Poti sa ai pietre la fiere fara colica biliara

| 0 Comentarii

Odata formate, pietrele de la fiere   dispar rarde la sine, mai ales daca pietrele s-au format in timpul si datorita sarcinii, sau a scaderii bruste in greutate.

fiere maree

Majoritatea medicilor considera ca litiaza biliara (pietrele le fiere) care nu are simptome (peste 90% din cazuri), NU trebuie tratata.

Cand trebuiesc tratate pietrele la fiere fara simptome?

Exista si exceptii, cand litiaza biliara trebuie tratata chiar daca pacientul NU are simptome:

  1. Pacienti cu risc de a face cancer de vezicula biliara
  2. Piatra cu diametrul mai mare de 3cm

Unii medici considera ca si pietrele foarte mici (mai mici de 5mm) ar trebui tratate, chiar daca pacientul nu are simptome, deoarece pot incerca sa iasa prin canalul de scurgere a bilei si exista risc de a-l bloca, iar pacientul sa faca colecistita sau pancreatita (dr Ditoiu).

In cazul litiazei biliare fara simptome, este imortant regimul alimentar pentru a nu declansa simptomele.

Unele alimente pot declansa o criza dureroasa de fiere. Ce alimente sunt contraindicate sau trebuiesc evitate cand ai litiaza biliara fara simptome?

In principiu, bolnavul care are probleme cu pietre la fiere, trebuie sa evite unele alimente care ar putea declansa o contractie violenta a colecistului cu aparitia durerilor(dr Ditoiu)

  1. Supe si ciorbe grase sau condimentate
  2. Tocanite prajite
  3. Ciorba de burta
  4. Bauturile gazoase
  5. Mesele abundente
  6. Tocaturi (chiftelute, mici, carnati)
  7. Prajeli (oua, carne, ceapa, cartofi)
  8. Condimente, ceapa,
  9. Mezeluri grase
  10. Afumaturi
  11. Salata de vinete, boeuf
  12. Fasole, varza, sarmale, muraturi
  13. Maioneze
  14. Bauturi alcoolice tari sau gazoase
  15. Ciocolata, cacao
  16. Smantana, unt, lapte gras, branzeturi grase
  17. Grasimi de orice fel (porc, rata, gasca, oaie)
  18. Prajituri cu frisca sau oua
  19. Se recomanda scaderea in greutate lenta (la obezi)
  20. Alune, nuci
  21. Mancaruri tip fast food

Ce poate sa manance o persoana cu pietre la fiere care nu are simptome?

Teoretic o persoana cu pietre la fiere care nu are simptome, poate consuma fara probleme urmatoarele alimente;

  1. Supe si ciorbe de legume sau carne slaba
  2. Tocanite fara ceapa sau cu ceapa fiarta
  3. Piureuri de cartofi, legume
  4. Legume fierte sau fripte
  5. Carne fiarta (rasol) sau fripta
  6. Carne slaba (pui, vita)
  7. Branzeturi slabe
  8. Lapte degresat
  9. Iaurt slab
  10. Salate de legume si fructe cu ulei de masline
  11. Peste fiert sau fript
  12. Pui fiert sau fript, vita
  13. Usturoiul (daca se suporta)
  14. Paine veche de o zi cel putin
  15. Prajituri cu fructe (tarte)
  16. Apa plata sau slab mineralizata
  17. Spanac
  18. Pepeni
  19. Brocoli
  20. Lamai
  21. Grapefruit
  22. Sare in cantitate normala- daca nu are si alte boli sau contraindicatii.

La aceste persoana se recomanda ca mesele sa fie mai reduse cantitativ si mai frecvente (4-5/zi)

Ce trebuie sa faci cand ai problemele mai sus mentionate ?

Desi este clar ce trebuie sa faci cand ai o problema medicala, postez aceasta intrebare deoarece mii de persoane ma intreaba pe  net ce sa faca atunci cand au o problema de gastroenterologie.

Atunci cand aveti probleme de genul celor de mai sus, care sunt persistente (nu se amelioreaza) sau recurente (reapar), cel mai intelept lucru este sa va prezentati la un consult gastroenterologic. Faptul ca faceti din proprie initiativa o ecografie, sau o endoscopie, sau analize, nu va amelioreaza simptomele, iar in final tot trebuie sa ajungeti la un specialist care sa le interpreteze, si eventual sa ceara alte explorari in completare, pierzand timp – uneori pretios din punct de vedere al evolutiei unei probleme de sanatate. Daca de obicei mergi la mecanic cand vezi ca a picat putin ulei, inainte sa crape motorul, cred ca este normal sa procedezi la fel cu propriul organism.

Daca nu aveti unde sa mergeti si sunteti din zona Bucuresti, va puteti programa pentru consult aici, in limita locurilor disponibile.

Dr AV Ditoiu, medic primar gastroenterolog la Spitalul  Fundeni

Inapoi la prima pagina

 

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.