pentru tratarea ficatului este sub supraveghere medicala si a inceput un regim. Problema este ca el a dobandit aceasta marire prin tratament cu antidepresive dar daca aceasta este cauza, acum ca a renuntat la ele, cu regim si suplimente desi nu reuseste sa doarma 8 ore pe noapte cat este recomandat (nu ca nu ar vrea dar inca nu s-a tratat de tot de insomnie in urma tratamentului cu antidepresive), are sanse reale de recuperare sau trebuie sa mai caute si sa primeasca si alte sfaturi de specialitate? Multumesc frumos!

  42. Va rog frumos sa ma ajutati mama mea are ficatul marit si hepatita A.De ce atunci cand mananca i se umfla burta si incepe sa aiba dureri sub coasta cum am citit mai sus ? adica ea este internata in spital si abea mai mananca pentru ca o sa se umfle iar cand se umfla medici ii fac doar o injectie si gata .Nu o sa poata sta pe vecie in spital si cand o sa vina acasa o sa fie si mai rau pentru ca noi nu stim ce sai facem Nu ii dau decat niste pastile si ii fac analize l nesfarsit nici nu ii zic cauza 100% ca sa poate un regim dupa cum ati scris dumneavoastra mai sus .Spuneti cum pot sa o ajut daca medici nu o fac va rog frumos are mainile move de la atatea injectii care nu ajuta la nmic din ce in ce ii este mai rau

  43. buna ziua, sunt nela mama unei fetife de 2 ani si 3 luni,in urma unui cosult medical la medicul de fam mi s-a spus ca fetita mea maria dari are ficatul marit.nu mai am liniste va rog din suflet dati-mi un sfat ajutati-ma cumva cu o vorba sa nu se intimple ceva mai grav cu AERUL meu daria fetita mea este lumina ochilor mei si nici nu am posibilitatea sa merg cu ea la specialist sunt amarita cu un salar de 590 ron pe luna bugetara sotul nu are servici stau cu chirie si nu mai pot sa dorm sa maninc ca nu cumva AERUL MEU DARIA sa nu pateasca nimc sa ma pot bucura si eu de ea asa cum se bucura orice mama cu suflet de minunile lor.si mereu face rosu in git.dati-mi cieva remedii sau cauzele sau ce vreti dv nu ma ignorati.va multumesc din inima si DUMNEZEU sa va ajute.Cu deosebit respect antochie nela mama dariei.sunt din marasesti vrancea si ca peste tot spitale;e sunt la pamint aici spitalul este la pamint di 2000 nu isi mai revine in veci.

  44. Buna ziua !
    imi cer scuze pt. deranj, in urma unei ecografii, mi-a iesit ca as avea ficatul marit cu 2 cm peste masura normala.
    momentan urmez un tratament impotriva bacteriei pylori cu antibiotice.
    As dori sa stiu daca acesta bacterie ar putea fi cauza ficatului marit, si daca sa mai continui cu tratamentul cu antibiotice ?
    Va rog mult d-le doctor daca se poate sa-mi da-ti un raspuns.
    Multumesc anticipat, rog moderatorii sa nu-mi mai stearga postarea. Multumesc !

  45. Buna ziua,
    in urma unei ecografii, mi sa spus ca am ficatul marit, anume 170 mm (1,80 m inaltime si 72 kg)
    momentan urmez un tratament cu antibiotice pt. helicobacter pylori, poate fi aceasta cauza ficatului marit ?
    sa mai continui tratamentul ?

  46. Stimate domn doctor,
    Imi puteti spune daca marirea ficatului este mai des intalnita la cei cu bila scoasa?Eu am bila scoasa de 5 ani.
    Pana acum nu am avut probleme cu ficatul,dar in urma unei ecografii pelviene(o colica renala) mi s-a spus ca am si ficatul marit.
    Dl. dr. care mi-a facut ecografia mi-a spus sa tin un regim pt. ficat.Daca nu isi revine in 2-3 luni apoi sa fac analize pentru a afla cauza maririi lui.
    Acum tin un regim pt. ficat.
    Va rog parerea dvs.

    Cu deosebit respect
    Ionel Preda

  47. DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE NU AU RASPUNSUL DEJA EXISTENT PE SITE, VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
    Multumesc pentru intelegere

  48. Scuzaţi-ma de deranj, dar nu mai ştiu la cine să mă adresez, ca să aflu de ce am dureri. Simt dureri acute permanente şi insuportabile, in partea dreapta, anume a ficatului, cu senzaţia de greutate, apasind parca si pe stomac… Am 51 de ani şi greutatea de 83 kg. Am facut tomografia computerizată, iată rezultatele: „Ficatul – forma obişnuită, contur net, dimensiunile 22 x 10,6 x 20 cm, structura difuz schimbată. În proiecţiile lobului hepatic drept se constată o diminuare accentuată a densitaţii tisulare, astfel precontrast constituie cca +7-20 UH, postcontrast cca +19-30 UH, pe cind în lobul hepatic sting densitatea precontrast constituie cca +24-30 UH, postcontrast cca +50 UH. Căile biliare intra- şi extrahepatice nu sunt dilatate. Vezica biliară lipseşte. Pancreasul – poziţie şi forma obişnuită, dimensiuni mărite cap 1,8cm, corp 1,5cm, coada 2cm, structura glandulară diminuată cu semne de atrofie, densitatea omogenă, precontrast cca +22-32 UH, postcontrast cca +55-65 UH. Ductul Wirsung nu este dilatat. Spaţiul parapancreatic transparent. Splina – dimensiuni 10,7x5x10cm, contur net, structura omogenă, densitatea precontrast cca +35-38 UH, postcontrast cca +74 UH. Formaţiuni sau focare patologige nu au fost depistate. Rezumat – aspect CT de schimbări difuze al lobului hepatic drept ce pledează in favoarea unei steatoze hepatice avansate. Semne de pancreatită cronică acalculoasă. Am toate analizele pe care le-aţi indicat mai sus în afară de biopsia hepatică – toate sunt bune.
    Ce mă sfătuiţi să mai investighez? De la ce pot fi durerile? Ajutaţi-mă Vă rog. Mulţumesc anticipat.

  49. am virusul hepatitei C si ficatul marit. Mi s-a recomandat o biopsie.Din cate am aflat,aceasta are anumite riscuri si nu vreau sa o fac.Va rog spuneti-mi daca FIBROTEST sau FIBROMAX sunt acceptate pentru a intra in program si de a primi medicamentele gratuite? Va multumesc

  50. Buna ziua…puteti va rog sa-mi explicati ce inseamna steatoza, si daca valorea de la fibroscan de 6.2 kpa ar trebui sa ma ingrijoreze..acuma 2 zile mi-am facut un test de analize…ALT=83 , AST=44, Bil.Tot=1.27, Bil dir=0.40, colesterol=228, trigliceride=186, albulina ser=5.1 ggt=105, Ag HBs=negativ si Ac ANTI HCV=negativ..in cazu de fata mai pot face efort?(fotbal)
    Va mutumesc

    • Bună ziua mă numesc dana și am fost la medic și mia zis ca am ficatul mărit 21 cm sami ziceți va rog dacă e grav .va mulțumesc și aștept rasp

  51. Buna ziua ..am facut niste investigati legate de ficat…la ecograf mi-a descoperit ca am ficatu marit..159 mm…am inalatime 186 cm si 115 kg..am facut si Fibroscanu…acolo mi-a iesit valoarea de 6.2 (kpa). ficat structura omogena, steatoza usoara/moderata, Le=dimensiuni normale si nu inteleg prea bine ce scrie (splina =125mm)..nu consum alcol, nu fumez si nu beau cafea.valoarea de 6.2 (kpa) ma cam alarmeaza ..sa nu fie un inceput de ciroza..(Fibroza moderata)..as vrea sa sa stiu si parerea dumeavostra si un eventual sfat

  52. cazul de mai sus. Domnul doctor, cit ar dura tratamentul nu stiu dar macar ma pot reface total sau trebuie sa ma agat de acest regim toata viata apropo vine craciunul pot minca cite putin din fiecare si un pahar cu vin? Va multumesc frumos.

