Tensiunea arteriala normala

Clasificarea tensiunii arteriale se poate face dupa mai multe criterii:

 • cat de mare este tensinea arteriala
 • cat de mult este afectat organismul de aceasta tensiune
 • care este riscul de aparitie a uner complicatii cardiace, etc.

Tensiunea arteriala are doua valori 12/7cm Hg, adica 12 ( tensiunea arteriala sistolica, datorata expulzarii sangelui din inima) / 7 ( tensiunea arteriala diastolica, datorata rezistentei vaselor de sange)

Clasificarea tensiunii arteriale

In functie valorile sale clasificarea tensiunii arteriale este urmatoarea:

Calsificare Tensiunea sistolica (mm Hg) Tensiunea diastolica Puls/min
(mm Hg)
Optimala < 120 < 80 60-100
Normala 120-129 80-84 60-100
Inalt-normal 130-139 85-89 60-100
Hipertensiune
Grad 1 (medie) 140-159 90-99 60-100
Grad 2 (moderata) 150-179 100-109 60-100
Grad 3 (severa) > 180 > 10 60-100
Hipertensiune sistolica izolata > 140 < 90 60-100

Rezulta ca trebuie sa ne speriem daca tensiunea arteriala este peste 130/85cmHg, si ca in nici un caz valoarea tensiunii arteriale nu trebuie sa depaseasca 140/100mmHg.

Atunci trebuie sa mergem la medic – preferabil la medicul de familie-, pentru o prima evaluare.

Ce trebuie sa faci daca nu ai tensiunea arteriala normala (ai tensiune arteriala mare) ?

Daca tensiunea arteriala nu este normala, trebuie sa mergeti la medic pentru stabilirea urmatoarelor elemente:

 1. Evaluarea tensiunii arteriale (estepermanenta/ pasagera)
 2. Stabilirea regimului alimentar
 3. Stabilirea necesitatii unor explorari pentru depistarea cauzei hipertensiunii arteriale
 4. Efectuarea unor explorari pentru stabilirea efectului hipertensiunii asupra altor organe (creier, inima, rinichi, vase)
 5. Stabilirea tratamentului
 6. Stabilirea intervalului pentru ulterioarele controale

Hipertensiunea arteriala –http://i2.wp.com/www.scielo.br/img/fbpe/abc/v77n1/a02fig02.gif?resize=432%2C383 tratament automat ?

Hipertensiunea este raspandita, dar nu stiu pe ce criterii spuneti ca este simpla, cand poate fi mortala, sau din cauza ei poti ramane paralizat tot restul vietii (dr Ditoiu)

Nu se poate prescrie tratament automat, deoarece boala poate avea numeroase caracteristici individuale, fiecare om are un anumit regim alimentar si de viata, poate avea si alte afectiune, etc. Deci, tratamentul trebuie personalizat.

Este de remarcat (in graficul alaturat), ca tensiunea arteriala este cu atat mai mare cu cat persoana este mai putin scolarizata, deci constientizeaza mai putin pericolul bolii si necesitatea regimului si tratamentului ei. Studiul este facut in Spania, dar sigur este cel putin la fel si in Romania 

HIPERTENSIUNEA FORUM

1. Stiu ca exista o tensiune arteriala mare si o valoare mica.Care este mai periculoasa tensiunea arteriala mica sau cea mare?

Daca va referiti la valoarea tensiunii arteriale in general, este mai periculos sa ai tensiunea arteriala mare, decat mica, deoarece tensiunea arteriala mica te protejeaza de boli de inima, desi iti poate da unele simptome neplacute (ametelile cel mai frecvent.

Daca va referiti la valoarea sistolica si cea diastolica, desi majoritatea oamenilor se sperie ca „am tensiunea aia mica, mare „, dupa tabelul e mai sus se vede ca ambele valori sunt periculoase daca sunt crescute.

2. De cate ori imi ia doctorul tensiunea este mare, cand o iau sotia este mai mica! Am probleme cu tensiometrul, sau doctorul vrea sa ma sperie si imi spune o tensiune mai mare?

Nu cred ca este vorba de asa ceva; exista tensiunea crescuta „de halat alb”, adica datorita emotiei pe care o ai in fata doctorului. Este importanta depistarea acestei forme de tensiune crescuta, deoarece daca ai emotii in fata doctorului, poti sa ia si in alte situatii, deci trebuie sa te cam feresti de emotii. De aceea, tensiunea arteriala se determina in anumite conditii

3.Tensiunea mea (de obicei mare) revine la normal cu tratament si regim.Daca tensiunea revine la normal, mai trebuie sa tin regim sau sa iau tratament?

Hipertensiunea arteriala este in majoritatea cazurilor o boala PERMANENTA, DECI REGIMUL SI TRATAMENTUL TREBUIESC URMATE PERMANENT.

4.Am tensiunea in limite normale (ca in tabel), dar oscilanta intre aceste limite, sunt bolnav oare?

Tensiunea arteriala creste si scade cam cum se intampla cu turatia motorului: in caz de suprasolicitare creste si in caz de linistire scade, la orice persoana, inclusiv la normali; deci este normal ca tensiunea arteriala sa oscileze, in functie de starea organismului; de aceea masurarea tensiunii arteriele la cabinet, se face dupa ce pacientul se odihneste o perioada.

