In ultima perioada exista o preocupare deosebita a oamenilor pentru testarea pentru depistarea infectiei cu Helicobacter.
Desi poate parea ciudat, regulile medicale prevad ca marea majoritate a pacientilor NU trebuie sa se testeze pentru Helicobacter.
Cand trebuie sa faci testul pentru Helicobacter?
Conform Asociatiei Americane de Gastroenterologie -organismul care coordoneazaactivitateai gastroenterologilor din SUA-, unei persoane trebuie sa i se recomande sa se testeze pentru Helicobacter Pylori in urmatoarele situatii
- Trebuie sa faci testul pentru depistarea Helicobacter Pylori atunci cand ar putea fi nevoie de tratament impotriva microbului, adica la persoanele care au urmatoarele probleme
- Limfom gastric de tip MALT (un fel de leucemie la stomac)
- Ulcer gastric sau duodenal activ
- Istoric documentat de ulcer gastric sau duodenal
- Persoane care au in familie cancer gastric
- Persoane care trebuie sa faca tratament indelungat cu inhibitori de pompa de protoni (ca omeprazol, nexium, etc)
- Trebuie sa faci testul inaintea inceperii tratamentului indelungat cu antiinflamatoare
- Testul trebuie facut la cei cu trombocite scazute, daca medicul crede ca prin tratmaentul anti-Helicobacter va creste numarul de trombocite
- Testul penstru Helicobacter trebuie facut a pacientii cu anemie prin lipsa de fier de cauza neexplicata.
- Testul pentru Helicobacter este indicat si la pacientii cu deficit neexplicat de vitamina B12
- Testul pentru Helicobacter este indicat la persoanele sub 55 de ani fara endoscopie, care au simptome de alarma
- Sangerare digestiva eliminata prin varsaturi sa uscaune
- Anemie de cauza neprecizata
- Scadere in greutate inexplicabila
- Dificultati progresive la inghitirea alimentelor
- Varsaturi repetate
- Dureri la inghitirea alimentelor
- Cazuri de cancer de stomac in familie
- Cancer de esofag sau stomac cunoscute anterior
Redau un tabel cu situatiile in care este indicata testarea si tratamentul infectiei cu Helicobacter Pylori
- Indications for Diagnosis and Treatment of H. pylori
- Established
- Active peptic ulcer disease (gastric or duodenal ulcer)
- Confirmed history of peptic ulcer disease (not previously treated for H. pylori)
- Gastric MALT lymphoma (low grade)
- After endoscopic resection of early gastric cancer
- Uninvestigated dyspepsia (depending upon H. pylori prevalence)
- Controversial
- Nonulcer dyspepsia
- Gastroesophageal reflux disease
- Persons using nonsteroidal antiinflammatory drugs
- Unexplained iron deficiency anemia
- Populations at higher risk for gastric cancer
Cand trebuie sa mergi la medic cand ai o Helicobacter?
Existenta acestui microb este foarte raspandita, in Romania peste 10.000.000 de persoane avand microbul. Faptul ca ai Helicobacter nu face sa ai neaparat si simptome, simptomele apar de obicei cand microbul a cauzat probleme, de obicei gastrita sau ulcer.Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. In principiu, majoritatea bolilor digestive nu reprezinta o urgenta medicala, problema poate fi ca aceleasi simptome dau si numeroase boli – de fiere, ficat, stomac sau colon, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de dtimp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitati bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru Helicobacter?
In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.
Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Poti scapa de helicobacter fara tratament??
Atunci cand dispare cauza care a dus la modificarea scaunului, scaunul revine la normal
Ce trebuie sa faci cand ai problemele cu Helicobacterul?
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile, de aceea trebuie sa te urmareasca periodic un gastroenterolog, pentru a depista din timp micile modificari care pot sugera o evolutie nefavorabila a bolii. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. . Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca nu avem piese de schimb, iar cu bani, nu poti cumpara sanatatea, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna. Daca nu lasammasina sa zdrangane si o ducem la mecanic rapid cand vedem ca ceva nu este in regula, de ce nu credeti ca organismul nostru are nevoie de aceeasi atentie?Si masina si organismul, se defecteaza mai grav daca nu se iau masuri la timp
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
este bine de stiut