Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie

Cum se face curatirea rinichilor… este necesara?

Tot mai multe firme care nu mai stiu cum sa isi vanda produsele, au constatat ca avem un organism “murdar”, intoxicat, care trebuie curatat in mod “natural” sau “naturist” , desigur , cu preparatele lor!

Unele preparate ne propun sa facem si curatirea / detoxifierea rinichilor, cu “combinatii de ingrediente testate clinic, creata special pentru…”.

Rolul rinichilor (functiile rinichilor) in organism:

Rinichii au rolul de a filtra sangele, scotand din el unele elemente care sunt in concentratii care nu ajuta buna functionare a organismului:

 • substante toxice ca atare sau detoxifiate de catre ficat
 • produse normali de metabolism -uree, creatininina, bilirubina, etc
 • ioni – in special sodiu si potasiu
 • apa
 • glucoza

Alte roluri:

 • Reglarea echilibrului acido-bazic al organismului
 • Reglarea metabolismului calciului – prin vitamina D
 • Reglarea tensiunii arteriale – prin producerea de angiotensina
 • Reglarea productiei de globule rosii (hematii) – prin producerea de eritropoietina

Desi rolul rinichilor este complex, se poate trai si fara rinichi, functia sa de filtrare putand sa fie inlocuita cu filtrarea sangelui prin membrane cu o anumita structura, sau prin membrana peritoneala (structura care acopera organele din abdomen), celelalte functii fiind asigurate prin administrarea de medicamente (calciu, vitamina D, eritropoietina- pentru sinteza globulelor rosii). In urma muncii pe care o desfasoara, nu rezulta “reziduuri” care se depun in testul renal, si care sa fie “spalate” cu un anumit tip de substanta. Acest lucru nu este posibil pentru ca daca anumite substante nu ar putea sa fie eliminate de rinichi, concentratia lor in sange creste foarte rapid, si aceasta va da simptome evidente care va face pacientul sa se adreseze medicului. Nu trebuie sa fii doctor sa-ti dai seama ca urinezi mai putin sau mai mult decat inainte, ca ai urina mai colorata sau mai decolorata decat inainte, ca ai greata, sete, sau picioarele umflate (acestea fiind principalele simptome de proasta functionare a rinichilor).
In aceste conditii, este evident ca nu se pune problema necesitatii unor cure de curatire a rinichilor cu diferite substante.
Sau.. daca chiar doriti o fortare a functiei rinichilor (atentie, ei ar trebui sa suporte aceasta fortare), beti apa, aceasta va fi eliminata de catre rinichi, si odata cu ea si substantele pe care rinichiul le filtreaza. Nici macar consumul de apa nu trebuie sa fie exagerat, pentru ca, pentru buna functionare a organismului este nevoie si de uree, creatinina, sodiu, potasiu, etc, in anumite concentratii optime.

Daca rinichii sunt afectati de o anume boala, aceasta trebuie diagnosticata si tratata.

Daca o masina are un defect ,acesta trebuie depistat si tratat, degeaba o cureti si vopsesti, daca nu-i repari defectul, nu va merge!

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

0 thoughts on “Cum se face curatirea rinichilor… este necesara?

 1. Buna ziua, mama in urma unui tratament cu antibiotice a facut un blocaj renal si a ramas cu o insuficienta renala. Am inteles ca trebuie sa tina un regim insa medicii nu ne-au spus in ce consta acest regim ce are si ce nu are voie sa manance?

 2. Cu scuzele de rigoare revin,intrucat am uitat sa specific faptul ca din cauza infectiei,la ecografie prezinta grupuri hiperecogene,cel mai mare situat in calicele inferior ( piatra de 6 mm,) si una de 4mm ,insa problema este ca din cate am inteles nu se poate interveni asupra lor pt ca sunt prea mici,si in ciuda anlizelor,nu am reusit sa cunoastem natura biochimica a pietrelor.
  Cu stima

 3. O INFECTIE PERSISTA DE OBICEI , DACA PERSISTA SI FACTORII CARE O FAVORIZEAZA – in cazul infectiei urinare, factorii care impiedica buna curgere a urinii prin caile urinare.
  Nu stiu cum este situatia la fiul dvs din acest punct de vedere

 4. Buna ziua d-le dr.
  Inainte de a intra in subiect as dori sa fac o mica introducere. Am baiatul operat de hidronefroza acum 3 ani la Fundeni.Problema este ca a contactat un microb -citrobacter-care in ciuda tratamentelor, este rezistent la antibiotice. Am facut si un autovaccin la Cantacuzino,insa fara rezultat. Rugamintea mea este ce ma sfatuiti sa fac,sau cum pot lua legatura cu dv?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programari
Adresa clinicii