  53. 33 ani 103kg/185cm am ficatul marit colesterol si trigliceride foarte mari.am inceput tratament pt.colesterol si trigliceride inpreuna cu un regim alimentar si efort pentru arderea grasimilor.intrebarea este si va rog sa-mi si raspundeti:cit ar trebui sa fac acest tratament si regim pina la vindecare. va multumesc

  54. Cresterea transaminazelor este minima, poate avea legatura cu steatoza heaptica, virusuri, alcool, medicamente, obezitate,, tiroida, boli autoimune, etc, nu stiu care este cauza in cazul dvs, nu am date suficiente .
    La valorile pe care le aveti ,cred ca scaderea transaminazelor se paote produce doar cu regim, dar ,medicul dvs decide, si este bine sa ii respectati indicatiile.
    Sanatate

  55. Buna ziua,

    Am 38 de ani, sufar de hipotiroidism, otoscleroza bilaterala operata, sindrom de tunel carpian bilateral operat dreapta, iar acum, in urma unor analize de rutina mi-au iesit transaminazele marite dar si valorile colesterolului mai exact ASPARTAN AMINOTRANSFERAZA – 37 U/L si ALANINA AMINOTRANSFERAZA – 61 U/L; COLESTEROL TOTAL – 275 mg/dL, COLESTEROL LDL 182 mg/dL. Medicul de familie mi-a prescris tratament atat pentru ficat (URSACOL 150 mg), cat si pentru colesterol (CRESTOR 10 mg), dar si dieta alimentara destul de stricta pe care incerc sa o respect. As dori sa stiu daca aceste valori au legatura cu tiroida si in ce masura se pot diminua in urma tratamentului.
    Cu multumiri

  56. 1.pentru microcalcificari ale pancreasului ,ce se recomanda?
    Se recomanda descoperierea cauzei si inlaturtarea ei..

    2care sunt cauzele determinante ale aparitiei acestora?- alcool, tumori, infectii, infarcte, tromboze, etc, etc

  57. Urmarile ficatului marit?
    Nu le stiu doarece nu stiu cauza.
    Cititi materialul aflat chiar pe aceasta pagina.

    Urmarile scoaterii colecistului?
    Le aveti chiar pe acest site.
    Sanatate

  58. am suferit o operatie de colecistectomie litiazica si am fost diagnosticat si cu ficat marit.In urma operatiei am ramas cu o durere in dreapta si cu senzatia de greutate in aceeasi parte.Mentionez ca in urma cu 15 ani am suferit si o hepatita acuta virus b.Va rog s-ami spuneti care sunt urmarile si care va fi regimul de viata de acum innainte pentru ca pina acum nu am tinut nici un fel de regim si nu mam abtinut de la nimic va mutumesc

  59. de curand sotul meu a facut niste analize ,iar valorile la TGP este de 86U/L,TGO este de 57U/L,iar la ecograf dimensiunile ficatului sunt:LDH 160mm,CC 156mm,LHS 56mm.Va rog sa-mi spuneti cauza ce a dus la aceste valori avand in vedere ca nu cu mult inainte a luat si antiinflamator(ketonal) si este posibil ca acesta sa modifice aceste valori?Sotul meu crede ca are ciroza si nu stiu cum sa-llamuresc ca pana la ciroza este mult.Vreau sa specific ca avem o viata normala fara excese.Va multumesc.

  60. Buna ziua!copilul meu are 16,5ani.184 cm inaltimea si 64kg. are dimensiuni ficat:LDr-155mm;LStg-82mm;LC-44mm.Splina:170/47,5mm,cu o suprafata de 60cm cub.sunt bune valoriile?Multumesc.

  61. Buna ziua!Ce ma sfatuiti sa mai investighez,daca de 2 luni am o eruptie cutanata rebela la tratament si in afara de o oarecare neutrofilie(83)si lobul stg hepatic usor marit(1 cm)alte rezultate negative nu am?Va multumesc anticipat!

  62. Am luat essential forte si ceaiuri am tinut un regim alimentar partial. Am facut o ecografie, lobul stang al ficatului era marit:155mm, iar spila era de128mm .Ce regim imi recomandati?Specific ca i-au si tratament pentru prosata(Proscar, Focusin) si inima(Bisoprolol,Prestarium). Multumesc anticipat

  63. 1. exista dureri daca am ficatu marit?- depinde de cauza maririi ficatului,uneori da alteori nu

    2.ce sintome sunt? –depinde de cauza maririi ficautlui, uneori nici un simptom, alteori numeroase simptome

    3.daca am ficat 147 este mult.- depinde de cat de mare sunteti dvs, ficatul are dimensiuni mai mari sau mai mici in functie de marimea posesorului.

    4.Cam cat ar trebui sa fie norma lui?- v-am raspuns mai sus
    Sanatate

  64. exista dureri daca am ficatu marit?ce sintome sunt? daca am ficat 147 este mult.Cam cat ar trebui sa fie norma lui?va multumesc anticipat

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica