Apendicita regim alimentar

| 8 Comentarii

Date despre apendicita aveti aici

Regimul alimentar in apendicita

In general durata de la diagnosticul apendicitei pana la operatie este scurta de obicei sub 24 ore.

In aceasta perioada de dinaintea operatiei, de obicei pacientul prezinta simptome care nu prea ii permit sa se alimenteze, in special greata si dureri abdominale.

In aceasta perioada regimul alimentar trebuie sa se bazeze doar pe ceaiuri, apa plata, supe strecurate, eventual iaurt slab.

Regimul alimentar dupa operatia de apendicita

Dieta in prima zi dupa operatia necomplicata este de obicei doar cu ceai si apa plata.

Daca lucruile merg bine de a doua zi se pot manca supe strecurate, compot mai putin dulce si eventual putin iaurt slab

Dupa externarea din spital regimul alimentar nu trebuie sa fie foarte restrictiv. Dieta nu este identica in toate cazurile, si nici la fel in acelasi caz, ci in functie de evolutia bolii si tranzitul intestinal, dieta individuala, personalizata, fiind recomandata doar de medicul curant (care stie cazul respectiv)

Daca exista diaree se recomanda cateva zile regim bogat in lichide (pentru a le inlocui pe cele pierdute prin diaree) la inceput cu 5-6 mese zilnic constand in (dr Ditoiu):

  • apa plata (apa minerala baloneaza si irita colonul
  • ceaiuri de menta neindulcite si reci sau caldute
  • supe de legume cu un galbenus de ou
  • supe cu orez si morcovi
  • branza telemea slaba
  • paine prajita
  • biscuiti simpli
  • banane
  • mere coapte
  • sarea poate fi in cantitate normala – daca nu exista si alte boli care impun sa nu mananci sarat

Dupa cateva zile de la operatie, daca nu sunt simptome si s-a relaut tranzitul (au aparut scaunele), regimul alimentar poate fi mult mai lax, initial (3-4 zile) mai mult lichid si semisolid, apoi – dupa o saptamana- cu intrducerea treptata a altor alimente mai consistente, urmand ca dupa 3-4 saptamani sa se treaza la regim aliementar normal, cu evitarea totusi a aliemntelor grele (prajeli, grasimi, rantasuri) si a alcoolului (dr Ditoiu).

Alimentele care se pot consuma progresiv dupa operatia de apendicita sunt:

  • Supe şi ciorbe: (de preferinţă câte o jumătate de porţie de supe de zarzavaturi îngroşate cu făinoase ca: griş, orez, fulgi de ovăz, tăiţei, găluşte de griş;
  • Pâine: pâine albă, sau pâine albă veche de o zi.
  • Carne:
    • Carne slabă de vacă sau viţel, preparată rasol. Rasol de găină sau de pui.
    • Perişoare sau chifteluţe fierte la aburi sau în sosuri dietetice.
  • Peşte:peşte alb slab, rasol sau perişoare de peşte fierte la aburi.
  • Brânzeturi:
    • brânză de vaci,
    • telemea desărată (indicată numai la bolnavii fără edeme sau ascită),
    • urdă,
    • caş slab nesărat şi nefermentat
  • Zarzavat şi legume:
    • Pireuri, sosuri, budinci de zarzavaturi
    • Măncăruri din zarzavaturi ca dovlecei, morcovi, , fasole verde, preparate cu sosuri dietetice.
    • Toate legumele vor fi bine fierte şi în cantităţi moderate, de preferinţă servite cu garnitură lângă rasol sau friptură
  • Sosuri: preparate dietetic, fără grăsime prăjită, cu zeamă de zarzavat, cu lapte, cu verdeţuri, cu suc de roşii.

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

8 Comentarii

  1. Buna ziua as dori sa va intreb baietelul meu de 10 ani o fost operat in Anglia de peritonita cu 12 zile in urma totul a fost ok pana acuma dar in dimineata asta o avut diarie si o vomitat cum as putea sa procedez

  2. Am doar 3 zile de la operatie de apendicita ce pot manca

  3. Buna ziua! Eu am doar 6 zile de la operație. Nu am avut probleme. Întrebarea mea este: ce tip de murături (acrituri) putem manca?

  4. Au trecut 3 zile de la opereatia de apendicita, am voie sa mananc alimente ca la diaree, desi n-am avut, si mai pot sa mananc ceva putins sarat, dar moale?

  5. Informatiile pe care le oferiti sunt extrem de folositoare.
    As avea totusi cateva intrebari….au trecut 10 zile de la op de apendicita,facuta laparoscopic,si as dori sa stiu daca pot sa consum cappuccino,sau salate(fructe si legume),sau daca sucul natural este indicat.
    Tin sa mentionez ca una dintre incizii e partial deschisa,si curge un lichid galbui din ea.Am contactat medicul chirurg care m-a operat si a spus ca nu sunt motive de ingrijorare,insa o a doua opinie nu strica.
    Va multumesc si Sarbatori Fericite 🙂

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.