Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Anticonceptionalele si cancerul

Anticonceptionalele si cancerul

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Din nefericire, utilizarea anticonceptionalelor este strans legata de riscul aparitiei a numeroase efecte secundare, unele dintre ele ignorate sau minimalizate chiar de catre medicii care prescriu aceste medicamente.

Relatia anticonceptionale – cancer este urmatoarea:

1. Anticonceptionalele si cancerul de san.

Se stie de mai multe decenii ca utilizarea anticonceptionalelor creste riscul aparitiei cancerului de san.

Riscul de cancer de san este mai ridicat pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 64 de ani; riscul se intinde pana la 64 de ani, deoarece chiar dupa intreruperea anticonceptionalelor, riscul crescut de a face cancer de san mai persista inca 10 ani. Nu se stie daca acest risc este legat de durata utilizarii anticonceptionalelor, varsta la care a inceput utilizarea lor, sau tipul anticonceptionalelor. Un studiu efectuat in 2004 pe un lot de femei cu cancer de san, a relevat ca riscul a fost mai mare la acelea care au luat anticonceptionale cu mai putin de 5 ani inainte de aparitia cancerului, si aveau varsta mai tanara.

2. Anticonceptionalele si cancerul de ovar.

Utilizarea anticonceptionalelor se pare ca reduce riscul de aparitie a cancerului de ovar.

3. Anticonceptionalele si cancerul de col uterin

Utilizarea anticonceptionalelor timp cel putin 5 ani, creste riscul de aparitie a cancerului de col uterin. Riscul este si mai mare daca utilizarea anticonceptionalelor a inceput inaintea varstei de 20 de ani. Acest risc de a face cancer scade dupa intreruperea anticonceptionalelor.

4. Anticonceptionalele si cancerul de uter

Utilizarea anticonceptionalelor se pare ca reduce riscul de aparitie a cancerului de uter, mai multi ani chiar dupa acestea nu mai sut utilizate.

Cei care vand anticonceptionale isi atrag clientele facand reclama la efectul de protectie a anticonceptionalelor pentru cancerul de ovar si uter, si nu mai spun nimic de celelalte riscuri de cancer.

Un studiu efectuat in SUA care a luat in calcul riscul de cancer si protectIa anticanceroasa a anticonceptionalelor, trage concluzia ca global, efectul pro-canceros este mai mare decat efectul lor anti-canceros (VEZI TABELUL DE MAI JOS)

.

Riscul de cancer la anticonceptionalele in SUA
LOCALIZAREA CANCERULUI Nr de decese pe an Riscul de cancer Nr de cancere datorate anticonceptionalelor
San 44.000 RISC >1,3 +13.200
Uter 6.000 <1/2 -3.000
Ovar 14.200 <2/3 -8.520
Col uterin 4.500 RISC DUBLU +4.500
Total 68.700 +6.180

5. Anticonceptionalele si cancerul de ficat:

Numeroase studii au evidentiat de mai multi ani ca utilizarea anticonceptionalelor creste riscul de a face un cancer de ficat, sau de adenom hepatic cu risc de transformare neoplazica, chiar la persoanele care nu au alt factor de risc pentru acest tip de cancer (alcool, virusuri, alte boli, etc).

6. Daca folositi anticonceptionale, ce puteti face pentru a scadea riscul de cancer mentionat?

Pentru a scadea riscul de diagnostic tardiv al cancerului in cazul utilizarii anticonceptionalelor, se recomanda urmatoarele masuri:

  1. Autoexaminarea periodica a sanilor mai ales la varste cuprinse intre 40-69 de ani.
  2. Control medical anual al sanilor si ginecologic la varsta peste 40 de ani
  3. Mamografie periodica la 1-2 ani
  4. Testul Papanicolau anual la aceste varste
  5. Analize si ecografie de ficat anuala

Dr Ditoiu Alecse Valerian Spitalul Fundeni Clinica Medicala

3 comentarii la „Anticonceptionalele si cancerul

  1. Pana la urma concluzia este ca ne e mult mai bine fara anticonceptionale. Pacat ca nu toti medicii isi avertizeaza pacientele in legatura cu efectele pe care le pot avea aceste pastile.
    Multumim pentru articol!

  2. Cancerul de ovar este dureros ? Am citit ca se poate confunda cu colonul iritabil, este adevarat? Va rog sa imi raspundeti. Se poate depista la timp prin ecografie transvaginala sau abdominala? va multumesc.

  3. atatea efecte negative….si pana la urma care sunt avantajele? am fost diagnosticata cu polichisturi ovariene si ca tratament va trebui sa iau anticonceptionale diane 35..la ce riscuri sa ma astept?

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica