Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Testarea pentru Helicobacter Pylori

Testarea pentru Helicobacter Pylori

In ultima perioada exista o preocupare deosebita a oamenilor pentru testarea pentru depistarea infectiei cu Helicobacter.

Desi poate parea ciudat, regulile medicale prevad ca marea majoritate a pacientilor NU trebuie sa se testeze pentru Helicobacter.

Cand trebuie sa faci testul pentru Helicobacter?

Conform Asociatiei Americane de Gastroenterologie -organismul care coordoneazaactivitateai gastroenterologilor din SUA-, unei persoane trebuie sa i se recomande sa se testeze pentru Helicobacter Pylori in urmatoarele situatii

 1. Trebuie sa faci testul pentru depistarea Helicobacter Pylori atunci cand ar putea fi nevoie de tratament impotriva microbului, adica la persoanele care au urmatoarele probleme
  1. Limfom gastric de tip MALT (un fel de leucemie la stomac)
  2. Ulcer gastric sau duodenal activ
  3. Istoric documentat de ulcer gastric sau duodenal
  4. Persoane care au in familie cancer gastric
  5. Persoane care trebuie sa faca tratament indelungat cu inhibitori de pompa de protoni (ca omeprazol, nexium, etc)
 2. Trebuie sa faci testul inaintea inceperii tratamentului indelungat cu antiinflamatoare
 3. Testul trebuie facut la cei cu trombocite scazute, daca medicul crede ca prin tratmaentul anti-Helicobacter va creste numarul de trombocite
 4. Testul penstru Helicobacter trebuie facut a pacientii cu anemie prin lipsa de fier de cauza neexplicata.
 5. Testul pentru Helicobacter este indicat si la pacientii cu deficit neexplicat de vitamina B12
 6. Testul pentru Helicobacter este indicat la persoanele sub 55 de ani fara endoscopie, care au simptome de alarma
  • Sangerare digestiva eliminata prin varsaturi sa uscaune
  • Anemie de cauza neprecizata
  • Scadere in greutate inexplicabila
  • Dificultati progresive la inghitirea alimentelor
  • Varsaturi repetate
  • Dureri la inghitirea alimentelor
  • Cazuri de cancer de stomac in familie
  • Cancer de esofag sau stomac cunoscute anterior

Redau un tabel cu situatiile in care este indicata testarea si tratamentul infectiei cu Helicobacter Pylori

 • Indications for Diagnosis and Treatment of H. pylori
 • Established
  • Active peptic ulcer disease (gastric or duodenal ulcer)
  • Confirmed history of peptic ulcer disease (not previously treated for H. pylori)
  • Gastric MALT lymphoma (low grade)
  • After endoscopic resection of early gastric cancer
  • Uninvestigated dyspepsia (depending upon H. pylori prevalence)
 • Controversial
 • Nonulcer dyspepsia
 • Gastroesophageal reflux disease
 • Persons using nonsteroidal antiinflammatory drugs
 • Unexplained iron deficiency anemia
 • Populations at higher risk for gastric cancer


Sursa bibliografica aici

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai o Helicobacter?

Existenta acestui microb este foarte raspandita, in ROmania peste 10.000.000 de persoane avand microbul. Faptul ca ai Helicobacter nu face sa ai neaparat si simptome, simptomele apar de obicei cand microbul a cauzat probleme, de obicei gastrita sau ulcer.Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. In principiu, majoritatea bolilor digestive nu reprezinta o urgenta medicala, problema poate fi ca aceleasi simptome dau si numeroase boli  – de fiere, ficat, stomac sau colon, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de dtimp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitati bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru Helicobacter?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Daca  aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti  direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

Un comentariu la „Testarea pentru Helicobacter Pylori

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica