Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie

Hipertensiunea arteriala si regimul alimentar

Toti pacientii stiu ca in hipertensiunea arteriala (tensiunea mare) regimul trebuie sa fie fara sare, desi putini il respecta.

In afara de regimul alimentar fara sare, bolnavul cu hipertensiune poate sa-i scada valorile sau sa scada dozele de medicamente si prin respectarea alte reguli alimentare sau de viata, majoritatea simple, dar deseori negljijate de pacienti

Regim alimentar fara sare inseamna:

  • Sa nu se puna sare la gatit
  • Sa nu se foloseasca in alimentatie sau in prepararea alimentelor ingrediente care contin sare sau salicilat de sodiu
    • carne conservata prin sarare
    • conserve
    • sunca
    • mezeluri
    • branza telemea, cascaval, branza topita
    • aluaturi sarate – cam toate aluaturile tip foietaj au sare sau bicarbonat de sodiu la preparare, chiar daca in final din foaie se face placinta cu.. mere , deci este dulce
    • dulciuri preparate cu bicarbonat de sodiu
    • muraturi, varza murata
    • carnati
    • mici
    • covrigi
    • peste sarat, afumat
    • conserve de casa cu salicilat (dulceturi, bulion, sucuri, etc)
  • Sa nu se foloseasca apa minerala care contin sare (clorura de sodiu)
  • Sa se foloseasca paine fara sare
  • Sa nu se foloseasca sucuri sau alte alimente, care contin sodiu (uitati-va pe eticheta)

Alte indicatii alimentare

  • Inlocuirea sarii din alimentatie cu alte preparate, care pot da gust mancarii:
    • condimente:
    • sos de rosii,
    • zeama de lamaie,
    • verdeturi tocatesosuri dietetice (fara grasime prajita)
    • Bors
    • otet
  • Cresterea consumului de legume si fructe
  • Cresterea consumului de fibre alimentare
  • Scaderea consumului de cola, cafea, ceai negru, lapte (contine mult sodiu), lactate, unt (este sarat si gras)
  • Reducerea consumului de zahar si zaharoase
  • Unele alimente pot avea influenta benefica, de scadere a tensiunii arteriale – dar nu va bazati numai pe ele, fara sa mai luati tratament!
    • Ceapa
    • rosiile
    • brocoli
    • morcovii
    • sofranul
    • usturoiul
  • Interzicerea unor alimente care fie cresc tensiunea, fie cresc colesterolul
    • telina
    • spanacul (au mult sodiu)
    • carne grasa – porc , oaie, rata, gasca,
    • vanat
    • viscere
    • peste gras
    • oua – galbenusul in special, oua tari, omleta, jumari, maioneza
    • grasimi animale in exces (unt, untura, frisca, smantana, seu, slanina)
    • grasimi prajite
    • rantasuri
    • condimente

Date fiind riscurile cresterii valorilor tensiunii arteriale, cred ca merita adoptate masuri care sa le scada, si sa ajute si la scaderea dozelor de medicamente utilizate in tratament

Regimul de viata

Trebuie sa cuprinda un program de viata ordonat dar si alte recomandari:

  • Interzicerea fumatului
  • Interzicerea/ reducerea consumului de alcool
  • Scaderea in greutate
  • Cresterea – in limitele suportate- a efortului fizic
  • Evitarea stresului

 

 

0 comentarii la „Hipertensiunea arteriala si regimul alimentar

  1. buna ziua Domnul Doctor eu am fost diagnisticata cu cardiomegalie am citit regim alimentar si scrie ca nu spanacu ca are sodiu dar eu nu am fier in mica cantitate nu iau pastile am fost sfatuita de medic sa cosum spanac era anul trecut si nu mi sa diagnosticat cardiomegalie miar fi zisa pt ca Dinsul a primit radiografie de plamini si nu scria pe rezultat cardiomegalie am rezultatele toate de singe si de plamini nu beau cafea nu fumez nu alcool bataile inimii am vazut 85 nu stiu daca e bine va multumesc

Lasă un comentariu

programari
Adresa clinicii