Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Dr Ditoiu-activitate medicala

Contraindicatiile colonoscopiei

Indicatiile colonoscopiei au fost mult extinde in ultimii ani, dovedindu-se o metoda foarte utila de diagnostic, Colonoscopmonitorizare si tratament.

Nu trebuie neglijat totusi faptul ca si colonoscopia – ca orice metoda de explorare- are anumite riscuri si deci si contraindicatii.

Cand este absolut contraindicata colonoscopia?

Contraindicatile absolute ale colonoscopiei sunt rare, si de obicei reprezinta situatii in care aceasta explorare prezinta riscuri pentru pacient, cele mai frecvente fiind urmatoarele:

 • Refuzul pacientului de a face colonoscopie
 • Lipsa de cooperare a pacientului
 • Megacolonul toxic
 • Formele fulminante de colita
 • Perforatie de colon libera cunoscuta

Contraindicatiile relative ale colonoscopiei

In afara de situatiile anterioare cand colonoscopia este absolut contraindicata, mai exista altele in care medicul decide daca aceasta explorare aduce mai multe beneficii decat riscuri, cele mai frecvente situatii fiind urmatoarele:

 • Diverticulita acuta
 • Anevrusm mare de aorta abdominala, mai ales daca este simptomatic
 • Pacienti operati recent
 • Infarctul miocardic recent
 • Embolia pulmonara
 • Instabilitate hemodinamica (tensiunea arteriala mica)

 

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

2 thoughts on “Contraindicatiile colonoscopiei

 1. Buna ziua, in urma unor dureri puternice in partea stanga sub coaste care coborau incet ca o presiune in colon mi s-a pus diagnosticul Colica abdominala in camera de garda, tot acolo la ecografia abdominala s-a vazut un „discret edem la nivelul colonului descendent” , adica exact deasupra ovarului stang , eu avand dureri acolo in anumite perioade si crezand ca este ovarul, am facut eco la gineco si nimeni n-a vazut edemul, intrebarea mea este daca e riscanta colonoscopia sau nu cu acest edem, pot sa agravez situatia?

  1. riscurile unui anumit pacient le poat evalua medicul pacientului respectiv, asa cum defectele unei mesini le poate constata mecanicuml care vede masina nu unul de pe net, care aude o povestire
   Deci, sfatuiti-va cu medicul care va stieproblemele, asa cum este normal peste tot in lume
   Cu stima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare telefonica
harta clinica