5. Ce boli pot da tensiune mare – eu am hipertiroidie?

In 95% din cazuri, tensiunea este mare datorita reactiei vaselor de sange si inimii (asa numita hipertensiune arteriala esentiala), iar in restul de 5% din cauza unor boli de rinichi, endocrine sau de inima.

6. Daca ai tensiunea mare inseamna ca este bolnava inima?

Tensiunea arteriala mare poate duce la aparitia bolilor de inima, prin suprasolicitarea acesteia, dar exista si tensiune arteriala mare fara boala de inima.

7. Am uneori ameteli si palpitatii. Cand ai tensiune mare ce simptome ai?

Poti sa nu ai nici un simptom (de aceea este si periculos), sau durere de cap, ameteli, tulburari de vedere si auz, greata, eventual dureri de inima, epistaxis.

8. De ce am dureri de cap si ameteli, daca tensiunea este normala?

Pentru ca probabil durerile de cap si ametelile sunt date de altceva, nu de tensiunea arteriala mare.

9. De unde sa stiu daca am tensiune ca sa stiu sa mi-o iau, ce simptome da tensiunea?

Tensiune arteriala sigur aveti; hipertensiunea arteriala se depisteaza prin masurarea intamplatoare a tensiunii, sau in cazul unui control cu sau fara simptome de hipertensiune arteriala.

10. Am dureri de inima (sau in zona inimii) dar nu am tensiune…

Poti avea dureri de inima cu tensiunea buna?

Da, probabil durerile de inima sunt date de cardiopatie ischemica sau de alta cauza.

11. Am lipsa de calciu.

Lipsa de calciu influenteaza tensiunea arteriala?

Se pare ca lipsa calciului din alimentatie creste riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale.

12. Deseori am greata si gust amar…

Poti avea greata cand ai tensiune mare?

Da, in cazul valorilor mari ale tensiunii arteriale, se pot produce tulburari circulatorii cerebrale cu greata, urmata uneori de de accident vascular cerebral. Greata cu gust amar sunt de obicei intalnite in bolie de fiere.

13. Buna ziua, ma numesc Ana si am 32 ani , uitantdu-ma in tabelul de mai sus nu imi regasesc tensiunea pe care mi-am luat-o electonic.Tensiunea mare este 92 si cea mica 62.Ati putea sa-mi spuneti daca este buna sau ar trebui sa-ma ingrijorez.

Intrebare absolut aiurea.. nu va regasiti tensiunea in tabel… este greaseala mea, scuze, am uitat sa trec toate valorile posibile (sunt cateva mii de variante)..

Eu am certitudinea ca cei care cauta pe net au un oarecare grad de inteligenta, dar ma vazut ca multi cauta cu google „am tensiunea 105 cu 62, mi se poate intampla ceva mie”?

Culmea este ca sunt useri care chiar cred ca valoarea tensiunii sau a unei analize a lor, ar trebui sa o gaseasca pe net, fix cum az aratat-o tensiometrul electronic.

NU VA VETI GASI – DECAT CU MULT NOROC- VALORILE TENSIUNII DVS IN TABELE, DE ACEEA SUNT DATE INTERVALE DE TENSIUNE, NU DOAR O VALOARE.

Informatiile de pe net cuprind date medii, nu tabele cu valori din milimetru in milimetru sau analize cu valori din gram in gram. De aceea nu va regasiti valorile in tabel.

14. Am de obicei tensiune normala, dar uneori mai si creste..

Ce se poate intampla daca am tensiunea mare, ce riscuri am?

Se poate sa nu se intample nimic, sau sa apara:

 • -dureri de cap
 • -dureri de inima
 • -infarct
 • -epistaxis- pierdere de sange din nas
 • -accident vascular cerebral cu paralizie
 • -ruperea de vas de sange in ochi cu tulburari de vedere

15.Am tensiune de 2 ani si nimeni nu mi-a gasit vindecarea..

Cu ce se vindeca hipertensiunea arteriala?

In 95% din cazuri, boala a,nu se vindec iar in 5% se vindeca daca se descopera cauza si aceasta poate fi inlaturata.

16. Am tensiunea 94 /61 si pulsul76 , nu ma simt bine deloc am fost oprata de fibron uterin si de atunci uneori sint sub temperatura corpului am avut si 35 si 35/5 , mam ingrasat 3 kg de cind nu mai fumez respir foarte greu si ma obosesc si cind vorbesc asi dori sa stiu ce trebe sa fac .

Trebuie sa faceti pentru inceput un control la medicul dvs de boli interne sau cardiologie

17. Imi difera tensiunea la cele doua maini.

Poate diferi tensiunea arteriala la cele doua brate?

Poate exista o diferenta, tensiunea fiind de obicei mai mare la bratul dominant (drepatul pentru dreptatici); in unele situatii este necesara explorare ecografica Doppler sau arteriografie.

18. Am tensiunea 135/85 si nu stiu ce sa fac.

Scrie mai sus ce sa faceti. Cand aveti masina stricata, ce faceti?

19.Cand trebuie sa mergi la cardiolog daca ai tensiune arteriala?

Daca de obicei ai tensiunea normala, trebuie sa mergi la cardiolog cand valorile tensiunii arteriale le depasesc pe cele din tabel.

20. Daca te doare capul poti sa ai tensiune?

Tensiune ai permanent, daca nu ai tensiune inseamna ca esti mort. Tensiunea mare (hipertensiunea arteriala) dar si alte cateva sute de situatii se pot insoti de durere de cap.