Chistele din ficat sunt formatiuni descoperite relativ frecvent de cand ecografia este foarte ieftina si accesibila.
Ce sunt chistele hepatice (chistele din ficat)?
In general, chisturile sunt cavitati cu pereţi subţiri si continut lichidian. Nu sunt canceroase si nu se pot transforma in cancer.
Frecvent pacientii cauta pe site date despre chist hidatic hepatic regim alimentar,simptomele unui chist la ficat ,chist hepatic hidatic,chist ficat,tratament naturist pentru chist hidatic ficat sau despre operatia pentru chist pe ficat.
Cat de des este intlanit chistul in ficat?
Cercetarile medicale arata ca cca 5% din populatia globului poseda cel putin un chist hepatic iar 95% dintre cei cu chiste nu au nici un simptom pe tot parcursul vietii.
De obicei o persoana are un singur chist hepatic, dar nu este exclusa existenta a mai multor chiste la acelasi om, care de obicei arata ca un ciorchine (0,6% din populatie). Exista si o situatie- bolala polichistica hepatica – in care ficatul are numeroase chiste, uneori asociate si cu chiste renale (boala polichistica hepatorenala). In boala polichistica hepatorenala rinichiul este afectat mai mult decat ficatul, ajungandu-se la insuficienta renala cronica, in timp ce functia ficatului nu este afectata.
Chistul in ficat sau tumora?
Orice formatiune din ficat poate fi descris ca o tumora, dar acest lucru nu insemna neaparat cancer. Deci, un chist hepatic poate fi etichetat drept tumora hepatica
Care sunt simptomele chistelor hepatice, am durere de ficat si imi este teama sa nu am un chist in ficat?
Marea majoritate a chistelor hepatice seroase (simple) nu dau nici un simptom, problema fiind deseori descoperita la un control intamplator.
Uneori, persoanele cu chiste hepatice pot sa aiba unele simptome ca:
- Dureri in partea superioara dreapta a abdomenului (aceste dureri putand avea alte numeroase cauze)
Senzatia de marire a abdomenului - Balonare abdominala poate fi data uneori de existenta unui chist hepatic, mai ales daca acesta este mare
- Disconfort abdominal
- In cazul ruperii unui chist, durerile abdominale pot fi intense, si merg catre umarul drept
Ce influenta au chistele hepatice asupra ficatului?
Existenta unui chist hepatic, nu are nici de obicei nici o influenta asupra functiilor ficatului, persoana traieste.. cate zile are, fara nici o legatura cu chistul.
De obicei ficatul este marit,dar sunt si alte cauze de marire a ficatului.
Daca sunt mai multe chiste hepatice, in functie de procentul din ficat ocupat, se poate ajunge la o proasta functionare a ficatului, , la insuficienta hepatica.
De ce apar chistele la ficat?
Nu s-a stabilit existenta unei legaturi intre anumite boli, medicamente , alimente, etc si aparitia chistelor hepatice; se considera ca chistele hepatice simple sunt congenitale (din nastere)
Cum se pune diagnosticul de chist hepatic?
Pentru diagnosticul de chist hepatic este suficienta o ecografie abdominala.
Deseori este necesara o mai buna caracterizare a acestor chiste hepatice si o diferentiere fata de alte formatiuni chistice hepatice (mai ales in cazul in care se pune problema unei punctii hepatice sdau itnerventii chirurgicale pe ficat), iar aceasta caracterizare mai buna o face examenul CT sau RMN.
Ce fel de chiste hepatice exista?
Chistele hepatice pot avea naturi diferite
- Chistele simple (seroase) sunt cele mai frecvente
- Exista si tumori hepatice chistice
- Chistele hidatice hepatice sunt date de un parazit
- Abcesul hepatic – nu este un chist adevarat, dar cel putin la inceput poate fi confundat cu un chist hepatic seros
- Dilatarile cailor biliare pot fi confundate cu chistele hepatice
- Boala Caroli –sunt dilatari multiple de cai biliare, asociate cu febra, si colangita
Cat de grav este sa ai un chist in ficat?
De obicei chistele hepatice seroase (care – asa cum am mai spus- sunt cele mai frecvente) nu evolueaza sau cresc lent, fara a afecta viata persoanei respective.
Deci, de obicei nu este grav daca ai un singur chist pe ficat.
Chistele hepatice se pot si complica, rar, cele mai frecvente complicatii ale chistelor hepatice fiind:
- Ruperea chistului hepatic in interiorul ficatului si sangerare, sangerare care se obicei se opreste singura, dar alteori trebuie facuta operatia de hemostaza.
- Infectarea chistului cu febra si dureri, uneori trebuie operat
- Obstructia unui canal biliar prin compresia chistului pe el, in aceasta situatie aparand icter
- Dureri abdominale
- Ruperea chistului in abdomen
Desi in majoritatea cazurilor evolutia unui chist hepatic este favorabila, fara complicatii, este imposibil sa-i spui unei persoane care are un chist hepatic „stati linistit ca nu se va intampla nimic”, deoarece nu se poate prevede evolutia lui in timp (daca va stagna, va creste, se va rupe sau va regresa).
Cum se face tratamentul chistelor hepatice seroase
Nu exista medicamente cu care sa vindeci un chist seros hepatic.
Desi pare … la mintea cocosului ca daca ai o punga cu lichid in ficat sa scoti continutul cu acul, s-a constatat ca scoaterea cu acul a lichidului dintr-un chist hepatic seros nu rezolva problema,deoarece la cateva zile dupa aceea, chistul se umple din nou cu lichid, deci problema nu poate fi rezolvata in acest fel.
In majoritatea cazurilor un pacient care are un chist hepatic simplu nu trebuie operat ci doar urmarit ecografic, initial la 6 luni pentru a se constata ritmul de crestere.
Cand se opereaza un chist din ficat?
Sunt rare situatiile in care este necesara scoaterea chirurgicala a unui chist hepatic seros
- (pacienti care au simptome suparatoare,
- chist foarte mare cu risc de rupere,
- chist infectat
- chist complicat
- chist hidatic hepatic
In aceste cazuri operatia poate fi clasica sau – cel mai frecvent- laparoscopica, fara complicatii majore, si fara risc de recidiva. Recuperarea dupa operatie dureaza cca doua saptamani.
In unele situatii de ficat polichistic, chistele cresc mult, dand dureri mari si balonare, iar uneori este nevoie de transplant de ficat pentru a rezolva aceasta situatie.
Veti gasi pe net si retete „naturiste” de „tratament” a chistelor hepatice, dar din pacate fara nici o eficienta.
Am un chist pe ficat, mi s-a spus ca e de marime mica, nu am avut nici o problema pana acum o saptamana trebuie sa ma operez neaparat?
Asa cum am mentionat si mai sus, teoretic in situatia dvs nu ar trebui facuta operatia, dar medicul care va urmareste va poate spune mai exact care este situatia dvs medicala
Am un chist in ficat de 3cm si a inceput sa ma doara zi si noapte, este o durere continua nu chiar exagerata, dar noaptea e un chin pentru mine nu pot sa dorm nici pe o parte, am dureri pe orice parte m-asi culca. Poate fi durerea de la chist?
Este putin probabil ca durerile descrise sa fie de la chist
Am un chist pe ficat, si am dureri de stomac si zgomot ale intestinelor indiferent ca mananc sau nu, acelasi zgomot e de chiorait este. Simptomele pot fi de la acest chist?
Nu cred ca simptomele sa fie de la chist
Am un chist mic pe ficat, am fost acum 2 zile din nou la ecograf mi s-a spus ca chistul este acolo si este tot mic, nu s-a dezvoltat. De ceam totusi dureri in zona ficatului?
Aveti mai sus un tabel cu cauzele durerilor din zona ficatului
Am un chist mai maricel in ficat, este mic ce asi putea lua pentru aceasta?
Aveti mai sus metodele de tratament pentru chistul hepatic
Ce regim ar trebui sa tin pentru doua chisturi din ficat?
Teoretic bolnavul care are probleme hepatice trebuie sa mearga la medic pentru a fi depistata cauza.
Regimul alimentar care va fiu prescris va fi in fucntie de cauza si probabil un regim alimentar de protectie de toxice (alcool, substante toxice profesionale, medicamente luate in exces si fara indicatie).
De aceea la consultatie eu recomand pacientilor mei un anumit regim alimentar personalizat situatiei lor medicale, care sa scada riscul de suprasolicitare a ficatului, aveti un exemplu general de regim alimentar mai sus.
Este necesar si un regim de viata adecvat care va fi recomandat de medic la consultatie
Am mai multe chiste pe ficat, puteti sa-mi spuneti cum va evolua, ce voi pati?
Putin mai sus scrie clar urmatoarele:
De obicei chistele hepatice seroase nu evolueaza sau cresc lent, fara a afecta viata persoanei respective. Deci, teoretic, nu este grav sa ai un singur chist pe ficat.
Complicatiile posibile ale chistelor hepatice sunt rare, putand sa fie:
- Ruperea chistului in interiorul ficatului si sangerare, sangerare care se obicei se opreste singura, dar alteori trebuie facuta operatia de hemostaza.
- Infectarea chistului
- Obstructia unui canal biliar cu icter
- Dureri abdominale
- Ruperea chistului in abdomen
Desi in majoritatea cazurilor evolutia unui chist hepatic este favorabila, fara complicatii, este imposibil sa-i spui unei persoane care are un chist hepatic „stati linisti ca nu se va intampla nimic”, deoarece nu se poate prevede evolutia lui in timp (daca va stagna, va creste, se va rupe sau va regresa).
Am doua chiste pe ficat, sunt sofer, se pot rupa in caz de accident, si de aceea ar trebui sa ma operez sau nu?
Nu pot evalua situatia dvs pe baza textului trimis, sfatuiti-va cu un medic competent din zona dvs. Teoretic in caz de accident rutier major ficatul se poate rupe chiar daca este perfect sanatos.
Am probleme de sanatate la fel ca mai sus si nu stiu ce sa fac, unde ar trebui sa merg?Ce trebuie sa faci atunci cand ai chist la ficat, mergi direct la chirurg?Sau pot sa mai stau.
Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, dar fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de alt altor bolnavi.
Scopul articolului nu este sa va puneti singur diagnosticul sau sa va pun eu diagnosticul pe net, ci sa va informati referitor la boala, analize, simptome,etc. Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti mai intai la un specialist de medicina interna pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista..
Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Cand trebuie sa mergi la medic cand ai un chist in ficat?
Boala apare de obicei cu mult timp inaintea aparitiei simptomelor de aceea nu se poate spune care este perioada de asteptare pana cand trebuie sa te ingrijorezi si sa mergi la medic.
Exista si boli fara simptome semnificative cel putin la inceput. Aceste lucruri sunt valabile si in cazul hemangiomului hepatic
Dupa aparitia simptomelor, acestea pot sa se mentina o perioada apoi sa dispara (in bolile simple, majoritatea) sau sa evolueze, atunci aparand si modificari ale analizelor de laborator, ecografiei etc.
Daca slabirea in greutate persista, se accentueaza sau apar alte simptome, este un indicator ca trebuie sa mergeti la medic pentru o evaluare.
Aceasta este situatia … normala, dar sunt si bolnavi cu simptome care au aparut de curand dar cu evolutie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care nu aveau simptome si unul avea ciroza hepatica iar altul cancer hepatic.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .
Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista..
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina