Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Tomografia computerizata: indicatii

Examenul computer tomografic (CT) este frecvent solicitat de bolnavi, fiind considerat de ei examenul cel mai bun pentru diagnostic. Desi examenul CTpoate fi foarte util in diagnosticul unor boli, el nu este totdeauna indicat, iar deseori nu da informatiile necesare pentru diagnostic.

Ce este tomografia computerizata?

Este o explorare cu radiatii (raze) asemanatoare radiografiei.

Nu este necesara nici o operatie, introducerea unui aparat in corp etc, ci simpla iradiere, cu sau fara introducerea unei substante de contrast (prin vena, clisma, pe gura , etc)

Prin radiografie clasica, se plaseaza bolnavul intre o sursa de radiatii si un film (ecran, display, etc. Se da drumul la raze, acestea traverseaza regiunea examinata a corpului, si in functie de densitatea structurilor intalnite de raze, acestea sunt mai mult sau mai putin absorbite, deci structurile respective (oase de exemplu) se vad mai albe sau mai negre pe film(ecran, display).

Examenul CT are acelasi principiu clasic, numai ca imaginile sunt reconstruite digital, si de aceea la CT se vad mai bine decat radiografia clasica regiunele examinate. In plus examinarea radiologica se face nu in toata grosimea regiunii examinate (ca in radiografia clasica), ci felii (sectiuni) subtiri (felii de 1-10cm, grosimea de poate regla). Astfel, pe film (ecran, dislay), se vede doar o felie de 1cm din torace (de exemplu), nu toata grosimea toracelui, deci se vad detaliile mult mai bine. Este ca si cum te-ai uita printr-o farfurie transparenta cu piftie, sau printr-o felie de piftie de 1cm. Evident in ultima situatie vezi detaliile mai bine, in timp ce privind prin toata farfuria, detalile se suprapun unele peste altete, si nu vezi – de exemplu – bucata de ficat din mijlocul piftiei, pe care o vezi in sectiunea feliei.

Tomografia computerizata – examenul cel mai bun pentru descoperirea oricarei boli?
Ideea nu este adevarata!!
Examenul CT nu poate pune diagnosticul in 100% din cazuri, desi deseori bolnavii vin la medic si cer sa li se faca „un tomograf” pentru a depista „toate bolile de care sufera”.
Examenul computer tomografic (CT) este util in diagnosticul unor modificari de structura a unor organe solide:

 • creier
 • plaman
 • ficat, fiere
 • pancreas
 • rinichi
 • glande suprarenale
 • tiroida
 • splina
 • oase, etc.

Dar nici in cazul organelor solide, examenul computer tomografic nu pune diagnosticul in toate situatiile, ci doar in acelea in care acolo sunt localizate tumori (canceroase sau necanceroase), chist, infarct, etc, suficient de mari pentru a fi vizualizate de aceasta explorare.
Nu orice ameteala, durere „de rinichi” sau „de ficat” trebuie explorata prin CT.

Uneori diagnosticul se poate pune doar prin examinarea bolnavului de catre medic, alteori prin alte examene decat CT (biopsie, analize de sange, ecografie, etc).

Sunt frecvente situatiile in care o simpla ecografie poate preciza exact un diagnostic, nemaifiind nevoie de examen CT – de exemplu chiste, hemangioame, „ficat marit” (hepatomegalie) sau „splina marita”(splenomegalie).

FORUM – tomografie

Se poate vedea o tumora de colon la CT?

Daca este mare se poate vedea, dar ex CT nu este indicatia de electie pentru a depista o tumora de colon.

Se poate vedea o tumora de stomac la CT?

Daca este mare se vede

In ce masura se pot depista prin examen CT la pacient cu cancer mamar (operat) eventualele metastaze in organele interne/sistemul osos?

In mare masura.

Daca aveti probleme digestive sau cu investigatiile si doriti un consult, puteti solicita o programare la consultatie completand formularul de mai jos

Calendar is loading...
Powered by Booking Calendar

Preturile serviciilor medicale prestate in clinica privata sunt postate aici

Consultatii in urgenta pot fi solicitate aici

4 comentarii la „Tomografia computerizata: indicatii

 1. buna ziua!va rog din sufllet sa imi interpretati urmatorul diagnostic ct:imagine spontan izodensa,rotunda ,cu diametrul de 15mm ce se afla pe linia ce uneste crestele iliace?

 2. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, gastroscopie, colonoscopie, hemoroizi … » Blog Archive » Durerea de abdomen (durerea de burta) – scurt dictionar explicativ
 3. In ce masura se pot depista prin examen CT la pacient cu cancer mamar (operat) eventualele metastaze in organele interne/sistemul osos? Multumesc.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica