Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Dr Ditoiu-activitate medicala

Ce trebuie sa faci cand esti bolnav ?

Se pare ca este epoca helpurilor….

Vedem pe net mii de retete de „ajutor” pentru diferite organe bolnave, dar mai ales sanatoase.

Daca ne trebuie ajutor pentru colon – sa zicem, de ce nu ne-ar trebui si pentru alte organe?

Ce ati zice de stomachelp, duodenhelp, ficathelp, fierehelp, pielehelp, parhelp, cordhelp?

Probabil va urma creierhelp….

Intr-o epoca in care cam totul este chimic, cred ca nu mai avem nevoie de „ajutoare ” suplimentare. Se stie ca orice are un efect asupra corpului are si efect contrar, adica orice are eficienta pozitiva are inerent si efect negativ.

Ce trebuie sa faci cand ai simptome care iti sugereaza ca ai o boala, sau o tulburare a functiei unui organ ?

In cazul aparitiei unor simptome care te fac sa crezi ca ai o boala sau o tulburare a functiei unui organ (inima, plaman, intestin, ficat, rinichi, prostata ,etc) , in orice tara civilizata , un om face astfel:

 1. Te prezinti la medic (de familie, boli interne, sau alta specialitate in functie de simptomele pe care le ai)
 2. Medicul faca o anamneza (istoric) al bolilor anterioare si a celei actuale
 3. Medicul te examineaza
 4. Pe baza datelor obtinute prin anamneza si examenul obiectiv, medicul emite un diagnostic probabil, pe baza caruia iti recomanda unele analize
 5. Pe baza rezultatelor analizelor, medicul pune un diagnostic
 6. Pe baza diagnosticului medicul iti recomanda
 • Regim alimentar
 • Regim de munca si viata
 • Tratament cu medicamente
 • Altfel de tratament (chirurgical, endoscopic, radiologic)
 • Indrumarea catre alt medic, daca lucrurile nu au putut fi lamurite pana atunci

7. Dupa o perioada de regim si tratament, trebuie sa mergi la control la medic, pentru a evalua rezultatele tratamentului si a lua masurile ce se impun:

 • Pastrarea sau modificarea regimului alimentar si de viata
 • Pastrarea sau modificarea tratamentului
 • Intreruperea tratamentului si regimului
 • Indrumarea catre alt specialist, deoarece
 • Diagnosticul nu a fost corect
 • Diagnosticul a fost bun, dar rezultatele tratamentului nu au fost cele corespunzatoare
 • Au aparut complicatii
 • S-a supraadaugat alta afectiune
 • Medicul a rezolvat problema din punctul de vedere al specialitatii sale, dar este nevoie de facut si consult cu alta specialitate (chirurgicala, oncologica, etc)

Ce trebuie sa faci cand esti bolnav?

Daca aveti probleme de sanatate, cel mai profitabil ca timp si bani, este sa mergeti la un specialist pentru o evaluare corecta a situatiei, si , retineti, am vazut situatii in care amanarea lamurii unei situatii medicale poate duce la imposibilitatea revenirii la normal a starii de sanatate. Daca masine ti se defecteaza mergi la mecanic, nu incerci sa o repari dupa sfaturi de pe net. Cred ca organismul dvs merita cel putin aceeasi atentie, mai ales ca nu exista piese de schimb.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare telefonica
harta clinica