Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Efectele secundare ale anticonceptionalelor

Desi larg utilizate anticonceptionalele au peste 100 de efecte secundare, lucru foarte important mai ales tinand seama de varsta relativ tanara a persoanelor care le folosesc.

Efectele secundare ale anticonceptionalelor apar la 10-30% dintre persoanele care iau aceste medicamente.

Intrebarea care se poate pune este: persoana care ia anticonceptionale, stie ca isi asuma anumite riscuri sau nu?

Printre cele mai raspandite efecte secundare ale anticonceptionalelor sunt enumerate:

 1. Risc crescut de cancer
  1. Cancerul de san este mai frecvent cu 40% ;a femeile care iau anticonceptionalele comparativ cu cele care nu se iau contraceptive orale, sau cu 70% mai mare daca se iau anticoncentionale mai mult de 4 ani de catre femeile care nu au avut nici o nastere)
  2. Cancerul de col uterin este mai frecvent daca se iau anticonceptionale
  3. Cancerul hepatic si in special tumori benigne (adenom) sunt mai frecvente cand se iau anticonceptionale
 2. In privinta cancerului si anticxonceptionalelor, mentionez ca se pare ca administgrarea de anticoncentionale scade riscul de cancer ovarian si unele forme de cancer uterin
 3. Tulburari menstruale  dupa anticonceptionale- menstruatie mai lunga/ scurta, dureroasa, sangerari intermenstruale
 4. Tulburarea ciclului menstrual si a fertilitatii poate dura un an sau mai mult dupa intreruperea medicatiei contraceptive
 5. Uscaciune cu lubrefiere vaginala scazuta sau hipersecretie vaginala apar in cazul folosirii anticonceptionalelor
 6. Administrarea de anticonceptionale se poate insoti de cresterea in dimensiuni a fibroamelor uterine, agravarea endometriozei, candidiazei vaginale
 7. Uneori femeile care iau anticonceptionale acuza durere de sabi, tumefiere (marirea) sanilor, uneori cu secretie mamelonara
 8. Nu sunt rare cazurile de sadere a libidoului la administrarea anticonceptionalelor
 9. Contacte sexuale pot fi dureroase cand se iau anticonceptionale
 10. Se poate asocia retinere de lichide (apa) cu edeme sau tumefierea (umflarea) membrelor superioare si inferioare
 11. Poate sa apara ameteala, oboseala permanenta, cefalee (dureri de cap), depresie uneori severa sau nervozitate si tulburari ale somnului
 12. Accidentele vasculare cerebrale  pot sa apara atunci cand o persoana ia anticonceptionale si are
  1. Hipertensiune arteriala
  2. Varsta peste 35 de ni
  3. Fumeaza
 13. Boala de reflux gastroesofagian / esofagita / ulcer esofagian au fost descrise la persoanele care iau anticonceptionale, ca si greata / varsaturi sau dureri abdominale
 14. Boli de colecist (vezica biliara) in special litiaza biliara (pietrele le fiere – vezi subiectul pe www.hepatite.ro.
 15. Anticonceptionalele si ficatul – vezi subiectul explicat pe www.hepatite.ro
  • Cresterea transaminazelor
  • Icter
  • Cancer de ficat
  • Hiperplazie nodulara focala (tumori necanceroase)
 16. Boli inflamatorii intestinele (riscul disparel dupa intreruperea contraceptivelor)
 17. Dureri toracice (in zona inimii) sau membrele inferioare
 18. Infarct miocardic; risc crecut prezinta sasocierea situatiilor urmatoare
  1. Fumat >15 tigari/zi
  2. Obezitate
  3. Hipertensiune arteriala
  4. Varsta peste 40 de ani
  5. Hipercolesterolemie
  6. Diabet zaharat
 19. Tulburari respiratorii (scurtarea respiratiei / oftat)
 20. Tulburari de vedere, mai ales cand se poarta lentile de contact
 21. Crestere in greutate – in medie cu 3kg pe an
 22. Caderea parului
 23. Acnee
 24. Piele „grasoasa” la nivelul fetei
 25. Eruptii cutanate de tip alergic
 26. Hipercolorarea pielii (melasma), uneori permanenta la nivelul fetei
 27. Risc de accidente vasculare cerebrale sau embolie pulmonara prin cresterea coagularii sangelui. ambele mai mari la fumatoare
 28. Cresterea tensiunii arteriale
 29. Trec in lapte putand afecta copilul sugar
 30. Riscul de receptie a virusului HIV (SIDA) este mai mare, prin scaderea tendintei de folosire a prezervativului.

Puteti accesa si alte pareri pe site-uri de limba engleza care sustin parerea mea: http://std.emedtv.com/oral-contraceptives/oral-contraceptive-side-effects.html sau http://www.fpnotebook.com/Gyn/Pharm/OrlCntrcptvSdEfctMngmnt.htm

Riscurile sunt numeroase, lista nu este completa, dar cu toate acestea , datorita vanzarii extraordinar de mari aceste efecte sunt in general subestimate sau minimalizate, considerate simple insiruiri de boli. Asa este , pana cand un efect secundar important apare, dar atunci.. totul este prea tarziu.

Partea deosebita a problemei efectelor secundare este ca medicamentul este prescris de un specialist interesat de obicei doar de problema contraceptiei, iar pentru efectele secundare pacientii merg la alti specialisti; de aceea medicul care prescrie anticonceptionalele nu prea are tengenta cu efectele secundare serioase, majoritatea acestor efecte fara legatura cu ginecologia.

De aceea, este extrem de important sa cunoastem aceste efecte secundare, sa instruim pacientele in privinta lor, nu pentru a le speria, ci pentru a le aviza sa fie atente la depistarea lor precoce, pentru a lua masurile ce se impun.

Eu consider ca precautii deosebite (cereti sfatul medicului inainte de a lua preparatele) in utilizarea anticonceptionalelor trebuiesc luate in special in urmatoarele cazuri:

 1. Astm bronsic
 2. Hipertensiune arteriala
 3. Boli de rinichi
 4. Boli de ficat
 5. Accidente vasculare cerebrale in familie sau personale
 6. Infarct miocardic in antecedente
 7. Istoric de icter in timpul unei sarcini
 8. Obezitate
 9. Migrena severa sau permanenta
 10. Cancer de san in trecut sau prezent
 11. Prezenta la pacienta sau in familie de cazuri cu colesterol crescut, trigliceride crescute, diabet zaharat, depresie severa, epilepsie,
 12. Depresie severa
 13. Fumatoare mai ales la varsta de peste 35 de ani si peste 15 tigari pe zi

Din cauza numeroaselor efecte secundare, recomand ca in timpul administrarii de anticonceptionale sa se urmareasca periodic:

 • Greutatea corpului
 • Tensiunea arteriala
 • Glicemia
 • Analizele de ficat uzuale
 • Analizele pentru evaluarea coagularii sangelui (protrombina, INR, fibrinogenul- cel putin)
 • Examinarea sanilor (autoexaminare)

Se poate muri din cauza anticonceptionalelor?

Da, au fost descrise si astfel de cazuri – vezi aici

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

27 de comentarii la „Efectele secundare ale anticonceptionalelor

 1. Buna ziua ! In urma controlului ginecologic , doctorul mi a recomandat antinconceptionale pt a trata un chist de 5 cm .Le iau de o saptamana , dar de ieri am dureri groaznice de sani . Mentionez ca am mai avut probleme cu sanii inainte . E ok sa le mai iau ? sau sa le intrerup ?

 2. Buna seara,

  Am si eu o intrebare: am inceput sa iau yasmin de ieri pnetru prima data. D 10 luni si nu iau niciun fel de anticonceptionale. Am inceput yasmin la 3 zile dupa c menstrutia mi a trecut. Am citit prospectul si intelesesem ca trebuie sa incep cu pastila din ziua in care eram, Marti. Si am luat pastila de luni. Dupa 3 ore m-am gandit ca e mai bine sa iau de la inceput cu luni..asa ca le-am luat si pe celelate doua. Dupa cateva ore am inceput sa ma simt putin cam rau: senzatie de voma, tensiunea putin crescuta si batai ale inimii mai rapide. Dupa ce am varsat m am simtit mai bn. In timpul zilei mi-am revenit. Seara am luat urmatoare pastila si observ ca iar bataile inimii s-au intensificat. Nu stiu ce sa fac..dk se intampla asa k e pentru prima data cand iau yasmine? Sunt normale aceste reactii adverse la inceput sau nu?

  va mutumesc anticipat pentru raspuns!

 3. acum 6 ani am luat anticonceptionale pentru anexita la indrumarea medicului,intr-o luna de zile m-am ingrasat 10 kg…de atunci am probleme de sanatate ,si acum incerc sa aflu cauza ptr care ma simt atat de rau.

 4. NU LUATI NICIODATA ANTIONCEPTIONALE!!!! sunt victima a acestor medicamente: am luat 3 ani de zile yasmin,totul a fost ok,dar de cateva luni de cand am intrerupt aceste anticonceptionale, am o acnee groaznica si imi cade parul fff mult, risc sa raman cheala,chiar numai anticonceptionalele ma poate trata de acnee si caderea parului? am facut analize hormonale de curand si au iesit ok.

 5. buna dimineata,iau de 3 zile karissa la recomandarea doctorului…nu mi s-au facut niste analize concrete, ci doar o consultatie mai aprofundata…am 22 de ani si am fost diagnosticata cu anexita cronica si cu ovarul drept (cred ca asa era) polichistic..aveam dureri foarte mari in partea de jos la nivelul ovarului drept…ideea este ca dupa a 2-a zi de administrate a anticonceptionalelor am avut insomnie,dimineata dureri ff mari de cap insotite de stari de voma si am fost ff aproape si de lesin, partea cea mai rea este ca am avut (si inca am) niste dureri foarte mari in partea de jos a abdomenului cam pe la nivelul ovarelor..ce ar trebui sa fac in acest caz? m-am gandit sa nu mai iau anticonceptionalele dar am o problema de sanatate si mi s-a spus ca numai cu ajutorul lor pot sa scap de acele chisturi..ce ar trebui sa fac in acest caz?va multumesc anticipat

 6. iau de 5 ani anticonceptionale cu microginon,iar de o luna am dureri in partea dreapta cu stare de voma si dureri de cap.ce ar trebui sa fac?va multumesc.

 7. buna ziua!iau de 3 ani anticonceptionale(yasmine) si in ultimii 2 ani am cazut intr-o depresie groaznica.nu am stiut niciodata motivatia reala, este ceva mai presus de mine.am dureri de cap groaznice si nu reusesc sa ma regasesc.acum am ajuns la psihiatru si sunt sub tratament(DAPAROX, DEPAKIN).precizez ca nu am facut nici o pauza in AC in astia 3 ani.as vrea sa stiu daca declansarea depresiei mele atat de severe este data de aceste anticonceptionale.va multumesc!

 8. buna ziua.am citit postarile dumneavoastra in legatura cu efectele secundare ale anticonceptionalelor si as dori sa va intreb daca simptomele pot aparea chiar si dupa 2 ani de la utilizarea lor.mai precis,ma refer la sangerarile intermenstruale.

 9. am vrut sa iau dupa ureche niste anticonceptionale usoare yasmin …am inteles ca erau bune..si nu aveam de gand sa merg a nu stiu cata oara la ginecolog si sa mai fac si analize …mi se parea o pierdere de timp si bani…in schimb nu am stiut ca pe fisa mea de medic pe al 3-4 ani am fost suspectata de astm bronsic…iata ca numa 4 zile ..am facut o criza de mai marea frumusetea..era sa mor in casa si nu intelegeamce am…deja din a doua aveam bufeuri de caldura…e groaznic …sanatatea fetelor apoi altele….

 10. buna ziua.eu am luat contraceptive yasmine 2 ani, iar acum le-am intrerupt si mi s-a dereglat foarte tare menstruatia…poate fi un efect advers al utilizarii acestora?

 11. eu iau antibebe de 4 luni(la recomandarea ginecologului) si saptamana viitoare pe luni ar trebui sa fac cele 7 zile de pauza…problema e ca mi-a venit ciclu de ieri(joi) peste anticonceptionale cu 5 zile inaite, si e foarte ciudat mai negricios si cu o consistenta mai groasa. Am toate simptomele premenstruale: dureri de burta,spate, balonare, insa ciclu nu e abundent si e diferit de cel normal.voi termina toata folia dupa care ma gandeam sa fac o pauza.nu stiu ce anume ar trebui sa fac, e normal asa ceva sau poate aceste anticonceptionale nu-mi sunt potrivite.

 12. eu i-au anticonceptionale de 5 luni(Aceasta fiind a 5-a luna)..si luca aceasta am avut niste scurgeri dupa menstruatie..dar erau de o culoare mai inchisa..maroniu-inchis…am 17 ani…aceste scurgeri au aparut dupa 2 zile in care am stat la plaja…si au incetat dupa ce nu am mai stat..este posibil sa fie de la temperatura prea mare?..sau poate fi si din cauza anticonceptionalelor…?…pana acuma nu mi s-a mai intamplat…

 13. Nu am cum sa stiu, pe baza unui text, care este cauza simptomelor dvs.Pot fi anticonceptionalele, sau.. alte cateva zeci de cauze, inclusiv sarcina. Uitati-va pe http://www.despreboli.ro/bli-digestive/2009/05/varsaturile-cauze/ unde scrie:
  Varsaturile reprezinta un simptom destul de des intalnit in consultatiile medicale, iar cauzele lor pot fi extrem de diferite, desi cel mai frecvent pacientii cred ca sunt digestive.

  Ce boli pot sa se insoteasca de varsaturi?

  Exista boli care se potinsoti de varsaturi, dar exista si varsaturi fara ca persoana sa aiba vre-o boala.

  1. Boli digestive
  * .Boli de esofag (esofagite, cancer, hernie hiatala, ruptura de varice la cirotic)
  * .Boli de stomac (gastrita, ulcer, cancer,paraziti, stenoza pilorica)
  * .Boli duodenale ( duodenita, ulcer, parazitoze)
  * .Boli de intestin subtire (ocluzii, paraziti, tumori, aderente)
  * .Boli de intestin gros – colon (tumori, ocluzii, paraziti, deverticuli, aderente)
  * .Boli de ficat (hepatita, ciroza)
  * .Boli de fiere (dischinezie biliara, parazitoze, pietre la fiere)
  * .Boli pancreatice (pancreatita, cancer, alte tumori)
  * .Peritonita de diferite cauze (perforatia unui organ digestiv, genital, traumatisme abdominale, apendicita, etc)
  * . Intolerante digestive (lactoza, etc)
  2. Cauze neurologice
  * .Raul de miscare
  * .Sindromul vertiginos
  * .Tumori cerebrale
  * .Hemoragii cerebrale
  * .Migrena
  * .Hipertensiune intracraniana
  3. Cauze metabolice
  * .Hipercalcemia
  * .Tulburari in cadrul diabetului zaharat
  * .Uremia
  * .Boli endocrine
  * .Intoxicatii diverse (alcool, ciuperci, medicamente, alimente alterate sau cu microbi, tutun, gaze, etc)
  4. Sarcina
  5. Alte cauze
  * .Insolatia
  * .Varsaturi provocate
  * .Dupa operatii
  * .Sensibilitate la mirosuri
  * .Infarct miocardic
  * .Emotii extreme
  * .Faringite, amigdalite
  * .Crize de astm
  * .Dureri extreme cu diferite localizari
  * .Isterie
  * .Nervozitate excesiva
  * .Supraalimentatie (consum excesiv de alimente)
  * .Consumul unor alimente care nu sunt tolerate de pacient (prea acide, acre, cu miros puternic, etc)
  * .Efort excesiv
  * .Colica cu diferite localizari (abdominala, renala, genitala, etc)

  Ce analize se fac pentru diagnosticul cauzei varsaturilor?

  Datorita cauzelor extre de variate, este greu de spus ca se poate pune diagnosticul cauzal al unor varsaturi, doar pe baza analizelor, desi cei care caute date medicale pe net ar prefera sa li se recomande o analiza pentru diagnostic, decat sa mearga la medic.

  Cel mai important in aceasta situatie este totusi anamneza si consultul medical, care se poate orienta catre diagnostic destul de rapid. Evalauarea de catre medic este cu atat mai importanta, cu cat in foarte multe cazuri de varsaturi, analizele pot fi NORMALE (cauze neurologice, tulburari pe sistem nervos, sarcina, etc).

  Intrebare standard de la utilizatori: am greata (sau am varsaturi), dece?

  Cred ca va dati seama ca, judecand cinstit, NU STIU DE CE!

 14. de 2 luni iau anticonceptionale, am mai luat si in trecut doar cateva luni…..acum exista o problema de sanatate….am dureri de burta goaznice , vars intr una am ameteli si ma simt foarte rau abea ma ridic in picioare ….am fost la urgenta iar medici imi spun k nu am nimik la burta dar eu ma simt foarte foarte rau durerile ma omoara …..as vrea sa stiu dak anticonceptionalele imi pot provoca aceste dureri …MULTUMESC

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica