Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Cum se opreste o sangerare in organism

Cum se opreste o sangerare in organism

In organism apar relativ ruperi ale vaselor de sange urmate de sangerari mai mici sau mai mari, in special in tubul digestiv. In imensa majoritate a cazurilor sangerarile se opresc de la sine, prin interventia unor mecanisme ale organismului, oprirea sangearii numindu-se hemostaza.

Cum se opreste o sangerare?

Organismul reactioneaza imediat ce apare o sangerare, incercand sa o opreasca. Oprirea unei sangerari care apare oriunde in organism se face prin intermediul a trei mecanisme:

  • mai intai se contracta vasul de sange rupt , prin micsorarea diametrului scazand jetul de sange care curge, iar in cazul vaselor mici astupandu-se chiar vasul cu oprirea sangerarii
  • apoi trombocitele din sange sunt atrase la gaura din vas si formeaza un dop care astupa vasul de sange
  • in continuare sangele se coaguleaza formand un dop de cheag care opreste sangerarea

Aceste mecanisme sunt valabile in cazul ruperii unor vase mici sau medii, in cazul vaselor mai mari sangerarea trebuind sa fie oprita din exterior (apasarea pe vas, coaserea vasului, aplicarea de curent electric care coaguleaza sangele, etc)

De ce apar sangerarile prelungite?

Sunt situatii in care in cazul ruperii unui vas de sange, sangerarea nu se opreste suficient de repede, prelungindu-se.

Motivele pentru care sangerarea se prelungeste peste durata normala pot fi multiple, in functie de mecanismul de oprire a sangerarii care este afectat:

  • probleme cu vasele de sange- vase fragile
  • probleme cu trombocitele – numar mic sau functie proasta
  • probleme cu factorii de coagulare a sangelui- scazuti sau ineficienti

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica