Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Dr Ditoiu-activitate medicala

Cazuri medicale ciudate – reumatism sau cancer

Voi incerca sa prezint – in limita timpului disponibil- diferite cazuri medicale intalnite in practica zilnica de spital sau cabinet.

Inflamatia si durerile articulare pot fi cauzate de boli reumatismale, dar si de altele aparent fara nici o legatura cu articulatiile.

Imi amintesc ca in urma cu am ingrijit un caz medical mai ciudat.

O femeie de vre-o 50 de ani care avea dureri, tumefierea si inrosirea articulatiilor pumnilor si a unora dintre articulatiile degetelor mainilor, temperatura mare si scadere in greutate. Avea si anemie medie, si VSH foarte mare.

Initial s-a crezut ca este o poliartrita reumatoida, dar deoarece cu tratamentul corespunzator durerile si inflamatia articulatiilor persista, a fost trimisa pentru internare.

Exista situatii in care un cancer poate da manifestari articulare, fie prin invazia articulatiilor directa sau prin metastaze, prin iritatia lichidului sinovial articular – atunci cand tumora este in vecinatatea unor articularii, sau prin efect la distanta- asa-numitele sindroame paraneoplazice (Dr Ditoiu).

Cercetand existenta unei asemenea situatii la persoana mentionata, deoarece era fumatoare, i-am facut printre alte analize si explorari si o radiografie pulmonara (nu avea nici un simptom pulmonar, dar aproape exclusiv fumatorii fac  cancer pulmonar). La radiografie am gasit o tumora pulmonara, care la biopsie s-a dovedita fi canceroasa. Pacienta mai facuse radiografie pulmonara si anterior si aceasta era normala; sunt situatii in care sindromul paraneoplazic apare inaintea aparitiei evidente a tumorii care l-a cauzat, si aceasta era situatia la pacienta mea.

Tumora a fost operata, a facut citostatice, evolutia bolii pulmonare este buna, iar durerile si tumefierile articulatiilor au trecut fara alt tratment,dovada ca aparusera din cauza  cancerului pulmonar.

 

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare telefonica
harta clinica